Ihmiset myyvät tavaroitaan käteistä saadakseen

Halvan ja helpon lainarahan aikana ihmiset ostivat meillä ja muualla tavaroita, joita nyt vuorostaan myydään kuin viimeistä päivää käteisrahan saamiseksi. Islannissa hienoja autoja kaupataan nollahintaan. Lisäksi myyjät antavat useita tuhansia euroja käsirahaa ostajille, jotka ottavat kantaakseen jäljellä olevat lainaerät.

Amerikan tavarataivaassa yksityiset ihmiset eivät enää mene kirpputoreille vaan he perustavat kodistaan kauppatalon, josta myydään telkkareita, stereoita, kitaroita, flyygeleitä, tietokoneita, autoja, koneita, apuvälineitä ja laitteita, joita he eivät ehkä ole koskaan tarvinneet, mutta käteispulan takia velkavivulla hankitut tavarat joudutaan myymään pikaisesti.

Vanhan ja vähän käytetyn tavaran kauppa jarruttaa muun muassa automyyntiä. Suomessakin on merkkejä vastaavasta. Autoliikkeillä on tonneittain autoja, joilla on ajettu sadoista muutamiin tuhansiin kilometreihin. Leasing-sopimuksia puretaan, ihmiset joutuvat palauttamaan velalla ostamiaan autoja.

Kohta meilläkin saa kaikkea mahdollista entistä halvemmalla. Käteinen on yksityisillä ja yrityksillä entistä tärkeämpi niukkuushyödyke.
Kiinteistöpuolella liipaisimella ovat kymmenet tuhannet ensiasunnon ostajat, joilla velkataakkaa on yli varttimiljoonan. Lyhennysyhtälön kasassa pitäminen käy mahdottomaksi, jos toinen tai molemmat joutuvat työttömiksi.

Back to 90’s kauhuskenaariolta välttyvät ne, joilla on vakaa ja varma työpaikka. Ne joilla on täpäkkää takataskussa voivat ilmeisesti kohta valita, Ideaparkin tai muun tavarataivaan sijasta, yksityisten ihmisten muodostamat kaupptalot, joista rittää edullisia kestokulutushyödykkeitä ekosysteemin yläpäässä surffaaville.

Elämä on! opasti mainos. Mainokset eivä valehtele.

4 Kommentare zu „Ihmiset myyvät tavaroitaan käteistä saadakseen

 1. Hyvä kirjoitus. Mistä poimit tämän myyntitiedon?

  Noista asuntovelallisista, itsekin sellaisena. Ei se lainan suuruus vaan kuukausittaisten menojen pienuus, se siinä painaa. Ja tätä pankit ainakin meidän lainaa hakiessa tuijottivat. Lisäksi on olemassa vakuutuksia työttömyyden varalle. En siis itse näe tuota varttimiljoonan velan uhkakuvaa noin pahana. Molempien työttömyys; ansiosidonnaista 500 päivää ja lisäksi vakuutus; lainanhoitomaksuista voidaan vielä selvitä. Ongelmia tulee, jos työttömyys jatkuu molemmilla yli 500 päivää tai kaksi vuotta (vakuutus). Sitten niitä ongelmia on jo muutenkin…

 2. marilla, jos ymmärsin kysymyksesi „myyntitiedoista“ oikein niin radio-ohjelma Islannista on yksi ja toinen on australialainen sijoitusalan newsletter, joka käsittelee sijoitusalaa globaalisti ja kirjoittajia on myös Amerikasta. Olen seurannut sitä useita vuosia.

  Autokauppahaviannot ovat meidän omia. Olemme pohtineet uuden käytetyn hankkimista ja tarjonnan yllätyimme tarjonnan runsaudesta.

  Tiedän, ettei kaikilla asuntovelallisella suinkaan tule ongelmia. Sisäpiiritietona kuulin jo syyskuussa, että noin 30 000 asuntovelallista on liemessä, jos kiinteistöjen hinnat laskevat ja maksukyky heikkenee työttömyyden takia; pankkien pyytäessä lisävakuuksia.

  Tämän globaalitalouden ongelmavyyhdin korjaamiseen tarvitaan arviolta 2-5 vuotta. Virallinen Suomi toivoo, että kaksi vuotta riittäisi.

  Itse toivon tietenkin, että „pääsemme kuin villakoira veräjästä“, vaikka nyt jopa Jorma Ollilla liittyy pessimistien joukkoon.

  Toivotaan parasta kaikille

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s