Paluu Menneisyyteen Auttaa Eteenpäin

20 03 2009 120Tulevaisuuden ennustaminen on teoreettisesti mahdotonta, silti tätäkin lajia harrastetaan talouden saralla. Käppyröistä ja trendeistä, kahvinporoista ja lampaanmaksasta, tietokannoista ja pörssikursseista yritetään arvailla, mitä tuleman pitää.

Viime aikoina suurin osa ammatikseen ennusteita väsäävistä laitoksista ovat avomielisesti myöntäneet, että kiikareissa ja kristallipalloista näkyy vain sumua. Ensin uskottiin ilmeisen vakaasti „kuin koira veräjästä“ myyttiin (Sorsa).

Olisiko tässä nykyhädässä hyötyä menneisyyden uudelleen tulkinnasta? Pystymmekö arvioimaan, millaisten vahvuuksien varaan suomalaista hyvinvointifantasiaa on rakennettu?

Kauan uskoimme „Suomi elää metsästä“ sloganiin. Se lanseerattiin 1980-luvulla, kun metsäteollisuus miellettiin menneisyyden toimialaksi. Uskoimme silloin „Informaatio- ja tietoyhteiskunnan nousuun“ ja kas kummaa, 90-luvulla Nokia lähti rakettina lentoon.

Suomi „brändiin“ liitetään olettamus, että „maksamme velkamme“. Selvisimme sotien jälkeisestä jälleenrakennuksesta ilman Marshall-apua ja Sotevan ansioksi voimme listata metalliteollisuutemme vahvistumisen. Suomi maksoi sotakorvauksensa Venäjälle viimeistä penniä myöden.

Tämän vuosituhannen aikana olemme uskoneet „Osaamiseen“ ja viimeistä huutoa ovat „Palveluyhteiskunta“ ja „Luova talous“. Kansallisen hätätilan kynnyksellä kannattanee arvioida, miten vankkaa ja laadukasta osaamista, palvelua ja luovuutta pystymme maailmanlaajuisessa kilpailussa tuottamaan.

Maailmantalouden palapeli on tällä hetkellä täysin sekaisin. Osaamisemme riitti tasaiseen liittoon hyvien suhdanteiden aikana. Löytyykö nyt tarvittavaa palvelualttiutta ja luovuutta tämän meneillään olevan härdellin selvittämiseen?

Olisiko pääministerin 69 -viestinnässä ajatusta elämystalouden kehittämiseen? Taantuman jälkeinen maailma on talouslaman taittumisen jälkeen jälleen täynnä mahdollisuuksia. Kikka „69“ saattaa toimia uusien urien aukojana.

Pitäkää huolta toisistanne! Hymy pyllyyn!

22 Kommentare zu „Paluu Menneisyyteen Auttaa Eteenpäin

 1. Minulla on vakaa usko johtoomme. UKK oli jo aikoinaan Suomen seksikkäin mies ja Matti Taneli seuraa esikuvaansa ilmeisen tarkkaan.

  Mutta mennäkseni kirjoituksesi sisältöön. Kokemuksia saadaan vain menneisyydestä. Taloustietelijät ovat tässä puuhassa amatöörejä. Koko 1900-lukun on huono verrokki, kahden maailmansodan ja kylmän sodan täyttämä. 1930-luvun lama on vain yksi, monesta, monesta lamasta.

  1800-luvussa on paljon enemmän vertauskohtaa, mm. 1800-luvun lopun kova lama. Olen siitä jo jotain kirjoitusta luonnostellutkin, mutta on ollut vaikea päättää mitä ottaa mukaan ja mitä jättää pois.

 2. Itäkommunismin horjuessa viimeisillään Mauno Koivisto sanoi, ettei odottamattomien tapahtumien perusteella voi luottaa siihen, että tapahtuisi lisää odottamattomia tapahtumia. Manu oli silloin(kin) väärässä.
  Nyt näitä talouskäyriä tulkitaan ikään kuin niissä olisi jokin signaali. Mutta mitään signaalia ei ole ilmennyt. Odottamattomat tapahtumat eivät välttämättä kerro tulevasta. Odottamatonta voi yhäkin tapahtua.

