Siirtyykö paperikoneiden valmistus Kiinaan?

Metsäteollisuuden mahtimaa Suomi joutuu perääntymään monilta aloilta. Metso on ilmoittanut paperikonevalmistuksen vähentämisestä Suomessa. Yritys antaa lähtöpassit yli tuhannelle työntekijää. Lopputilejä jaetaan niin duunareille kuin insinööreille. Miten entistä pienemmällä porukalla innovoidaan ja kehitetään uutta?

Keskustelin eilen kiinalaisen liikemiehen kanssa, joka arvuutteli, että suomalaiset olisivat myymässä paperikoneiden valmistuksen kokonaan uusille omistajille. Huhuja liikkuu, metsäyhtiöt muuttuvat paperinvalmistajista entistä enemmän energian ja biojalosteiden tuottajiksi.

Paperikonevalmistuksen luonnollisena ostajakandidaattina olisi tietenkin kiinalainen tai aasialainen yritys. Mutta löytyykö tällaiselle operaatiolle rahoitusta? Se jää nähtäväksi, mutta metsäteollisuuden rakennemuutos tulee vääjäämättä johtamaan myös kone- ja laitevalmistuksen rakennemuutokseen. Valmistus siirtyy lähemmäs asiakkaita. Suomeen jää todennäköisesti pitkälle erikoistuneita erikoiskomponenttien valmistajia.

Metso pärjää ymmärtääkseni Voithia paremmin edullisempien hintojensa ansiosta Kiinan markkinoilla. Tulevaisuudessa isoja uusia koneita tarvitaan entistä vähemmän, joten kiinalaiset pienkoneiden valmistajat tulevat valtaamaan markkinoita.

Miltä paperikoneiden valmistus näyttää viiden vuoden kuluttua? Miten paljon osia ja komponentteja tehdään Suomessa? Tulemmeko tälläkin alalla näkemään tuotannon siirtymistä Kiinaan?

Vielä suurempi kysymys: millaisia tehtäviä suomalaisille jää kansainvälisessä työnjaossa?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s