Yhdeksän suomalaista samuraita talousblogaamisen tulevaisuudesta

Eilen Helsingin ravintola Töölönrannassa kokoontui yhdeksän suomalaista samuraita keskustelemaan talousblogaamisen tulevaisuuden mahdollisuuksista ja uusista yleisöön vetoavista keinoista. Tilaisuuteen osallistui löyhä joukko, joista harvat olivat ennestään naamasta naamaan tuttuja. Silti monet olivat verkkokavereita vuosien takaa.

Mietin paluumatkalla Helsingistä Loviisaan Henri Elon kysymystä, voidaanko blogeilla parantaa maailmaa? Ensin ajattelin, että turha toivo, finanssikriisit ja luonnonvoimat eivät tottele yksittäistä kansalaisjournalistia, mutta joukkovoimalla saattaisi olla mahdollisuuksia maallisiin asioihin.

Yritän tarkentaa tätä. USA:n presidenttivaalien viimeisillä metreillä taistelun aseet ovat nousseet finanssikriisistä. Toisaalta, Barack Obama on hyödyntänyt internetiä, sosiaalista mediaa, mobiiliviestintää ja joukkoälyä tehokkaammin kuin kukaan muu koskaan aikaisemmin. Hän on kerännyt uskomattomia summia rahaa verkostokampanjoillaan. Keräämiään varoja Obama leiri on myös syöttänyt televisiomainontaan, joka massiivisuudellaan on musertanut McCainin.

Nähtäväksi jää, viekö Obama voiton. Suomalaisessa vaalikeskustelussa talousasiat eivät ole edenneet tv-kinastelua pidemmälle, mutta ehkä talouden ongelmat joudutaan ratkomaan kentällä, yrityksissä, kaupoissa, verstaissa ja tutkimuslabroissa, jotka luovat uutta.

Uskon enemmän yhdeksän samurain maanläheiseen toimintaan. Maailmaa voidaan parantaa ruohonjuuritason joukkovoimalla. Pankkien väliset luottamusongelmien syynä on luottamuspula. Poliitikot yrittävät vahvistaa instituutioiden välistä luottamuspulaa valtavilla pankkitakuilla.

Talousblogaajien lääke on paljon halvempaa: puretaan hierarkiat, lisätään läpinäkyvyyttä, parannetaan ihmisten välistä vuorovaikutusta. Imagokampanjoiden tilalle tuodaan rehellistä puhetta. Luurankojen varhainen paljastaminen palvelee sekä pieniä perussijoittajia että miljardeilla pelaavia instituutioita.

Yhdeksän suomalaista samuraita haluavat lisätä uskottavuutta avoimuudella. Maalliset, ihmisen synnyttämät ongelmat voidaan ratkaista määrätietoisella toiminnalla. Pelko pois Rosemarie, kyllä aurinko vielä paistaa risukasaan. Vuoden 1991 kriisistä selvittiin ja tuhkasta nousi Nokia. Vuoden 2001 dot.com kuplasta Suomi selvisi pienin vaurioin.

Tämän uusimman ”riemukuplan” analysoiminen onnistuu vasta muutaman vuoden kuluttua, mutta normaalit kriisinhallinnan metodit tepsivät tähänkin kriisiin. Ei saa jäädä tuleen makaamaan, vaikka Aasiassa pörssikurssit ovat jälleen laskeneet.

Suomalainen asentaa tottuneesti talvirenkaat autonsa alle viimeistään ensimmäisen lumimyräkän jälkeen. Emme me suostu liukastelemaan kesärenkailla peilikirkkailla ja sohjoisilla teillä. Moni ennakoi vaaran ja asentaa talvirenkaat viikkoja ennen ensilumen tuloa.

Talouden tasaisella maantiellä on nyt mustaa jäätä. Parveilua, sosiaalista mediaa, joukkoälyä ja muita sähköisiä työkaluja hyödyntäen voimme rakentaa varoitusjärjestelmän ja / tai kriisinhallintajärjestelmän, jonka perustana on avoin ja rehellinen yhteistyö. Jos jotakuta kiinnostaa lähteä mukaan samuraiden keskustelupiiriin, voitte ilmoittautua Piksuun. Samasta aiheesta keskustellaan monella muullakin kanavalla: http://kknetwork.ning.com/

PS: Kiitos vain kaikille hyvin antoisasta illasta. Töölönrannassa tehtiin mielestäni suomalaisen talousblogaamisen historiaa. Hajanainen kansalaisjournalistien joukkio hahmotteli sosiaalisen median ja joukkoälyn uusia mahdollisuuksia. Uuden teknologian avulla voimme antaa kasvot ja äänen sijoituskeskustelun osallistujille. Siellä puhuttiin blogaamisen evoluutiosta: 1 -> 0, 1 -> 1, 1 -> Moni, Monelta -> Monelle. Olemme siirtymässä „monelta -> monelle“ vuorovaikutteisuuteen ja tässä kehityksen vaiheessaa talousbloggaajien mahdollisuudet vaikuttaa talouden ja yhteiskunnan kehitykseen moninkertaistuvat. Tulkaa mukaan tekemään ennustuksesta totta!

8 Kommentare zu „Yhdeksän suomalaista samuraita talousblogaamisen tulevaisuudesta

  1. Janne, subjektiivinen näkemykseni on: eilen tehtiin talousblogaamisen historiaa. Teknologian, monialaosaamisen, intohimon, kokemuksen ja monipuolisuuden yhdistämisestä syntyy uutta toimintaa suomalaiseen talousmediakenttään. Tämän pienempänä en asiaa näe.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s