Pysytkö digitalisointikehityksen vauhdissa?

Digitalisointikehitys kiihtyy – pysytkö vauhdissa? Todistamme uuden aikakauden vaihtumista – globaalia talousmuutosta, jossa digitalisoinnilla on ollut näppinsä pelissä. Rahaliikenteen kansainvälistyminen on johtanut siihen, että turvavyöhykkeitä ja hidasteita ei enää ole. Taloudellinen taantuma leviää entistä suuremmalla nopeudella matereelta toiselle.

Voiko samaa teknologiaa ja uusia menetelmiä hyödyntää myös teknologian hyödyntämiseen? Tukeeko digitaalinen tekniikka nyt myös maailmanlaajuista ja kansallista muutostarvetta? Onko siitä hyväntekijäksi?
Silicon Valley

En aio kirjoittaa lamasta ja sen syistä. Nyt on aika pohtia, miten tästä kurimuksesta päästään eroon. Innovaatiot ja luova tuho ovat talouden uudistamisen välineitä. Mistä luova tuho ja uho tulee ja miten se vaikuttaa suomalaisten arkeen?

Kokeilin eilen Applen iPhonea ja Nokian E71 rinnakkain. Arvatkaa, kumpi näistä on kätevämpi?

Mitä luovan tuhon rintamalla tapahtuu maassamme? Mistä näitä muutoksen merkkejä ja hiljaisia signaaleja pitäisi hakea?

Teknologian vauhdittamana astumme uuteen maailmaan, jota hallitsevat loppukäyttäjät, palveluinnovaatiot, muuntautumiskyky ja nopeus.

Käyttäjäkeskeisyys ratkaisee, asiakas on kuningas, järjestelmien ja systeemien tehtävänä on vain tukea ja palvella. Kuluttajien ostokäyttäytyminen muuttuu nopeasti. Uudet trendit, kuten „social shopping“ ja eri kanavien rinnakkainen käyttö lisääntyvät voimakkaasti. Moni kauppias miettii, miten he voisivat hyödyntää näitä trendejä lisätäkseen liikevaihtoaan tai näinä aikoina asiakasuskollisuuttaan sekä samanaikaisesti alentaa kustannuksiaan.

Mitä julkishallinnon puolella tapahtuu? Mitä mahdollisuuksia digitalisoituminen ja SaaS (Software as a Service) tarjoaa julkisen talouden ja yrityselämän vuorovaikutuksen kehittämiseen?

 • Voimmeko siirtää julkishallinnon tehtäviä liike-elämälle (ulkoistaminen)
 • Palvelujen tuottajille on silloin järjestettävä samat tiedot kuin julkishallinnolla nyt on
 • Tietojen vapaampi liikkuminen ja hyödyntäminen on tarpeen public-private-partnership kehitettäessä

Menestykseen tarvitaan syvää toimiala- ja teknologiaosaamista sekä ymmärrystä kuluttajien käyttäytymisestä ja sähköisestä asioinnista. Julkishallinnon ja liike-elämän toivotaan etenevän yhdessä kohti digitaalista palveluyhteiskuntaa.

Suomen hyvinvoinnin kannalta palvelusektorin kehittäminen on elintärkeää.

 • Kysymys ei ole vain järjestelmäintegraatiosta, vaan julkisen sektorin on tarjottava yrityksille riittävä tietoinfrastruktuuri sekä tarvittaessa jalostettava tietoa palvelusektorin tarpeisiin

Näistä asioista on puhuttu vuosia, mutta miten pitkälle sosiaalisen median sovellukset ovat ulottuneet ja juurtuneet yhteiskunnassamme? Kaikki mikä on digitalisoitavissa täytyy digitalisoida kustannusten, ajan ja resurssien säästämiseksi.

