Puupula on menneen talven lumia

14032009031 Stora Enso lopettaa puutavaran hakkuut Suomessa. Puuta ei tehtailla ja sahoilla tarvita. Raakapuuta ja tukkeja ovat varastot täynnä.

Stora Enso siirtää toimitusjohtaja Karvisen mukaan tuotannon painopistettä Suomesta Ruotsiin, koska raakapuu on siellä parikymmentä prosenttia halvempaa.

Reilusti devalvoitunut Ruotsin kruunu tukee siellä tuotetun paperin, sellun ja puutavaran vientiä Eurooppaan ja muualle.

Suomi roikkuu eurohirressä, eikä mahda kurssitasolle mitään.

Olemme uudelleen vahvan markan asetelmissa. Ken muistaa 90-luvun alun valuuttapoliittiset vaihtoehdot? Vahvaa markkaan luotettiin viimeiseen asti ja sen jälkeen mentiin alas ja lujaa.

Vahvalla eurolla voi toki ostaa halpoja lomafiiliksiä Thaimaasta, mutta sitä herkkua kestää niin kauan kun firmalla on varaa pitää palkkalistoilla.

Nokiakin ilmoitti eilen odotetusti 700 henkilön vähentämisestä Suomessa. Laihana lohtuna on, että rajojemme ulkopuolelta lähtee tuhat henkilöä. Mutta ei tässä vielä kaikki. Nokia pilkkoo ilmoituksensa tuotelinjakohtaisiksi osatapahtumiksi, ettei kokonaisuus näyttäisi niin hirveältä.

Stora Enson aloittaman tulosvaroitusten sarjassa seuraava mielenkiintoinen on UPM. Millaisia numeroita excelit „köyhtyneille paperitehtaille“ näyttävät? Ahlstrom taisi ehtiä omallaan jo tänään.

8 Kommentare zu „Puupula on menneen talven lumia

 1. „Olemme uudelleen vahvan markan asetelmissa.“ Ja nyt ilman devalvaation mahdollisuutta. Eikä fantasiasta „erotaan EUsta“ olisi yhtään sen parempia onnistumisen mahdollisuuksia.

  Mitäs tehdään seuraavaksi?

 2. hakki47
  Viime kerralla Nokia nosti Suomen surkeuden suosta. Tällä kertaa asetelma on vaikeampi, jos metsäteollisuuden alamäki jatkuu taantuman jälkeenkin. Metsätulojen rooli pienenee. Meillä on vahvaa perusteollisuutta, mutta onko sillä enää vetovoimaa laman jälkeen? Uskoisin, ettei toista Nokian kaltaista ihmettä tule. On pakko luottaa siihen, että lukuisat pienet ihmeet lähtevät nousuun 2010 jälkeen. En vain osaa ennakoida, mistä autotallista ne varmimmin putkahtavat. Odotan positiivisia yllätyksiä.

 3. Helge

  Noin juuri. On kieltämättä äärimmäisen epätodennäköistä, että uutta „Ilmiö Nokiaa“ enää omana aikanamme kokisimme. Mutta kuten sanot, ainahan voi toivoa. Toisaalta, ei Nokia vielä vuonna 1991 ollut ilmiö. Se oli muistaakseni yksi niistä joiden konkurssiajankohdasta lyötiin vetoa.

  Mutta silloin oli vielä devalvaatioase mahdollinen; ei enää. Perustoimeentulon tarjoava metsäteollisuus; ei enää. Ja mitä Stora edellä sitä UPM ja muut kynnelle kykenevät perässä.

  Autotallista ei Nokia 1990 luvulla tullut. Ei tule pelastaja tallista tälläkään kerralla. Toivottavasti on vielä pelastettavia kun positiiviset yllätykset konkretisoituivat.

