Talouden Örvelö Syö Kaiken Kasvun

Lamamörkö Talouden taantuma jatkaa alamäkeään. Ennustajat tuovat julki entistä synkempiä numeroita. Syksyllä puhuttiin yritysten paksuista tilauskirjoista. Nyt niissä kirjoissa on kohta vain kannet jäljellä. Syksyllä 2008 poliitikkomme arvuuttelivat, että Suomi selviää tästä paremmin kuin muut. Kevät lähestyy, aurinko paistaa, mutta ennustukset muuttuvat entistä pessimistisemmiksi. Amerikastakaan ei ole kuulunut mitään käänteentekevää. Yksityisen velkavivun tilalle on tullut valtion velanotto.

Suomen Pankki ja VM povaavat molemmat talouden supistuvan tänä vuonna peräti viisi prosenttia. Verkkokeskusteluissa arvuutellaan, että lasku on reilusti „virallisia arvioita“ suurempi ja työttömyys nousee syksyyn mennessä hurjiin lukemiin. Kohta näkyy lama katutasollakin, vaikka ennustelatiokset eivät mielellään „lama“-sanaa käytäkään.

Lama-sanaa vierastetaan, vaikka bkt:n viiden prosentin lasku tarkoittaa melkoista alamäkeä. Emme ole vielä ihan nollilla. Kuka kuitenkaan tietää, miten pitkälle alamäki jatkuu. Vuosi 2009 on mennyttä kalua. Alkaako lamalääke purra vuoden 2010 aikana?

Epävarmuus senkin suhteen näyttää lisääntyvän. Miten tässä näin kävi? Koivisto puhui viikonloppuna viisaita. Hän tokaisi jotain tähän tyyliin: „Minulla ei ole kompetenssia arvioida, miten tästä selvitään.“

Ilmeisesti hän tietää, että asiat ovat huonommalla tolalla kuin mitä lausunnosta voisi päätellä.

Puolueiden kannatusluvuissa näkyy jo taantumalisä. Keskusta laskee edelleen ja Kokoomus hiukan. Oppositon käppyrät näyttävät loivaa nousua.

Santapark on pantu myyntiin. Valtio luopuu joulupukinpajojen omistuksesta. Teräsyhtiö Outokummun Tornio Works -yksikkö lomauttaa lähes kaikki Tornion-yksikkönsä työntekijät. Lomautus on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva, kiertävä menetelmä.

Toivotan kuitenkin aurinkoista kevättä. Onko ideoita, miten Suomi selviää?

4 Kommentare zu „Talouden Örvelö Syö Kaiken Kasvun

 1. Alkakaamme ennustajien sijasta kannustajiksi. Ainoa vain, ettei meitä kuulla, ei kuunnella.

  Kaikki menee hyvin, kunhan työvoima-asiat hoidetaan järkevästi, niihin todella panostetaan, ja kunhan ihmisiä ei ehdoin tahdoin saateta mm. velkavankeuteen (vaikkapa poistamalla viivästymiskorko; se on sanokomamistä)

 2. helanes,

  Kannustuskehotuksesi on oikea, mutta meidän pitäisi huutaa sangen lujaa

  a) maailmankirjat ovat sekaisin
  b) Suomi seilaa maailmantalouden vesillä kaarnalaivana

  Kuuleeko kukaan?

 3. Vain sinisilmaiset politiikot luottavat „nousukauteen“, silla heidan „lehma on ojassa“ ja mika herttaisempi ajatus kuin syottaa herkkauskoisia lupauksilla joita ei voi, tai edes tarvitse tayttaa. Paastyaan „sisaan“ on ensimmainen tavoite polittikolle eika han aanestajinsa tavoitteita voi tayttaa, jos niin haluaisikin.

  Tilanteen yleismaailmallinen toivottumuus masentaa mielet, eika suomalainen poikkea tassa asiassa kenestakaan muusta ihmisesta, asuipa han missa tahansa poliittisessa systeemissa. Kommunismi kuoli aikaansa ja niin tulee kaymaan kapitalismin. Kaikki -ismipaatteiset systeemit, uskonnolliset tai poliittiset, tulevat ja menevat kuten niiden rakentajatkin, mika on elaman ehto. Muutenhan mitaan uutta ei voisi olla. Systeemien „kuolintuskat“ eivat ole erillisia rakentajistaan ja kumminkin pyrimme yllapitamaan sellaista ajatusta tietaen, etta vaihtoehtoja kuolemiselle ei ole viela „keksitty“.

  Demokratien rappeutuminen kay vanhuutensa loppuaskeleita, kuten sen yllapitajatkin ja jos uusi systeemi keksittaisiinkin, se ei todellisuudessa voisi olla uusi, silla sen rakennusaineet, ihmiset, tulisi olla myoskin uusia, mita valitettavasti emme ole. Systeemit eivat milloinkaan rakenna „uutta ihmista“, mika on todettavissa siita kaikesta, mita historia on saanut aikaan. Ihminen voi ja rakentaa uusia systeemeja vanhoista „raaka-aineista“,mita me itseasiassa olemme, eika mikaan systeemi, oikealta tai vasemmalta, ei voi rakentaa uutta ihmista. Joten posykologinen mutaattio aivokopassamme jaa ainoaksi mahdollisuudeksi, jota emme „voi“ hyvaksy tietamatta etukateen vaihtoehtoa, mika tekisi mahdottomaksi uuden tulemisen.

 4. Karl Fransen,

  Kirjoitat: „Tilanteen yleismaailmallinen toivottomuus masentaa mielet.“

  Olen elämäni aikana nähnyt ja kokenut monta lamaa. Yritän järkeillä, miten tämä poikkeaa aikaisemmista. Laskusuhdanteita tulee ja menee, mutta tällä kertaa tapahtuu jotain syvällisempää ja ehkä merkityksellisempää.

  Yhdysvalloissa monet ovat sitä mieltä, että tämän rytinän jälkeen tapahtuu talousjärjestelmän muutos.

  Kommunismi meni romuksi Neuvostoliitossa. Onko nyt vuorossa koko kapitalistisen järjestelmän hajoaminen tai luova tuho, jonka jälkeen maailma herää vähäisempään ylituotantoon?

  Teollisuuden ylikapasiteettia joudutaan purkamaan alalla kuin alalla.

  – autoteollisuus
  – metsäteollisuus
  – terästeollisuus
  – rakennustarviketeollisuus
  – jne.

  Mihin pääomavirrat suunnataan tämän korjausliikkeen jälkeen? Mitkä alat nousevat tärkeysjärjestyksessä? Tätä kannattaisi pohtia nyt. Voimme tietenkin toimillamme vaikuttaa kehityksen kulkuun.

  Liike-elämän innovaatioita ei voi tutkia, ne on tehtävä. Optimistina ajattelen, että nyt on kaikesta huolimatta paikka auki tekijöille.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s