  Metsäelinkeinosta on hengissä enää tämä Vihreä Kulta, Cronberg, takametsien nainen, joka voisikin pistää rattaat pyörimään. Viran puolesta. Kunhan siihen Vanhasen 69 -härveliin pistää keskelle akselin, siitä tulee mitä toimivin ikiliikkuja : Ysi laskeutuu ja kutonen nousee, sitten osat vaihtuvat, ja pyöriminen jatkuu. Varma nakki ! Uusi Sampo ! Ei tartte kiviä leipään leipoa !

 3. Tuleva säilyy salaisuutena, mutta niin kauan kuin on elämää on toivoa tulevasta tiedosta. Uskon itse siihen lapselliseen ajatukseen, että pystymme teoillamme vaikuttamaan tulevaisuuteen. Innovaatiouskovaisuus on vain yksi lajissaan, mutta siihen lahkoon olen sitoutunut.

 4. Hakki !
  Ei Cronbergin sitten enää tarvitsisikaan liikkua saati laittaa edes tikkua ristiin.
  Ikiliikkuja jauhaisi tyhjästä energiaa ja varallisuutta meille kaikille. Aitiopaikalta katseltaisiin. 😉

  Tämä ennustus on toki yhtä varmalla pohjalla kuin kahvinporoista ennustaminen tai kohinakäyrien tulkinta. 😮

  Kamikaze-lentäjät saattoivat suurella varmuudella ennustaa tulevaisuutensa. Mutta silloinkin oli pieni vaara, ettei osunut kohteeseen. 😦

 5. Minua on mietityttänyt seuraavatko nämä lama-aallot joitakin summatekijöitä.

  Esim. Tekijöinä; Populaation kasvu, joidenkin raaka-aineiden loppuminen/merkittävä väheneminen, energian loppuminen/merkittävä väheneminen , joidenkin ravintoaineiden loppuminen/merkittävä väheneminen, merkittävät ilmastomuutokset (lämpö/sade), löytöretket (kuun valloitus), „sivistyksen“ nousu (=ahneus ja laiskuus). „Sivistys“ on hieman vaikeaselkoinen muuttuja, mutta miten selität esim. Rooman, Azteekien ym. „häviön“.

  Tämän lisäksi tarvitaan tekijöiden „kasvukertoimet“. Näin oletettavasti lama-aallot seuraavat toisaan eli „käyrä“ on logaritminen. Vaikea malli koska tekijöitä on lähes mahdoton määritellä ja tekijöistä tuskin löytyy riittävästi pitkän ajan dataa. Ainoa varma on ihmisten tavalla tai toisella ja joistain syystä aikaansaama ilmiö.

  Asiaa ovat tutkineet ja pohtineet niin yhteiskunta- kuin talousteoreetikot, mutta yhtä mallia ei löydy. Eräs merkillinen „kehitysasia“ on sota. Jokainen sotavarustelu on tavattomasti lisännyt teknistä kehitystä, mutta se luo lähinnä paikallisia lamajaksoja,
  mutta yleensä lamaa seuraa nousu, eli teoreettisesti – pitkällä tähtäyksellä – malli olisi nouseva sinikäyrä.

 6. Moraali-arvojen sortuessa seuraa aineellisten arvojen luhistuminen. Ne kayvat kasikadessa. Eika sita, moraalia, voi arvioida aineellisten arvojen mitoilla. Siita ei myoskaan teoreetikot ole koskaan voineet tehda mitaan „kasinkosketeltavaa“, ajatuksellisesti selkeaa kuvaa ilman, etta olisivat luoneet mystillisia kaavoja, kirkkoja ja temppeleita joista meidan sitten tulisi loytaa „henkisia arvoja“. Ne myoskin ovat karsineet inflaation ja depressionien seurauksena menetykset „henkisella“ tasolla, mutta eivat koskaan aineellisia menetyksia. Almujen myynnilla tehdaan rahaa, mika itseasiassa on aivan sama toiminto kuin pankkien, vain pienella eroituksella. Pankit antavat paperi seteleita taloa vastaan, papit voivat tarjota vain lupauksia, joita heidan ei tarvitse edes tayttaa. Kumminkin, tiukanpaikan tullen, hyvaksymme jalkimmaisen „exploiter’in“ paljon turvallisempana „sijoittamisen“ kohteena.

