Kun Kauppakeskukset Kaatuvat

EspooAmerikasta hiipii uusi talouden flunssa-aalto. Luovat finanssiratkaisut näkyvät nyt myös kauppakeskuksia omistavien kiinteistöjättien keskuudessa. Suuren kauppakeskuksen kaatuminen tuottaa oletettavasti myös ongelmia niiden suojassa toimiville sadoille pienyrityksille, kioskinpitäjille, pizzan paistajille ja vaatekauppojen pyörittäjille. Voiko sama tapahtua meillä? Miten vakaalla pohjalla meikäläisten kauppaparatiisien omistus on?

You see, the looming bankruptcy I’m talking about involves one of the biggest organizations in America – the owner of more than 200 malls in 44 states.

Meidän piti ensin selvitä lamasta leikitellen. Teollisuuden uskottiin pärjäävän hyvin paksuilla tilauskirjoilla. Asuntokuplaa ei Suomessa ollut ja pankeillamme piti olla rahaa kuin roskaa. Amerikasta kantautuu nyt uutisia, että kauppakeskuksia omistavalla kiinteistöjätillä on vaikeuksia. Ja tuskin ongelmat keskittyvät vain yhteen putiikin pitäjään.

Oletettavasti kuulemme kohta, ettei meillä ole tämänkaltaisia ongelmia. Meidän kauppakeskuksia ei kuitenkaan ole rakennettu käteis- tai kassavaroilla. Sama tauti saattaa iskeä myös matkailualan kiinteistöjä haalineille suuromistajille. Pienistä puhumattakaan.

Amerikassa moni megamooli (mall) kärsii kroonisesta asiakaspulasta. Kaupan käytävät ovat tyhjillään ja kassakoneet eivät kilise. Luottokortin vinguttajat ovat uhanalainen laji. WWF joutuu kohta suojelemaan jäljellä olevia.

Meillä? Miltä näyttää? Käykö kauppa vielä kotinurkillasi? Mitä mieltä olette suurten keskusten asiakasmääristä?

13 Kommentare zu „Kun Kauppakeskukset Kaatuvat

 1. Eipä ole ainakaan vielä näkynyt Prismoissa tai KKKK-cittareissa mitään asiakaskatoa. Eli aikalailla normaalilta näyttää asiakasmäärät. Eli kauppa näyttäisi käyvän kotinurkilla. Tosin eri asia on ovatko ihmiset vähentäneet tavaroiden ostamista, vaikka kauppaan mennääkin niin sieltä ei kanneta varsinkaan heräteostoksia entiseen tahtiin. Kyselytutkimuksethan osoittavat säästämisen taas nousseen pinnalle.

  Kulovalkeaa

 2. Kulovalkea,
  Amerikassa isku kauppakeskuksiin tulee kahdelta suunnalta. Kuluttajilla ei joko ole varaa tai sitten monet ovat ryhtyneet säästäjiksi. Kauppakeskusten omistajat ovat suuria kiinteistöalan yhtiöitä, jotka ovat kehittäneet toimintaansa massiivisella velanotolla. Konkurssikypsät rahoittajapankit yrittävät saada rahojaan takaisin kiinteistömoguleilta pysyäkseen itse pystyssä ja jälleen korttitalossa on kohta, jota koskettamalla värinä siirtyy herkkään kokonaisuuteen. Arvelen, että meilläkin on tällaisia, mutta mittakaava on tietenkin paljon pienempi.

 3. Helanes,

  Kauppa käy
  Henki haisee
  Kylvyn tarpeessa

  Toivottavasti kylvemme kohta Aku Ankasta tutun pankkiirin…Roope Ankan…tavoin rahassa. Oishan se niin ihanaa, kun eurot, taalat, yuanit, jenit, ruplat ja kruunut roiskisivat joka suuntaan. Ahneus olisi niin iiihanaa!

 4. Kuten muistat, olen joskus kauan sitten ehdottanut näitten IdeaParkkien, Itäkeskusten ja vastaavien käyttämistä monkijöitten ympärivuotisen extremeharjoittelun tyyssijoina. Ei ehkä viel ensi talvena, mutta varmasti seuraavana. Niihin aikoihin alkavat liikeideat olla kullan arvoisia.

 5. hakki47,
  Mönkijöistä tuli mieleen Lahdessa hiljattain avattu ostosliiteri ISOMagneetti, joka mainostaa Loviisan seudullakin (matkaa noin 80 km). Kauppias Kärkkäisen omistama halpatavaratalo tuottaa monisivuista mainoslehteä, jossa tavaraparatiisia esitellään ilman syvällisempää elämänkatsomusta. Mönkijöitä näyttää olevan tarjolla hintahaarukalla 2690 euroa … 7990 euroa. He ottavat myös vaihdossa vanhoja vehkeitä. Olen ollut huomaavani, että kauppaliikkeet lähettävät entistä enemmän paperimainoksia kotiin. En yleensä lue niitä, mutta nyt olen katsellut niitä tutkimusmielessä. Olisiko niissä vihjeitä kauppojen välisen elonjäämiskamppailun kovenemisesta. Tarkoituksena lienee herätelle sohvanpohjalle kellahtaneita kuluttajia liikkeelle. Täällä vain olla möllötetään. Entä siellä?