Vuosia sitten puhuttiin seminaareissa, miten asiakaslähtöisyys ohjaa esimerkiksi terveydenhuollon sähköisten asiointipalvleujen kehittämistä. Mutta, miten toimii ajasta ja paikasta riippumaton hoitoonpääsy? Verkossa tapahtuva sairauksien ennalta ehkäisy ja hoito kotona onnistuisi nykytekniikalla, mutta onko tarjolla palveluja?

Entä jos ikääntyvät voisivat paremmin hoitaa omaa hyvinvointiaan kotoa käsin, ammattilaiset ja omaiset pystyisivät seuraamaan ja osallistumaan hoitoon eri paikkakunnilta.

5 Kommentare zu „Pysytkö digitalisointikehityksen vauhdissa?

 1. „Suomen hyvinvoinnin kannalta palvelusektorin kehittäminen on elintärkeää.“ Oikein, mutta…….

  „Voimmeko siirtää julkishallinnon tehtäviä liike-elämälle (ulkoistaminen)“. Kyllä voiaisiin ja todella monia. Koska olet kiinnostunut puusta, niin laske huviksesi esimerkiksi montako puusepäverstasta on kaupungeilla. Entä montako viherpalvelua. (Päädyin itse isossa kunnassa 15 „yksityisyritykseen“.)

  „Palvelujen tuottajille on silloin järjestettävä samat tiedot kuin julkishallinnolla nyt.“ Tämä on jo erinomaisen vaikeaa. Käy vaikka Lääkärikeskuksessa. Siellä on samat tiedot sinusta kuin kunnallisessa terveyskeskuksessa.

  „Tietojen vapaampi liikkuminen ja hyödyntäminen on tarpeen public-private-partnership kehitettäessä.“ Tämä on utopiaa ja mahdotonta. Niin isoa hätää ei tule. Niin kauan kun osa kansasta on sitä mieltä, että valtion tehtävä on kasvattaa ja elättää kaikki kansalaisensa. Muutos tästä aiheuttaa vähintäänkin sisällisodan.

 2. Pitkän linjan mies,

  Olen matkalla kauppaan jääkaapin hyllyjä täydentämään. Heitit kauppareissulle mietittäväksi arkipäivän realismia. Kommentoin lisää palattuani.

  Mielenkiintoinen tuo puusepänverstas -kommenttisi. En ole tullut ajatelleeksi, ovatko ne jossain teknisen viraston takahuoneissa.

  Loviisan kokoisen kaupungin virastojen sisälle piilotetuista toimista en tiedä mitään.

 3. Kaupungeilla – siis kaikilla tai useammilla ! Ainakin Helsigissä, Espoossa ja luullen että Vantaallakin on yksi, joka huolehtii puistonpenkit, lasten leikkirakenteet, aitoja, laitureita ym.ym. Viherhomma on ei juttu. Siihen kuuluvat puut, pensaat, kukat jne.

  Tuo legurijuttu on todella typerä. Eräiden allergioiden vuoksi ovat samat lääke, hoito yms. tiedot sekä kunnassa että yksityisellä. Kuulemma „kilpailu“ estää tietojen vaihdon. Tiedot välittyvät lääkärikeskuksen sisällä, mutta en tiedä välittyvätkö kunnallisissa „systeemeissä“.

  Tuo arkipäivän realismi johtuu yksiomaan pitkästä iästäni. -:)

 4. Pitkän linjan mies,

  Terveyspuolen tiedonsiirtoa „rasittavat“ myös erittäin kovat tietosuojavaatimukset. Tässä asiassa tarvitaan yksilötason päätöksiä tietojen luovuttamisesta. En tunne yksityiskohta, mutta riittävästi tietääkseni, että „ei oo helppoa“.

  Viherpiperrysremonttihommat sopisivat ilman muuta yksityisille toimijoille. Mutta työntekijät haluavat tietenkin pysyä kuntien palveluksessa. Yrittämisen herkun ymmärtää vain sellainen, joka on repinyt rahansa yksityispuolelta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s