  Tulevaisuuden ennustaminen on mahdollista vain kirkoille ja pankeille. Me, „uskovaiset“ jaamme aina ansaan, silla me uskomme „tulevaisuuteen“, lukuunottamatta „valimiehia“ jotka keinottelevat meidan, kirkkojen ja pankkien valissa. Heidan tulevaisuus on yhta heikoilla kuin meidankin, mutta he eivat tieda sita, tai eivat halua tietaa ja siksi joutuvat maksamaan „onnentilastaan“ vatsa-ja-paasairauksilla. Mutta sehan on vain“executive stress“, tila jota ei menestyksen hurmassa voi edes huomata,… ennen-ja-kun ….vaimo/partner… on lahtenyt epatoivossaan „muille-maille“ „onneaan“ etsimaan.

  Elaa nykyhetkessa on mahdollista vain silloin kun menneisyys voidaan nahda juuri sellaisenaan, aika-sidonnaisena tapahtumana, jota ei voi saada takaisin ilman sen ikuisesti toistavia kommelluksia. Omituisinta tassa asiassa on se, etta vaikka voimmekin nahda tapa-tottumuuksien epaonnistumisen etukateen, niin siitakin huolimatta nousemme ylos ja taas lahdemme, menneisyyden opastamana, pakertamaan „eteenpain“, „oravapyorassa“ josta emme ole loytaneet mitaan uutta, ja josta emme paase eroon, ja jossa kumminkin on eteenpain kannustava „spirit“.

 7. Huomenta!
  Täällähän on viisasta väkeä.

  1. jvahe: Kokemuksia saadaan vain menneisyydestä.

  2. Vox Populi: …lisää odottamattomia tapahtumia.

  3. hakki47: …härvelin keskelle laitettu akseli ei tee Cronbergista ikiliikkujaa.

  4. Vox Populi: Ikiliikkuja jauhaisi tyhjästä energiaa ja varallisuutta meille kaikille.

  5. Vox Populi: Kamikaze-lentäjät saattoivat suurella varmuudella ennustaa tulevaisuutensa. Mutta silloinkin oli pieni vaara, ettei osunut kohteeseen.

  6. PLM: Eräs merkillinen “kehitysasia” on sota. Jokainen sotavarustelu on tavattomasti lisännyt teknistä kehitystä, mutta se luo lähinnä paikallisia lamajaksoja,
  mutta yleensä lamaa seuraa nousu, eli teoreettisesti – pitkällä tähtäyksellä – malli olisi nouseva sinikäyrä.

  7. Karl Fransen: Omituisinta tassa asiassa on se, etta vaikka voimmekin nahda tapa-tottumuuksien epaonnistumisen etukateen, niin siitakin huolimatta nousemme ylos ja taas lahdemme, menneisyyden opastamana, pakertamaan “eteenpain”, “oravapyorassa” josta emme ole loytaneet mitaan uutta, ja josta emme paase eroon, ja jossa kumminkin on eteenpain kannustava “spirit”.

  Mitä viisasta sanoisin jatkeeksi? Yritän palvella tätä meneillään olevaa hetkeä parhaalla mahdollisella tavalla. Loviisassa on tänään aurinkoista, jos se sulattaa osan lamasta. Maailmassa on ollut aurinkokuninkaita ja -palvojia. Kevättä rinnassa ja 69-asenteella elämä Finlandiassa jatkuu, maailma ei tule kaatumaan. Kuulin tämän aurinkojumala „Sunilta“ ja lisätietoja löytyi „Oraclen“ tietokannoista.

