Citygroup kuilun partaalla

Nokian arvosta on sulanut 55 miljardia euroa tai dollaria. Vaihtokursseilla on enää ole suurta väliä. Luvut ovat mahdottoman suuria. Citigroup vähentää henkilökuntaa minkä ehtii.

Keskiviikkona Citigroup kertoi, että aikoo leikata konsernista vielä noin 50 000 työpaikkaa, kun se aiemmin tänä vuonna on antanut lähtöpassit jo noin 23 000 työntekijälleen. Pankin palvelukseen jäisi uusien vähennysten jälkeen maailmanlaajuisesti enää 300 000 henkeä, kertoi Kauuppalehti.

Citygroup työllistää numeroiden valossa maailmanlaajuisesti puolet helsinkiläisistä. Jos tämä kaatuu, GM, Ford ja Chrysler panevat lapun luukulle, silloin peli muuttuu maailman mittakaavassa tosi kovaksi.

Vientiriippuvainen Suomi on kaiken tämän valossa uudessa tilanteessa. Meidän on varauduttava mittaviin rakennemuutoksiin. Vielä ”kaikki on hyvin”, mutta nyt on pakko pohtia, miten tämä kaikki heijastuu Suomeen.

Emme elä saarella, vaikka olemmekin syrjässä. Alan tässä toivoa öljyn hinnan nousua, että edes Venäjän talous pysyisi lähialueella pystyssä.

Hulluja mietin, tiedän sen, mutta deflaatio syö maailmantaloutta sisältäpäin. Japanilaiset ovat yrittäneet korjata omia ongelmia 18 vuotta. Kauanko tässä menee?

4 Kommentare zu „Citygroup kuilun partaalla

 1. Hyviä kysymyksiä. Pörssin mielestä emme elä saarella.

  Autoteollisuuden osalta on helppo lähteä perusasioista: autoja tarvitaan aina, ihminen on hyvinvointihaluinen. Mutta tarvitaanko GM:ää, Fordia ja Chrysleria, tai tarvitaanko niitä nykymuodossaan. Tärkeää kai olisi, ettei näitä ihmisiä potkita täysimääräisesti kilometritehtaalle, jos teollisuudenalalla on kuitenkin olemassa pitkän aikavälin selvitymisedellytyksiä…

 2. Henri Elo,

  „Mutta tarvitaanko GM:ää, Fordia ja Chrysleria, tai tarvitaanko niitä nykymuodossaan…“

  On mielenkiintoista nähdä, miten meidän metsäteollisuuteen verrattavissa olevaa toimialaa pannaan USA:ssa uuteen järjestykseen.

  – Tapahtuuko radikaali kertarysäys?
  – Päädytäänkö vaiheittain etenevään tervehdyttämiseen
  – Suuren muutosprosessin hallinta tässä on mielenkiinnon kohteena

 3. Mikä se olisi se vaiheittainen tervehdyttäminen? Autoissa näen sähköautoille mahdollisuuden tulevaisuudessa, mutta mitä ihmettä me teemme metsälle ja paperille? Ei ne suuremmin siitä kehity. Vai kehittyykö? Mikä olisi kehittynyttä paperia?

 4. Kehittynyttä paperia ovat muun muassa:

  1. RFID älytarrat
  2. Bioaktiiviset paperit
  3. Pakkausmateriaaleissa on paljon huippuosaamista
  4. Tietenkin sähköinen paperi, joka tekee tuloaan

  Uudistukset nopeutuisivat, jos firmojen ei tarvitsisi ylläpitää vanhoja prosesseja. Kyllä metsäfirmoissa on tulevaisuushankkeita, mutta kun rahat ovat vähissä, on pyöritettävä vanhoja systeemejä täysillä. Muutokset ovat hitaita.

  2015 – 2020 uudet kuviot näkyvät selvemmin
  Uudet tuotannot ovat myös pääomaintensiivisiä

  Fuusioratkaisuna lienee Printed Media (slow media) ja sähköisen median (fast „food“) yhteistyön kehittäminen. Tässä mediatalot voivat innovoida.

  Kriisit nopeuttavat muutosprosesseja.

  Puu on oivallinen rakennusaine, mutta suunnittelua ja tekemistä pitäisi myös innovoida. Passivienergiataloissa on paljon hyvää, mutta uhkana on, että niistä kehittyy homepesiä, jos homma ei tehdä oikein.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s