200 euron säästö tekemättä yhtään mitään

Helsingin Messukeskus 2009Viikon kuluttua Helsingin messukeskuksessa järjestetään Koti- ja Puutarhanäyttely.

Osastoilla on tuotteita ja tietoa mm. tonteista ja talopaketeista, takoista ja lämmitysjärjestelmistä, saunoista ja keittiöistä, kodinkoneista ja turvallisuudesta, ovista, ikkunoista ja paljon muusta. Tutustu myös tapahtuman runsaaseen ohjelmatarjontaan.

Oletimme, että tilaisuus pidetään tällä viikolla. Olemme käyneet näillä messuilla useita kertoja, mutta onko laman merkkinä päätös ryhtyä laskemaan, mitä messumatka maksaa ja mitä esitteiden ja ideoiden kerääminen vastaavasti meille kuluttajina tuottaa?

Messumatkan säästöt Hinta Määrä Yhteensä
Liput 12 2 24
Matka 0,4 200 80
Lounas 10 2 20
Kahvit ja pulla 5 2 10
Parkki 8 1 8
Ostokset 30 2 60
      202

Tein vaivihkaa pikalaskelman Excelillä, mitä messumatka, jonka sisäänpääsylipun hinta on vain 12 euroa per aikuinen, todellisuudessa maksaa. Lopputulos on yllättävä. Rahaa tärvääntyy kokemuksemme mukaan kaikenlaisiin oheisjuttuihin. Kotiin tullessa on pari kassillista esitteitä, jotka kevään kuluessa kannetaan roskikseen. Ennen kesän tuloa tapahtumasta on vain haaleat muistot jäljellä.

Tämä ei ole kannanotto messuja vastaan. Onhan maassamme vuosittain tuhansittain tapahtumia, joihin emme osallistu. Halusin vain laskea, mihin ne eurot ja sentit katoavat.
Elämä vain on…mainoksen mukaan kallista ja usein emme tule ajatelleeksi, mitä kaikkea halpoihin aloituskustannuksiin liittyy.

Toisena esimerkkinä on puhelinsopimus, joka ensin näyttää siltä, että kuukausihinta on viitisentoista euroa, mutta kaikkien lisukkeiden kanssa loppulasku nousee viiteenkymmeneen euroon per kuukausi.

Ihminen, älä mene halpaan. Excelistä on näinä aikoina paljon apua. Stora Enson Karvinenkin on päätynyt siihen, että devalvoimaton Suomi on metsäyhtiölle toivoton toimintaympäristö: sellut, paperit, laudat ja kakkosneloset kannattaa nyt tuottaa Ruotsissa, sahatavaraa Venäjällä, paperia Saksassa ja muilla Euroopan tehtailla.

Suomi elää kohta Metsässä! Pitäkää huolta killingeistänne.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s