Selviääkö suomalainen reaalitalous?

Säästyykö reaalitalous? Finanssikriisin särkylääkkeet ehkä purevat tänään. Amerikan keskuspankki Fed pelasti AIG:n ja Morgan Stanley julkisti etuajassa pelättyä paremman tuloksen. Suomen pitäisi ennustajien mukaan selvitä tästä kuivin jaloin. Pelastukseksi tarjotaan nyt suomalaista reaalitaloutta, joka vielä tykittää tavaraa Venäjälle, Kiinaan, Eurooppaan ja alueille, joissa Wall-Streetin touhut eivät vielä vedä mattoa jalkojen alta.

Mutta reaalitaloudenkin syöksykierteen kaava on tiedossa ja ongelmat tulevat pintaan viiveellä. Maailma on kavala, mutta kertoo kuitenkin aikeistaan. Puolen vuoden kuluttua tiedämme suomalaisen reaalitalouden muutoksesta paljon enemmän.

Pääomat katoavat Venäjältä (Georgia on my mind) ja Moskovan pörssi sakkaa öljyn ja raaka-ainehintojen laskun takia pahasti. Öljyn halpeneminen ei tuo mukanaan pelkkää hyvää. Kiinalaisten teollista ylituotantoa on dumpattu Pohjois-Amerikkaan ja enenevässä määrin myös Eurooppaan, mutta kulutustaantuma hiljentää myös kiinalaisten fabriikkien toimintaa.

Britannian ja Sveitsin pankkimaailmassa eurotalouden ongelmat näkyvät ensimmäiseksi. Lontoossa pelätään jo pahinta. Espanjassa kämppiä saa kohta sikahalvalla. Rakentamisen hiipuminen vaikuttaa meidän reaalitalouteen mm. siten, että sahatavaran ja rakennustarvikkeiden vienti vähenee. Paperiteollisuuden ongelmat ovat olleet selvemmin esillä. Sahoilta metsänomistajat saavat valtaosan metsänmyyntituloista, joten rakentamisen väheneminen vaikutta jokaiseen peräkylään.

Huomasin aamun Kauppalehdestä, että Eero Heinäluoma ennustaa asuntojen hintojen halpenemista. Tämäkin heijastuu reaalitalouteen öljyn hinnan laskua mukaillen. Rakentaminen hiipuu, töitä on vähemmän tarjolla. Jonot kilometritehtaalle pidentyvät.

Aamutelkkarissa kerrottiin suomalaisten kulutusluotto-ongelmien kärjistymisestä. 30 000 suomalaisella on asunto- ja/tai muuta velkaa yli 250 000 euroa. Pääministeri Matti Vanhanen kevensi omaa velkataakkaansa myymällä omin käsin rakentamansa omakotitalon. Viisas teko, mutta miten käy asuntovelallisille, jolle yhdenkin asunnon loukusta selviäminen on pitkä ja tuskallinen prosessi?

4 Kommentare zu „Selviääkö suomalainen reaalitalous?

 1. Mitä Venäjään tulee, niin en usko perimmäisen syyn ongelmiin olevan öljyn hinnan tai edes Georgian. Kyllä syynä on ollut perin ristiriitainen asenne ulkom. sijoittajiin. Ehkä juuri öljyn hinnan ollessa huipussaan ulkom. sijoittajat voitiin unohtaa, mutta paluu arkeen seurasi nopeasti. Venäjä tarvitsisi ulkom. pääomaa ja tekniikka siinä kuin länsi öljyä. Linkin tekstissä toinen Benstein (ei Mauno Koiviston suosikki) määrittelee yksityisomistuksen selkeyden tal. kasvun ensim. edellytykseksi. Ei lainahevosta hoideta, luulisi ~70 v. NL:n „ihmetaloutta“ sen heille opettaneen http://vanhanaikainen.blogit.kauppalehti.fi/2007/09/06/vaurauden-lahde/

 2. vanhanaikainen, asiakassuhteiden pitkäjänteinen hoito mättää. Kääntäen suomalaiset tekivät samoin venäläisten suuntaan. Venäjän ahdingon aikana meillä suhtauduttiin venäläisen isovelimäisesti. Matomäki ehdotti, että venäläiset mukaan meidän metsäteollisuuden pikkujättiläisiin. Mikä ettei? Onhan meillä ruotsalais-tanskalainen pankkimaailma ja sonerat kuuntelee Säpo. Siitä vaan sellunpilaajia muualtakin meille. Mitä mietteitä?
  Helge

 3. Sanokaas kellä on rahaa käydä noukkimassa venäläiset yritykset pois kuleksimasta. Mitäs, jos veli-kiinalainen käy ostoksilla. Mitä pääomien pakenemiseen tulee Venäjältä niin nää rahan liikkeet alkaa vaikuttaan veden läikkymiseltä sammiossa. Läikkyy nopeesti laidasta laitaan ja välillä menee ylikin, hukkaan.

  Ettei vaan tulis gloppaali varallisuuden uudelleen jako. Eikös japanilaiset omistaneet omana kultakautenaan siistejä siivuja vaikka mistä. 2015 matkapuhelinmarkkinoita hallitsee suvereenisti kiinalainen Nolevo. Nokiasta piti jättää pari ekaa kirjainta ettei juuret unhoitu.

  Pahus, poikkesin aiheesta. Suomalainen reaalitalous. Joo selviää. Tulee lisää realityohjelmia. Seurataan kymmentä työttömäksi joutunutta lainataakkaperhettä. Voittajan lainat kuitataan. Hävinneet perheet saavat lohdutuspalkintoja mikäli jompikumpi vanhemmista lähtee oman käden kautta.

  Ei vaan, reaalitalous selviää aina. Sitä elävistä kaikki ei koskaan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s