 8. Tulevaisuuden ennustaminen on kyllä mahdollista, uskonnot pystyvät ennustamaan tulevia aikoja jopa kuoleman jälkeisiin tapahtumiin saakka. Mikäli ennustusjakso on
  tarpeeksi pitkä, kaikki mitä ennustaa toteutuu. Niin sodat, rauhat, tulivuoren purkaukset, metoriitit ( taivaalta sataa tulta ja tulikiveä) maanpiirin järkkymiset,
  (mannerlaattojen liikkumiset ) siis kaikki mitä luonto tai ihminen saa aikaan. Eri asia on lyhyen ajan ennusteet, kuten olemme huomanneet maan korkeasti palkattu
  johtokin ennustaa tulevista tapahtumista milloin jäkikäteen tai sitten etukäteen, riipuen sitä mikä poliittisesti on edullista. Mikä taas on helposti ennustettavissa on ihmisen
  inhimillinen käyttäytyminen. Me kaikki tiedämme millä saadaan ihminen hyvälle tuulelle, siis kehräämään kuin kotikissa. Tai raivoamaan kuin vihainen koira.
  Tätä käyttää hyväkseen markkinapsykologia, joka pyörittelee ihmisiä kuin pahahenki kerjäläistä. Parhaimmat ennustajat löytyy rahamaailmasta, näitä ennusteita ei kuitenkaan
  julkaista lehdissä tai muissa julkisissa tiedotusvälineissä. Niiden joiden rahoja pyöritetään on olemassa omat ennusteensa. Nousukaudella ovat omansa jotka pyrkivät
  kasvattamaan yhteistä hurmosta, lujaa luottamusta olemattomaan. Laskukaudella taas pessimismiä ja pohjattomia uhkakuvia. Manipuloinnin tarkoituksena varallisuuserojen
  kasvattaminen. Selkokielellä sanoen: osto- ja myyntihinnan välillä on oltava riittävä ero, voittoa ei synny jos markalla ostaa ja markalla myy. Pitkällä tähtäimellä ei oikeastaa
  mikään muutu. Jos tavallinen köyhä omistaa omakotitalon tai asunto-osakkeen omana asuntonaan, niin ei hän sitä jokakerta myy markkinahinnan noustessa ja osta
  hintatason laskiessa. Paljonko tarvitsee ennusteita oli sitten hänen tonttinsa 50% halvempi tai jonkin ajan kuluttua 100% korkeampi. Järjestelmä on kuitenkin luotu niitä
  varten joilla ei ole haluja työssä käsiänsä liata. Tästä syystä ihmiset jotka toimivat organisaatioissa joissa muodostuu arvoja seteleille, jotka ovat vekseleitä, joutuvat
  riepoteltaviksi.

 9. H V K on häikäistynyt säkenöinnistä, jonka arvelee loistavan kommenteista.
  Kyseessä taitaa kuitenkin olla Valtakunnan Aurinkoisimman Kaupungin Suuren Jääkiekkogurun Aurinkokuninkaan loiste, joka valaisee koko länsirannikon.
  Loviisan loiste on lyhytaaltoisempaa !

 10. Vox Populi ja Pohdiskelija
  Säteilevää ja syvällistä gurulogian ja yritysvalmennuksen mainostekstiä! Näillä mytologioilla voisimme rakentaa menestyvän valmennusbisneksen. Tuotteistakaamme hienot puheet ja stagelle.

 11. Vox Populi!
  Palautan mieliin kommenttini „osaamiskeskittymistä“ ja päättelen, ettei osaaminen ole tarpeen. Valmennusosaaminen nousee kielen rakenteista ja sitä osaamista on. Riittävillä laajennuksilla neuvomme ja ennusteemme osuvat varmuudella naulan kantaan. Otamme perspektiiviksi tästä 2050 ja mitä suomalaisten yrittäjien pitää tehdä pärjätäkseen.

