Innovaatioita metsään!

Metsäyhtiöiden työntekijät peräänkuuluttavat innovaatioita metsään, kun metsäyhtiöt, kone- ja laitevalmistajat vähentävät väkeä tuhansittain. Nyt syntipukkina ei enää ole Putin ja puutullit. Metsäteollisuuden ongelmat ovat syvemmällä ja liiketoimintamalleissa.

Olen kirjoittanut uskostani metsäteollisuuden tulevaisuuteen maassamme. Pitänee tarkentaa, mitä silloin olen tarkoittanut. Suuryritykset ”sopeutuvat markkinatilanteeseen” ja pienet uuden aallon toimijat ovat vielä autotalliasteella; monilla näistä ei ole taloudellisia edellytyksiä nousuun.

Vuosi takaperin oletin vielä, että johtavat kone- ja laitevalmistajat olisivat tarttuneet huomisen mahdollisuuksiin ajoissa. Uutisissa ovat kuitenkin olleet Metson, Ponssen ja monen muun osaajan lomautus- ja vähennysilmoitukset.

Metsäteollisuus ry:n Brunila on puutulli- ja veroalepyörityksen jälkeen ollut hiljaa. Kustannustalkoiden jälkeen ei ole näkynyt uusia ulostuloja. Innovaatiotalkoista Brunilan putiikista ei ole kuulunut.

Missä ne mahdollisuudet luuraavat? Lyhyellä aikavälillä toimivien tehtaiden kunnossapidon palveluoperaatioissa on hyivä saumoja osaavien insinöörien työllistämiseen. Kunnossapidon kautta osaajat pääsisivät näkemään, mitä tehtailla ja konehuoneissa pitäisi parantaa.

Toinen mahdollisuus löytyy autotalleista, jonne pitiäsi hakeutua rahoittajien kera. Bioteknologian ja biotalouden mahdollisuudet ovat bongaamaton kenttä „Suomi elää metsässä“ -ympyröissä.

Metsäyhtiöt muuntuvat kuitujen prässäjistä energiayrityksiksi. Energiapuolella innovaatioitarpeita on hajautetun energiatuotannon alueella. Lämmön ja sähkön yhteistuotannossa on vielä paljon tekemätöntä työnsarkaa.

Tulevaisuuden pakkaukset puhuvat meille, mitä pakkaus pitää sisällään. Tämän tiesi McLuhan jo 60-luvulla: Pakkaus on viesti – Media is the message.

Biopyyhkeet, hoitavat rivevut, puukuitupohjaiset asusteet jne. odottavat vielä keksintöjen muuttumista teolliseksi toiminnaksi.

8 Kommentare zu „Innovaatioita metsään!

 1. „Varmaan jonkun pitäisi jotain tehdä? Mutta ei kai vain „minun“? Tehköön naapuri. Minä käyn sitten kopioimassa.“

  Kuten ehkä muistat, olen pitkälti samaa mieltä kanssasi siitä, että Suomi elää metsästä. Tavalla tai toisella. Suuri osa siitä tavasta, jolla noin sata vuotta olemme siitä eläneet, on ilmeisesti tullut tiensä päähän. Ei kaikki, mutta valitettavan suuri osa. Uutta pitää kehittää.

  Meillä on kaksi raaka-ainetta; Puita ja päitä. Nyt pitäisi taas valjastaa päät miettimään mitä muuta, uutta pitäisi puusta saada aikaan. Se taas ei ole meille suopmalaisille, muutamia yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta ollut kovin helppoa. Edellisenkin kerran resurssien hyödyntäjät tulivat pitkälti muualta. Gutzeitit, Finlaysonit, Serlachiukset, Rosenlewit ja mitä niitä nyt olikaan.

  Se, että niiden piti tulla muualta johtui kai siitä, että oman perimämme mukaan jokainen, joka poikkesi porukasta ja yritti jotain uutta, pantiin vauhdilla kuriin ja järjestykseen. En näe perimämme muuttuneen viime vuosisadan aikana.

  Toivotaan siis osaavien maahanmuuttajien uutta aaltoa. 🙂

 2. hakki47, on mahdollista, että maahanmuuttajien sijasta Suomi joutuu kokemaan maasta muuttavien innovaatioiden aallon, jos innovaattorit eivät löydä rahoitusta ja tukea Suomi elää metsässä -puupäiltä. Softa- ja elektroniikkapuolella näin tapahtuu. Metsäpuolen keksijät ovat olleet isänmaallisempia, mutta pienten firmojen muuttaminen ei ole enää mikään logistinen ongelma. Varautukaamme siihen, että korhoset, virtaset ja makkoset eivät toteuta keksintöjään maassamme (nimet eivät viittaa todellisiin henkilöihin).

 3. Olen kanssasi samaa mieltä kuvaamastasi vaarasta. Mutta ymmärtänet, että koska todelliset innovaattorit tuskin ovat minkään puolueen palkkalistoilla, ne eivät voi olla yhteiskunnan rahojen vastaanottajina uskottavia.

  Meillähän jopa tukirahat jaetaan poliittisten voimasuhteiden mukaisesti.

