Pankkikriisikö ohittaa Suomen?

Suomalaisille on pitkään tarjottu „No hätä!“ -mallia. Tyynnyttelyä on jatkunut pitkin talvea, koko kesän ja vieläkin ollaan sitä mieltä, että tästä selvitään ehjin nahoin. Emme vielä ole myrskyn silmässä, mutta eihän rahoituskriisin pitänyt vaikuttaa Eurooppaan. Kaiken piti olla kunnossa.
Tässä poimittua „tyyntä ennen myrskyä“ -kommentteja:

– ei pidä panikoitua, neuvoo valtionvarainministeri (miksi hän käytti tuota sana?)

– sub-prime kämppävelallisten ongelmat eivät kosketa Suomea

– rahoituskriisi ei iske Suomeen

– Glitnir on ihan OK ja sitä paitsi ongelmat ovat Islannissa

– Sampo Pankin päämaja eli Danske Bank on Tanskassa

– Ruotsalaisten pankkien ongelmat eivät kosketa Suomea

– Roskapankki keskittyy amerikkalaisten ongelmiin

– Suomen tilanne on nyt paljon parempi kuin 90-luvulla

– Eurooppa ei tarvitse roskapankkia!

Amerikkalaisille roskapankin perustaminen on tuskien taival. Miten EU kokoaa voimansa, jos yllä esitetyt „no hätä“ arviot eivät pidä paikkansa?

Öljyä on läiskytetty laineille runsain mitoin, vaikka sen tynnyrihinta on korkea.

–         Niinistö kampanjoi hiukan toisenlaisilla sanankäänteillä (varoittelee)

–         Jopa Esko Aho varoittelee aidosti

En ole lukenut tämän päivän ongelmista lehdistä enkä verkosta, mutta pk-yrityksistä välittyy kyllä realistinen kuva. Yritysjohtajat tajuavat, mitä luottolama tarkoittaa. Koneiden ja laitteiden myynti pysähtyy kuin seinään, jos pankeilla ei ole keinoja investointien rahoittamiseen.

Siirrymmekö talkootalouteen?

Pannaan vain pää pensaaseen. Seuraavissa paniikkilausunnoissa todetaan:

–         luottolama ei iske Suomeen

–         teolliset investoinnit eivät vaikuta nopeasti

–         viitataan teollisuuden hyvään tilauskantaan

–         likvidin rahan puute ehkä kaataa muutamia yrityksiä

–         työttömyys ei nouse 90-luvun alun tasolle

–         rakentaminen hiipuu, työvoimapulaa ei enää ole

–         Suomi selviää kuin Sorsan koira kuuluisasta veräjästä

6 Kommentare zu „Pankkikriisikö ohittaa Suomen?

 1. Toivoa ainakin sopii, että työttömyys ei nouse samalle tasolle kuin helmikuussa 1994. Kun sormeillut tilastot palautettiin reaalimaalimaan niin Suomen noin 2,4 miljoonaisesta työvoimasta oli 777.000 työttömänä työnhakijana. Se oli noin kolmas osa.

  Varmaan taseiden ja tuloskunnon kautta mitattuna olemme paremmassa lähtötilanteessa kai kaiken muun osalta kuin valtion velan osalta. Mutta olemme monessa mielessä ennen kokemattomassa tilanteessa jonka pelisääntöjen kestämistä kriisiaikana ei vielä ole mitattu.

  Ikävintä tavallisille suomalaisille on se, että mahdollisen kriisin iskiessä usko omaan itseen ja poliittiseen johtoon sumentaa oman harkintakyvyn.

  Mutta ehkäpä mitään ei tapahdu? Ei kukaan voi tietää.

 2. hakki47, minull tuotta vaikeuksia käsittää, miten poliitikot handlaisivat näitä tilanteita muuten kuin virran vietävänä yrittävät pitää oman päänsä pinnalla. Sama pätee tietenkin yritysmaailmaan ja yksilöihin. Oma apu, paras apu. Sellaiseen en usko, että maastamme löytyisi jotain kansakunnan pelastajaa. Ne keksitään aina jälkeenpäin. Siksi meillä on sankaritarinoita talvisodan ihmeestä yms. Yritetään yhdessä ja pärjäillään, sillä tästä karusellista selvitään. Olihan meillä muutama vuosi takaperin tämä Pandemia-uhka, jolloin samanlaista globaalia uhkakuvaa rummutettiin. Lintuja kuoli eri puolilla maailmaa, mutta Suomeen uhka ei ehtinyt. Ehkä sama asiantuntemus junailee pankkipandemian Huitsin Nevadaan? Ei mikään viisaus, mutta saamattomuus ja asiantuntematoomuus saattaa pitää kansan rauhallisena. Sven Dufvaa tarvitaan!

 3. Ottamatta kantaa, ennustamatta yhtään mitään ilmoitan uskovani Nalle Wahlroosiin. Oli ilo katsoa ja kuunnella hänen haastattelunsa A-plus-ohjelmassa. Häntä haastatellut toimittaja, jonka nimeä en nyt juuri muista, lienee tätä nykyä paras taloustoimittaja televisiossa, nopea, nokkela, asiantunteva.

 4. Kiitoksia kutsusta katsomaan blogiasi. Tämä Kauppalehden palvelu on aika himmeli, kun komentointi ei onnistunut ilman uuden blogin rekisteröintiä. Osaatko sanoa, olisiko jotain helpompaa tapaa osallistua keskusteluun?

  Päivi

 5. Kirjatohtori, kommentointi onnistuu myös klikkaamalla ”kommentoi” ja täyttämällä vaaditut ruudut. Bloggaajat joutuvat hyväksymään kirjoitukset, mutta sama koskee myös kirjautuneita bloggaajia. Osa kommentaattoreista ja bloggaajista käyttää nimimerkkiä.

  Katso myös tätä „himmeliä“ http://kknetwork.ning.com/ joka on yrityksemme kansainvälinen sosiaalisen median keskusteluala.

  Helge

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s