 12. Juu, ei muuta kuin kuin mukaan yritysvalmennusbisnekseen.Akselille Performanssi – Substanssi mahtuu kaikki mukaan. Tosin tuolla Performanssi -päässä on nyt pikkusen turbulenssia. Kehittymiseen johtava muutos kun ei taidakaan syntyä pelkästään valmentajan liikkumisen ja monologin aiheuttamasta ilmavirrasta. 😉

 13. maavaanjaairee,
  Kiitän merkittävästä kehittämisneuvosta: „Kehittymiseen johtava muutos kun ei taidakaan syntyä pelkästään valmentajan liikkumisen ja monologin aiheuttamasta ilmavirrasta.“

  Tähän kohtaan meidän on pakko kehittää „Jotain Turboo“. Pienillä viilauksilla selviämme esittämästäsi haasteesta. Tärkeintä ei ole teko vaan uho ja asenne.

 14. Ensinnäkin 69 edustaa vaihtotaloutta puhtaimmillaan. Tosin se edustaa myös oravanpyörää. 69 talousajattelu tuo hetkeksi nautintoa kuluttajille koska eivät näe pidemmälle syystä, että pää perseessä ei voi nähdä kuin valtavat mahdollisuudet 😉

  Kun nyt kuitenkin tuota ennustetta ilmeisesti ajoit takaa niin suon sinulle helpotusta. Oli pienoinen kartta tuossa pöydällä. Otin kupillisen kahvia ja ajattelin katsella sitä. Pöydän vieressä makasi koiramme enkä sitä heti huomannut. Astuin vahingossa hännälle ja siitä seuranneessa härdellissä roiskahti kahvia kartalle.

  Koira makaamassa edustanee matalaa suhdannetta. Koiran ripeä nousu aiheutti roiskeet Kiinan, Ukrainan, Venäjän ja Latinalaisen Amerikkan päälle. Pitänee tutkia löytyiskö vielä heikkoja roiskeita muualtakin…

 15. jousimies,

  Pystytkö „roiskeista“ ennustamaan, alkaako nousu nimenomaan „Kiinasta, Ukrainasta ja Latinalaisesta Amerikasta“? Jos näin, ehdottaisin soittoa A-studioon, koska sinulla on ekonomisteja tarkempaa tietoa maailmantaloudesta. Tässä kriisitilanteessa koira joutuu tietenkin kärsimään, mutta voisihan kokeeseen käyttää testikoiria muualta. Paperikartat joudutaan kuivumisen jälkeen arkistoimaan kansallismuseoon tai SKS.

 16. Jos Kummelia tehtäisiin nyt olisi kopissa istuvien kilpailijoiden vastaus „Kiina“. Ei kanada kuten aiemmin. Lukitsen vastauksen.

 17. Lisäisin Karl Fransenin ajatukseen moraalista, pienen henkökohtaisen käsitykseni. Moraali pulpahtaa pintaan tilanteessa jossa joukko ihmisiä katsoo maailmassa olevan tarvetta muuttaa jo organisoituja käyttäytymismalleja. Mieleen tulee vaikkapa alkukristillinen seurakunta. Vanha, enemmän tai vähemmän niskan päällä oleva järjestelmä aloittaa voimakkaan torjuntan taloudellisten etujensa varmistamiseksi. Kysymyksessä on siis perinteinen eläimellinen reviiriajattelu. Ellei mikään auta, viimeisenä keinona puhdas väkivalta, taloudellisena, henkisenä ja ruumiillisena. Mikäli sekää ei tuo tulosta, suoritetaan asian tai aatteen valtaus ja sen liittäminen vanhaa eri organisaatioiden keskittymään. Kysymyksessä on siis moraalin ulkoistaminen yteiskunnassa tahoille, jotka pystyvät tuotteismaan, ja rahastamaan. Esimerkiksi erilaiset uskonnot ovat siinä erittäin taitavia. Toisin sanoen yksilö ei tiedä mitä moraali on, vaan sen kirkastamiseen tarvitaan liuta hyvin palkattuja ihmisiä. Jos eri uskomusmalleja laitettaisiin samaan kattilaan ja sekoitettaisiin pitkävartisella puukauhalla, niin sitä soppaa ei pirukaan söisi ärjäsemättä. Ihminen ei pysty elämään ilman sressiä ja tulevaisuuden uskoa, mutta kannattaa katsoa mitä soppaa suuhunsa ahtaa. Kaikki ei ole hyvää mitä rahalla saa.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s