 4. hakki47, taantumantorjuntatalkoot tähtäävät infrastruktuurin parantamiseen, homekoulujen korjaamiseen, teiden rakentamiseen. Kuoppaisten teiden parantelu työllistää kaivinkoneiden ja kuljetuskaluston kuljettajia. Kunnallisten rakennusprojektien aikaistaminen työllistää kuntalaisia ja näin tilastot näyttävät paljon paremmilta, mutta lapiohommien edistäminen ei johda uusien innovaatioiden kehittymiseen.

  Metsäyritykset ovat panostaneet kustannusten alentamiseen, tuottavuushankkeisiin ja siivonneet kaikki propellipäät pois organisaatioistaan. Tätä on tehty systemaattisesti parikymmentä vuotta. Nämä propellipäät häärivät autotalleissaan ja osittain teknologiapuistoissa mitättömillä budjeteilla ja olemattomalla ymmärryksellä ja tuella. Satunnaisesti joku rahoittaja löytää helmen ja jotain saattaa tapahtua.

  Systeemi ei takaa näille mahdollisuuksia, koska nämä tyypit eivät ole „uskottavia“. Uskottava tarkoittaa, että yritystutkijat eivät ymmärrä kekisijöitä ja metsäteollisuuden asiantuntijat runttaavat taivaanrannamaalareiden ideat hyödyttömiksi, koska eivät ole koskaan nähneet mitään tällaista käytännössä.

  Innovaatiot ja hyvä käytännöt eivät kulje käsi kädessä.

 5. Olen edelleen kanssasi samaa mieltä.

  Rahan luovuttaja haluaa hallnnointia, jota hän itse asiassa ymmärtää aivan yhtä vähän kuin innovointia. Erityisesti sitä haluaa kaikkien tukien äiti, valtio. Eli siis virkamies ja poliitikko. Siksi meillä on taipumuksena panna valtion tukirahat mieluiten kehittämään olevaa, rakentamaan näkyvää ja konkreettista, tai uskomattoman mediaelämän saaneisiin „kaikkien poliitikkojen ja viranomaisten hyväksi suitsuttamiin“ megahankkeisiin, kuten lääketeollisuuteen ja sen biotieteisiin.

  Sitä paitsi aidot innovaattorit tulisivat usein toimeen murto-osalla siitä rahasta joka valtakunnan innovaatiojärjestelmällä on tarjota. Se taas muodostaa uhan, koska osallistumalla näiden pikkuhankkeiden rahoittamiseen, varattuja rahoja ei saada käytettyä riittävässä määrin. Ja se taa tarkoittaa, että virkamiehet ovat epäonnistuneet. Eikä se sovi.

  On parempi panna rahat megahankkeisiin, joilla ei ole mitään tulevaisuuden toivoa.

  Sorry vaan. 😉

 6. hakki47, parasta innovaatioiden kannalta olisi, että he eivät innostuisi lainkaan rahoitusjärjestelmistä, koska silloin huomio keskittyisi automaattisesti avoimen talouden rahoittajiin. Mutta suomalaiset enkelit ja pääomasijoittajat haluavat ensin kuulla, mitä mieltä Tekes, TE-keskus, Finnvera ja muut yritystutkijat ovat hankkeesta ja tästä alkaa kierre. Ensin pitää miellyttää innovaatiotalouden virkamiehiä ja -naisia ja tässä vaiheessa peli on pelattu, jollei kyseessä oli joki perin tavanomainen mainstream juttu.

 7. On masentavaa joutua jatkuvasti toistamaan itseään. Olen edelleen kanssasi samaa mieltä.

  Mikä lienee syy siihen, että „suomalaiset enkelit ja pääomasijoittajat haluavat ensin kuulla, mitä mieltä Tekes, TE-keskus, Finnvera ja muut yritystutkijat ovat hankkeesta“? Epävarmuus, auktoriteettiusko. Mutta se ilmeisesti johtuu meihin „sisäänrakennetusta“ auktoriteettiuskosta. Minkä todistavat esimerkiksi WinCapita ja PowerPoint, Excel konsultit.

  Kun New Venture-rahoituksessa yleisesti ottaen suuret voitot toteutuvat ottamalla suuria riskejä, eli siihen, että on valmis hyväksymään valtavirran ajattelusta poikkeavaa erilaisuutta, se on juuri päin vastoin kuin meillä. Meillä odotetaan luotettavaa „sisäpiiritietoa“ ja kavereiden reaktiota ja lähdetään liikkeelle sitten, kun on jo liian myöhäistä enää lähteä mukaan. Ainakaan voitto-mielessä.

  Meillä innovaatiotoiminta on jo kanonisoitua virkamieskäytäntöä.

 8. hakki47, meistä tulee kuoro. Olen samaa mieltä sanomastasi. Epävarmuuden sietokykyä ei ole ja siksi kysytään kavereilta, mitä mieltä olet „innovaatiosta“? Establishmentin „asiantuntijat“ toimivat portinvartijoina ja valvovat usein myös omia etujaan. Muutos on myös vaaraksi mainstream binseksille. Status quo takaa omat edut, kunnes romahdus tulee.
  „Rubba inte mina cirklar“ -tyypeille käy edelleen samoin kuin Archimedeksell.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s