Irakin sota $500 bn ja finanssikupla $1 500 bn?

Jättimäisen roskapankin syliin kaadetaan järjestelemättömät luotot, jotka ovat homehtuneet ongelmapankkien tileillä viisi vuotta. Suunnitteilla olevan roskapankin pääoman tarve on 700 miljardia dollaria. Ongelmalainoja lienee pankkien holveissa ja tietokannoissa 1 500 miljardia dollarin arvosta. Yhdysvaltojen keskuspankki lataa käyttöön $700 miljardia.

  • Irakin ja Afganistanin sotienlaskut ovat yhteensä $850 dollaria
  • USA velkaantuu miljoona dollaria minuutissa

Irakin sodan tähänastiset kustannukset ovat 500 miljardia dollaria. Finanssikriisin lopulliset kustannukset saattavat nousta kolme kertaa Irakin sotaa suuremmiksi. Smart Financing nikkarit eivät ole tehneet mitään nappikauppaa.

Venäjällä pörssikurssit menevät roller-coasterina hurjaa ylä- ja alamäkeä. Kansalaiset miettivät kaksi kertaa ennen kuin menevät autokauppaan. Autojen myynti on hidastunut.

Suomi siirtyy finanssikriisin vaikutusten selvittyä toteuttamaan nurmijärveläistä puutarhakaupunkiunelmaansa, jossa onnelliset, korviaan myöten velkaantuneet, lapsiperheet asuvat kivitalossa, rivi- tai puutalossa. Paikallisessa pankissa mietitään korkotaakan kasvattamista.

”Kansainväliset lainamarkkinat kaatuvat vain, jos markkinaosapuolet, kuten valtiot, yritykset, eläkerahastot ja muut sijoittajat, eivät uskalla luottaa yhtään mihinkään”, kirjoittaa Annukka Oksanen, Kööpenhaminasta. ”Omasta rahasta pidetään epätoivon vimmalla kiinni, jos kaikki on aivan sekaisin. Sitä ei sysätä suurenkaan tuoton toivossa selvästi rikkinäiseen verkostoon, joka ei enää veny, vaan paukkuu.”

Tätä voi verrata veden pumppaamista vesijohtoverkostoon, jonka liitokset vuotavat ja maan alla, kun näkymättömissä olevat putket ovat halki ja pumput painavat sulakkeet punottaen lisää painetta repaleiseen putkistoon. Tässä vaiheessa tuskin kukaan tietää, miten paljon ylimääräistä finanssimaailman hukkaputkeen pitää taaloja pumpata.

Onnekkaat vuotopaikkojen löytäjät voivat kahmia ämpärikaupalla uutta rahaa sitä mukaan, kun korjaustoimet pumppaavat uutta tuoretta fyrkkaa markkinoille.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s