Lama jatkuu, mutta syveneekö se?

Valoa ikkunassa Valoa talousennustajan ikkunassa. Laman jatkumisen aikataulusta ei ole tietoa. Taantuman päättymisen „deadelinea“ ei ole ilmoitettu. Talousnobelisti ennustaa Euroopalla pitkitettyä löysässä hirressä roikkumista. Olemme taloustieteen nobelisti Paul Krugmanin mukaan hoitaneet ponnettomasti taantuman torjuntaa. Eurooppalaiset elvytyspaketit ovat olleet liian pieniä, toimenpiteet hitaita ja vaisuja.

Euroopassahan pitkään tyynnyteltiin, että asunto- ja finanssikriisi ovat amerikkalainen ilmiö. Muutamalle varattomalle asunnonostajalle myönnettiin Atlantin takaa  liian hölläkätisesti lainaa, mutta mitään vastaavaa ei tapahtunut täällä.

 1. Ei Espanjassa
 2. Ei Britanniassa
 3. Ei Irlannissa
 4. Ei Baltian maissa
 5. Ei Itä-Euroopan maisa
 6. Ei Ranskassa
 7. Ei Italiassa
 8. Ei Pohjoismaissa
 9. Ei Islannissa
 10. Ei, ei, ei

Tosiasioiden kieltäminen ei välttämättä ole viisauden alku. Päättäjät ja poliitikot onnistuivat itsensä huijaamisessa. Kansalaiset toivovat edelleen, että tästä sotkusta päästään kuivin jaloin; minä mukaan lukien.
Nobelisti Paul Krugman povaa kuitenkin Euroopan kansantalouksille pitkää lamaa ja deflaatiota. Pitänee perehtyä Japanin kohtaloon. Siellähän lamaa on jo torjuttu parikymmentä vuotta.

3 Kommentare zu „Lama jatkuu, mutta syveneekö se?

 1. hakki47,
  Ne tulloo minulle etiäisinä Itellan kautta printtiavaruudesta. Totta puhuen, mikä tietenkin on harvinaista näinä aikoina, siirsin tuon „valoa ikkunaan“ kuvan eilen Flickr-palveluun ja ajattelin kirjoittaa jotain herkkää ja onnistuihan se. Eurooppa saa totuttautua kylmään kyytiin. Meillä on oma Etelä-Amerikkamme idässä ja sinne on survottu hirveitä summia rahaa, että EU-herkku olisi heille maistunut kommunismin jälkeen. Nythän hekin tietävät, kapitalismin ja kommunismin välisen eron. Romahduksen ajankohdat ovat eri kohdissa allakassa, mutta muuta eroa ei taida olla, vai onko?

 2. Ei taida paljon muuta eroa olla. Ja alkamisajan lisäksi todennäköisesti kesto ja syvyys. Sen kai liiankin selvästi osoitti G 20 kokous.

  Mutta taloustietäjämme Matti Mainio ja Jyrki – boy pitävät varmasti huolen siitä, ettei kriisi tänne tule.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s