Miten nopeasti paikallislehdet ajautuvat vaikeuksiin?

Pienessä Loviisassa ilmestyy kaksi paikallista lehteä: Östra Nyland ja Loviisan Sanomat. Yritykset ja kunnat ovat mainostaneet molemmissa. RKP on edelleen Loviisan seudun suurin puolue, joten kunnallinen ilmoittelu jatkunee molemmissa.Tänä aamuna huomio kiinnittyi kauppojen ruokailmoitusten vähenemiseen. Lovarin etusivulla oli vielä K-Supermarketin kokosivun ilmoitus, mutta Östrasta kauppojen ruokailmoitukset olivat kadonneet. Etusivu oli paikallisella Gallerialla ja ja Expert-ketjulla.

Näppituntumana on, että aikaisemmin K-Kauppa, S-Market ja Valintatalo ilmoittelivat kaikissa lehdissä rinnakkain.

Oliko tämä vain sattuma vai onko taustalla jokin syvempi ilmiö? Päätin tarkistaa, miten kauppojen ilmoituksia jaetaan? Pika-analyysi viitaa vuorotteluvapaaseen. Elintarvikekaupat käyttävät molempia lehtiä, mutta ilmoitukset vuorottelevat.

östra nyland

Kirjoitin vuoden alussa siitä, miten lama näkyy katutasolla. Östra Nyland on uudistanut ilmeensä ja kadulta on näkymä entistä valoisempaan toimitukseen. Lehdellä on myös uusi päätoimittaja. Eläköitynyt aikaisempi loikkasi politiikkaan – RKP:n edustajaksi, tietenkin. Lehtien välillä oli talvella kissanhännänvetoa siitä, minkä puolueen saunailtoihin toimittajat tai päätoimittajat pääsevät. Lovarin päätoimittaja on mies ja Östralla on nainen puikoissa. Selittyykö käytännön muuttuminen tältä pohjalta?
Loviisassa lehtien rintamalinjat kulkevat niin, että Lovari on lähempänä demareita ja nousussa olevaa kokoomusta. Vihreät saavat kuitenkin palstatilaa molemmissa. Persut rantautuivat myös „Suur-Loviisan“ politiikkaan, mutta heille näyttää tarjoutuvan tilaa vain mielipidekirjoitusosastoilta. Viime aikoina vain poliitikot julkaisevat mielipiteitään. Muu paikallinen valittaminen ja kitinä on vähäistä. Homekouluista on ollut pientä porinaa.

Elinkeinopolitiikastakin on taitettu peistä. Kerron, jos havaitsen uinuvissa ideoissa henkistä liikehdintää. Tämäkin kuuluu „Täällä on hyvä yrittää“ -kuntiin, joissa pärjää, kun vain muistaa herkän kielitasapainon ja paikalliset liikavarpaat. Niitten päälle tekee mieli talloa.

RKP:llä on yhä yksinkertainen enemmistö, mutta politiikan maisema muuttuu hitaasti ja varmasti kääntyen ajan mittaan suomalaisten voitoksi. Politiikkaa tehdään kieli keskellä suuta, hitaasti kiiruhtaen. Uusien ydinvoimaloiden tuloa kannatetaan ja vastustetaan, juupas-eipäs -strategialla, mutta ei kumpaakaan järin intohimoisesti. RKP:n kellokkaat ovat hiukan atomi-kielteisempiä ja Lovarissa näkyy piilevää atomitehtaiden boostausta.

Virkamiehet ovat tietenkin ydinvoimaloista innoissaan, koska voimaloiden turvin ei ole tarvetta kehittää mitään muuta.

Viime aikoina täällä on pohdittu kaupungin Imagoa. Ruususen unesta heräämisen pelkoa ei kuitenkaan ole. Elämä jatkuu entistä rataa. „Yksinkertainen enemmistö“ pitää siitä huolen.

Amerikassa suurten kaupunkien lehtitalot tekevät kuolemaa. Meillä tilanne on vielä melko hyvin hallinnassa. Rannikon ruotsinkieliset paikallislehdet ja HBL ovat saaneet „kulttuuritukea“ Kulturfondetilta, mutta paikallislehtien sirpaletoimituksista on myös vähennetty väkeä.

Kirjoitan hetken kuluttua lisää. Haen ensin työkalupakin autosta. Sehän löytyi ja sitten puutarhaviljelmän kimppuun.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s