  Isot pojat voivat sentään anoa pelastusta julistamalla sota. Kelle tahansa. Mutta me vain Ruotsille, Norjalle, Virolle tai Kiinalle. Mutta ei taitaisi olla järin uskottava sodanjulistus. 😉

 4. hakki47,
  Yksi autotallillinen ei todellakaan kesää tee, eikä taantumaa karkota. Ei riitä muutama kymmenen kasvuyritystäkään. „Uusi Nokia“ ehkä muistuttaa enemmän 50 000 autotallillista. Olemme tähän asti luottaneet ja olleet perin kiintyneitä suuryrityksiin, mutta Amerikassakin kaikenkarvaiset „Home Based Business“ ja „Multiple Streams of Income“ työllistävä miljoonittain ihmisiä. Teollinen kulttuuri vetää Suomessakin viimeisiä. Olemme tilastollisesti ollut maa, jossa teollisuuden osuus on säilynyt poikkeuksellisen vahvana.

  Luottaisin tällä kerralla konepajoihin, jotka kehittävät omia tuotteita. Maailmalla on miljoonia markkinarakoja, joihin suomalaisten kannattaa tunkeutua. Metsokin on markkinarakoyritys. Mutta kaikella on aikansa. Paperikoneiden tilalle tulee Googleja. Päreen jälkeen tuli myrskylyhty, airami ja mikä lie halogeeni nyt muodissa, mutta paperin jälkeen ja rinnalle on tullut tämä p-keleen digitaalinen media.

  Mehän tässä syyllisiä ollaan 😉 Onneksi Kokkolan piplia-alueella (Bible belt) IT-aasiantuntijat ovat sentään sulkeneet koululaisilta ja viranhaltijoilta Facebookin menon. Taputamme päätökselle karvaisia käsiämme! Herran haltuun!

 5. Juu. On siitä etua kun on pieni. Sitten pitäisi vielä olla osaava ja vikkelä.

  „Amerikassakin kaikenkarvaiset “Home Based Business” ja “Multiple Streams of Income” työllistävä miljoonittain ihmisiä“ – totta kyllä, vaikka en ihan miljoonista uskaltaisikaan puhua. Ja useimmiten ne työllistävät itsensä. Ehkä perheenkin. Käännettynähän nämä tulonlähteet tarkoittanevat „kotitoimistoa tai -työpaikkaa“ ja „eväät leväällä, marjatkin maasta“. Toimii joillakin. Varsinkin jos muuta ei ole. Meillä tällä periaatteella rakennetaan taloja.

  Olen aivan samaa mieltä siitä, että olemme olleet aivan liian kiintyneitä suurteollisuuteen. Tosin 1950 luvulta lähtien rakensimme niillä, sotakorvausten seurannaisilla ja säännöllisillä devalvaatioilla hyvinvointiyhteiskunnan. Olisi ollut kiva, että aivan kaikkea kansallista varallisuutta ei oltaisi pantu lihoiksi ns. hyvinä aikoina.

 6. hakki47,
  Ne „työllistävät ittensä“ on totta ja samaan mekin joudumme menemään. Näitten isojen lafkojen näkymät eivät ole valoisat muutaman vuoden tähtäimellä. 100 000 ittensä työllistävää on parempi kuin kaupungillinen työttömiä. Tämä on minun logiikkani. Joku näistä työllistää hetken päästä ehkä muutamia vieraita ja siitä se sitten leipä levenee. Jos olisi jokin toinen näkyvä lupaus, nostaisin sen toki kommenttiini. Ei vain näy, vaikka luuraan Loviisan torin yli. Uusia neonvaloja ei vilku. Megatrendinä on nyt uuden suunnan löytäminen. Se koskee suuria massoja, näin uskon.

 7. Samaa mieltä olen.

  Mutta pelkäänpä, että uusien itsensä työllistäjien määrä jää pienemmäksi ja työttömien määräksi ei taaskaan riitä suurimmankaan kaupungin väkimäärä.

 8. hakki47
  Paha on lähteä väittämään vastaan. Hyvinvointivaltio lamaannuttaa yrittäjyyden (pakon), vaikka väkisin. Jos ennustuksesi käy toteen, silloin kaljakuppilan pyörittäminen muuttuu tuottoisaksi hommaksi. Murheen murtamia toimettomia riittää aamusta alkaen. Jos niissä ois wlanit, silloin K-lehden blogeistakin osa tuotettaisiin tulevaisuudessa sieltä. Muuten, monenko tuopin kumarassa wlania saa käyttää? Pitäisikö läppäreihin asentaa alkometri?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s