Talous on kuin linnanmäen vuoristorata

Talous on kuin linnanmäen vuoristorata Pitäkää kiinne villakoirasta, koska Jorma Ollilankaan mielestä ”emme pääse kuin koira talouskriisin veräjästä”. Harmi, Tuurin hevosenkenkä valittiin hiljattain maailman kolmanneksi rumimmaksi matkailukohteeksi. Jospa meillä olisi lisävalttina veräjä, josta päästelisimme pysty- ja villakoiria.

Kuvitelkaa veräjää, josta „me pääsemme“ (valittu kansa), mutta lama jää ulkopuolelle. Siinä olisin Sammon kaltainen innovaatio. Nyt vain kaikki suomalaiset veräjiä rakentamaan, ehkä TEM, Sitra, Maailmanpankki, Euroopan investointipankki, TE-keskus ja paikallinen osuuspankki antavat lainaa lamaveräjän rakentajille.

Muuten olen sitä mieltä, että jos GM menee nurin, silloin Helkama-pyörän kotimaan valmistukseen kannattaa sijoittaa. Ehkä linja-autokyyti kelpaa kohta citymaastureista luopuville. Kutteri-linja-autokorien valmistaja toimi maassamme joskus. Siihen voisimme armeijan aikaisia säästöjä sijoittaa.

Auto oli Amerikan ja vapaan markkinatalouden symboli. Jos GM, Chrysler ja Ford kupsahtavat, silloin tilalle on keksittävä jotain muuta. Onko iPhone tulevaisuuden ”kulkuväline”? Silläkö Amerikkalaiset surffaa ja Googlaa? Kohtaloksemme jää Nokian pienemmät näytöt mutta Query-näppäimet 140 merkin kirjoittamiseen (tuo Q-nimi meni varmasti väärin, mutta en tarkista).

Emmekö enää lennä Pattayjalle, Kaukoitään ja Bahamalle, kun ilmastonmuutos tuo meille kotimaista aurinkoa ja tsunamia riittävästi? Tapahtuuko tämän finanssi-, rahoitus-, reaalitalouden, tuotantotalouden jne. kriisin aikana sellainen käänne, joka vähentää teräksen, nikkelin, kuparin ja alumiinin tarvetta?

Siirrymmekö kymmenessä vuodessa post-yksityisautoilun aikakauteen? Onko näin hurja muutos mahdollinen? Paljonko silloin säästyy bensaa, naftaa, öljyä ja dieseliä? Menevätkö Fortumin ja Nesteen ansaintalogiikat uusiksi? Autoilua on ollut sata vuotta, mutta junalla pääsee ja linja-autossa on tunnelmaa.

Hyvänen aika, mitä minä kirjoittelen! Tällä menollahan maailmankirjat menevät täysin sekaisin ja sitten syytätte minua. Päästin paholaisen Internetiin ja kohta se vie koko perinteisen teollisuuden helvetin kuuseen.

Säästäkää minut oikeassa olemisen tuskalta. Kiireesti vain lähipankkiin autolainaa hakemaan; kuluttakaa ja ajelkaa vimmatusti maailmanlopun torjumiseksi.

Tämä on vain pahaa unta, kohta kaikki palaa entiselleen ja kirjoittelemme taas kauhukertomuksia ilmastonmuutoksesta.

Auto on pyhä lehmä! Jos maailma lakkaa autoistumasta, silloin kaatuu moni vienti- ja tuontifirma.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s