Tietämättömyyden Sietämätön Keveys

Ennustajilla ja analyytikoilla ei enää ole mitään järkevää sanottavaa. Tämän aamun talousuutiseen oli saatu lähikuva Sixten Korkmanin uurteisista kasvoista. Lähikuva lisäsi synkkyyden vaikutelmaa. Tästä tulee pahempi kuin milloinkaan, mutta ei kuitenkaan yhtä paha kuin 90-luvulla ja vaikeinta on, ettei vienti vedä ja kohta ei ole paikkaa mustuvan maan päällä, minne paperikoneita tyrkkäisi.

Psykologit antavat lausuntoja. Ihmismieli torjuu liiaan negatiiviset uutiset, mutta suurin osa kestää kuitenkin synkimmätkin viestit. Toisaalta ne muka pärjää, jotka kestävät epävarmuutta.

Loviisan torilla, joku tai jotkut laulavat „Räven raskar över isen…“ Se ei ole totta. Näissä maisemissa ei ole jäitä lainkaan ja Kettu pulahtaisi kyllä veteen ja kastelisi turkkinsa. Ajat ovat muuttuneet. Ennenvanhaa täällä oli lunta ja jäätä. Nyt sitä saa hakea satojen kilometrien päästä.

Vilkaisen ikkunasta. Tonttuja siellä on kasapäin. Keskellä toria on jouluvalaistu korkea kuusi, laulajat ovat koululaisia. Kokonainen luokka on mobilisoitu torilla joulumieltä rallattamaan. Tap-tap-tap, väki taputtaa kirkassilmäisille laulajille.

Kreikassa nuoriso on mellakoinut 12 päivää. Se antanee esimakua tulevasta, jos olot meilläkin menevät tiukimman kaavan mukaan. Poliitikot tekevät parhaansa, ettei porukalta palaisi päreet. Nyt elvytetään. „Små grodorna, små grodorna, de lustiga små djuren…“, laulu jatkuu. Asiat ovat meillä vielä hyvin. Lama ja taantuma ei ole vielä ehtinyt katutasolle.

Mutta 40 000 on saanut lomautusvaroituksen, jos vienti menee tukkoon, silloin ajat kovenevat myös meillä. Jotain pitäisi keksiä. Josko veisimme JOULUMIELTÄ pimeästä pohjolasta maailman vähäosaisille. Mutta riittääkö se, jos ei ole vettä, leipää, kaurapuuroa tai riisikuppia, kinkusta puhumattakaan? Eikö tässä toisaalta ole valmiina viesti paremman elämän tarpeesta maailmanssa, jossa pitkään on keskitytty väin marginaaliseen rikkaimpien hyvän olon kasvattamiseen?

Onglemat ja perustarpeet eivät ole kadonneet. Rohkeasti ylös, ulos ja parempaa maailmaa rakentamaan. Keskitytään niihin miljardeihin, joilla ei vielä ole juuri mitään. Siinä on yksi Nokian menestyksen kulmakiviä. Miksi emme me vähäisemmätkin toimijat voisi kopioida ja benchmarkata siitä soveltuvia osia?

Ettei joululaulut loppuisi!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s