Kriisit eivät tule kello kaulassa

Onko tämä enää uutinen vai myöhäinen ulostulo? Kansainvälinen finanssikriisi lyö läpi Suomen talouden, varoittaa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. „Pankki synkensi selvästi käsityksiään ensi vuoden talousnäkymistä.“ Poimin kommentin Taloussanomat uutisesta, jonka on kirjoittanut 23.9.2008 14:09 Kari Rintakoski.

Suomeen kriisit tulevat omalla ajallaan tai yllättävältä suunnalta; ulkoa ja sisältä. Järkyttävän lisän finanssimyllerrykseen tuo Kauhajoen ammattikorkeakoulutragedia. Tämän hetken tietojen mukaan yhdeksän henkilö on kuollut ja kaksi loukkaantunut, mutta yhteensä ”loukkaantuneita ja kuolleita oli 20”, joten yhdentoista henkilön tilasta ei ole vielä annettu tarkentavia tietoja. Ylimääräinen uutislähetys kello 15 tarkentaa näitä tietoja.

Ampuja on ilmeisesti vielä elossa. Kauhajoki muuttui tänään kello 10.47 ”Kauhujoeksi”. Tilanteen vakavuutta lisää Seinäjoelta kerrottu pommiuhkaus.

Talous ja muut kriisit sekoittuvat keskenään. Olemme yhtäkkiä siirtyneet tuntemattomalle maaperälle.

Miten pahasti finanssikriisin kuviot tulevat vaikuttamaan Suomen talouteen? Sitä emme vielä tiedä, mutta paljon riippuu siitä, miten heikkoon jamaan Euroopan talous menee ja mikä on euron kurssikehitys. Öljyn ja energian korkea hinta vaikuttaa hitaasti mutta tappavalla tarkkuudella.

Metsäteollisuuden vaikeudet on tuotu julkisuuteen, mutta vientiteollisuuden työpaikat vähenevät jyrkästi, jos tauti leviää metalliteollisuuteen.

Vakavat ongelmat eivät korjaudu hetkessä. Finanssikriisin korjaustoimenpiteet tulevat erään arvion mukaan kestämään vuoteen 2012 (yleensä finanssikriisin hoitamiseen tarvitaan 4-5 vuotta). Monet metsäteollisuuden uudet prosessit ja innovaatiot tulevat massajakeluun vasta 2015.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s