  Helanes: Linkki on poikki, onko se IP sulkenut?

 6. Olenkin ohi ajaessa ihmetellyt mikä se „Majakkaristeyksen“ vaiheilla oleva hallirumilus oikein on, jonka valkealla seinällä tuo nimi esiintyy. Vaikka krääsäkauppa kannattaakin nousuaikoina, se suorastaan kukoistaa lama-aikoina. Jos Kärkkäisen varastomyymälä todella on kunnon krääsäkauppa, en siellä mönkijällä pääse ajelemaan. Mutta onhan onneksi noita muita.

 7. Totanoin….

  Jos ne nyt alkavat uhkaavasti tyhjentyä, niin laitetaan niihin virastojen palvelupisteet yhteen paikkaa. Siis ei mitään „yhteispalvelupuuhastelua“ a la Espoo vaan jokainen virastopalvelija omalle luukulle riviin. Ja kun kerran tälle linjalle lähdettiin, niin palvelupisteiden aukioloaika „vapautetaan“ eli ne ovat auki arkisin klo 21, la klo 18 ja sunnuntaisin 12-16.

 8. hakki47
  En ole nähnyt kyseistä liiteriä, mutta „box is a box“ paitsi jos unohdamme Applen Storen.

  maavaanjaairee
  On hyvä, että kauppakeskusten uusiokäyttöön tulee innostavia ideoita. Kunnantoimistoja suljetaan, mutta suurten hallien suojaan voi sijoittaa henkilökohtaisia hermoromahtoloita ja sosiaaliluukkuja. Yritysrahoituspalvelut voitaisiin koota yhden katon alle. Siitäkin muodostuisi pitkä jono kioskeja joka maakuntaan, jos ne peräjälkeen olisivat. Virkamiehet opetettaisiin kyykyttämään kansalaisia siten, että luukkuajan varaukseen esimerkiksi Tieto kehittäisi satunnaisnumerogeneraattorin, josta saisimme numeron. Työttömien koulutukseen ei enää tarvita konsultteja, koska sama Tieto-tietsikka voisi viskellä puppusanageneraattorista powerpointeja isoille screeneille. Huumediilereillä ja lestin heittäjillä olisi omat reviirinsä. Oishan se ihanaa. Kaikki saman katon alla. Systeemin jatkeeksi ehdottaisin vielä tuulivoimalaitosasemaa parkkipaikalle. Tuulimyllyjen roottoreita pyöritettäisin Loviisan ydinvoimalasta ostettavalla sähköllä, koska syöttötariffien tuella tuulimyllyistä tulee silloin perin kannattavia. Ideaparkit muuttuisivat Green Energy Park Innovation Centereiksi ja Jeesus, Jahve ja muut uskomusten lähettiläät, tässä olisi ideaa, jolla nostaisimme itsemme maailman eturivin joukkoon. En ole vielä keksinyt, mitä Venäjältä tulevalla kaasulla tehtäisiin.

 9. Kivijalkakaupat ovat taatusti tulevaisuutta jo ikärakenteen muuttumisen vuoksi. Kun iäkkäitä tulee olemaan yhä enemmän, he asioivat mieluiten tietysti lähellä ja autotta. Tähänhän esimerkiksi Suomen Lähikauppa perustuu. Kun se kaiken lisäksi on yhä enemmän alkanut kuunnella ostajien mielipiteitä, tulevaisuutta näen olevan. Läheisin kivijalkakauppani remontoi juuri ja lisäsi myymälään kahvilatilaa. Ja sen ulkopuolella on pieni terassikin, johon kahvinsa tai kaupan valmistaman salaatin voi viedä mukanaan nautittavaksi. Myös kotiinkuljetus toimii pientä maksua vastaan. Tällaisia kauppoja ympäristön asukkaat elättävät ihan mielellään kauppakeskusten myymälöiden tuotehintoja korkeampiakin hintoja maksamalla. Pääasia on, että kauppa pysyy siinä.

 10. Jutta
  Uskon ja toivon samaa asiaa. Loviisa on hyvä esimerkki, mutta tännekin ollaan tuomassa laatikoita VT7 varteen. Lidl ja Robin Hood rikastuttavat kohta meidänkin ostostarpeita (eli ei mitenkään). Keskustassa kaikki kaupat ovat kävelymatkan päässä. Autoa ei arjessa käytännössä tarvitse. Pari hyvää kahvilaakin löytyy, lounasravintolat ovat jämähtäneet vanhaan vesiallashaudeallasitsepalveutiskeihin, joten ruoan tekeminen kotona ja duunissa on välttämätöntä. Keskustan ja torielämän elävöittämisessä riittäisi hommia Ruususen unta nukkuvassa kuningattaren kaupungissa. Yhdyskuntarakenteen hajauttaminen ei sitä kuitenkaan takaa. Iloisen ja palvelevan keskustarakentamisen (en tarkoita puoluetta) kehittäminen on vaativa tehtävä. Se on ympäristöpsykologinen haaste. Millä keinolla keskustojemme tiivistämiseen saataisiin vauhtia. Asunnot ja duunipaikat kävelymatkan etäisyydelle. Lisäksi, linja-autossa on tunnelmaa -projekti kaivattaisiin, että aika entinen ei meitä jättäisi.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s