Mobiiliviestejä Barcelonasta 2009

Barcelonan Mobile World Congress 2009 tapahtumaan osallistui tänä vuonna 47 000   kävijää 189 maasta. Vierailijoita oli tällä kertaa 15 % vähemmän kuin vuosi takaperin. Käyttöjärjestelmistä puhuttiin ja niiden kirjo laajenee.

Kännyköiden ja ohjelmien ostamisen helpottamiseksi kaikki kynnelle kykenevät kehittävät ”minä myös” periaatteella App Store’n menestyskonseptia kopioivia virtuaalikauppojaan: Microsoft, Nokia ja China Mobile esittelevät omiaan. Applen ei anneta yksin hyötyä virtuaalisesta etumatkastaan.

Apple ei osallistunut tälläkään kertaa Barcelonan pippaloihin. Microsoftin Steve Ballmer ja Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo joutuivat vastentahtoisesti kommentoimaan iPhonen edistyksellisyyttä. Valmistajat vastaavat tarjoamalla iPhone ”look a like” -malleja. Nokian N97 ja Palm Pre yrittävät nekin osaltaa jarruttamaan Applen älypuhelimen nousua.

Mobiililaitteiden energiatehokkuus nostaa päätään. Älypuhelinten ohjelmistoista ennakoidaan suurinta erottavaa tekijää. Vuosi takaperin Vodafonin johtaja Arun Sarin toivoi vähemmän käyttöjärjestelmiä, nyt niitä on tarjolla entistä enemmän. Käyttöjärjestelmien kirjo vaikeuttaa ohjelma- ja palvelutuottajien työtä. On valittava, kenen kelkkaan lähtee.

Nokian mobiilipomo Kai Öistämö esitteli vain kaksi vaivaista Nokia-uutuutta. Mobiili-tv oli vahvasti esillä pari vuotta sitten, mutta tänä vuonna se oli siirtynyt pois huomion valokeilasta.

Wimax saa entistä vähemmän huomiota osakseen. Nokian ilmoitus lopettaa winmax-laitteensa valmistus kertoo, ettei siitä tule niin isoa kuin pari vuotta sitten kuviteltiin. Suomessa eniten winmaxiin on panostanut oululainen Elektrobit. Miten Elektrobit selviää haasteistaan?

Globaalista matalasuhdanteesta huolimatta langattoman laajakaistaan kysyntä kasvaa. Nokian ja Skypen yhteistyö oli Barcelonan tämän vuoden merkittävin uutinen.

4 Kommentare zu „Mobiiliviestejä Barcelonasta 2009

  1. Helge, minä taidan pitäytyä edelleen ikivanhaan Motorolan kännykkään, koska siinä on vanhanaikainen antennikin ja sen takia mökillä kuuluvuutta. Kun vain puhun sillä, en käytä kenttä-sanaa. Mutta olet sen verran onnistunut hypettämään iPhonea jopa minuun, että pitäisikö minun syödä samalla omenaa, tulisi puhuttuakin vähemmän. Mutta loppuvaikutelmaksi tulee ei-älykäs ei-älypuhelimen käyttäjä, kun istun kannolla omena suussa ja vanha puhelin kourassa. Ei tule erään mainoksen mukaisesti edes tyttömäistä oloa, vaan junttimainen olo, minkä takia taidankin kopioida tekstini Junttiklubiin.

  2. Helge, laajennetaan Junttiklubin tuotevalikoimaa (vaikka tietenkään tällaisista liikesalaisuuksisista ei pitäisi täällä puhua…) Junttifoonin lisäksi hyyskän „täysistuntoon“ sopiva peesee. Kuori suomalaista puuta ja sisus eteläkorealaista elektroniikkaa – niin ja tuplahinta!

  3. jPhone on uuden kosketeltavan nimi ja julkistaminen kielletään Applen tavoin viimeiseen minuuttiin asti. Tuo puuceepeecee olisi oiva keksintö ja soveltuisi junttiklubista polveutuvan epäsosiaalisen median kehittämiseen keskittyneestä osaamattomuuskeskuksen core competencistä. Tuplahinta = tupla ja kuitti!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s