Miten selviät taantumasta julkkisten ohjeilla?

Miten selviät lamasta, potkuista, matalasuhdanteesta ja / tai taloudellisesta taantumasta? Iltalehdessä hyvin toimeen tulevat antoivat neuvoja taviksille. Suurin osa neuvoista on oikeita ja järkeen käyviä, mutta niistä ei enää ole monillekaan hyötyä.

Puhemies Sauli Niinistö on kantanut huolta taloudellisen taantuman tulosta jo pidemmän aikaa. Entisen pankkiirin mielestä nyt ei kannata ottaa taakaksi suurta lainaa. Neuvo on aivan oikea, mutta ei auta niitä, jolla sitä on enemmän kuin lama sallii.

Diplomiekonomi Lenita Airisto kannustaa koulutukseen ja yrittäjyyteen. Innovatiivisia yrittäjiä tarvitaan. Raivatkaa vain tilaa autotallista, SUV ajetaan etupihalle ruostumaan ja puoliviileässä tallissa voit keksiä seuraavan „killer application“ eli tappajsovelluksen, joka takaa leivän perheellesi ja tuleville palkollisille. Lenitan neuvo on konkreettinen, eikä joukon huonoin. Monille sellu- ja paperityöläiselle autotallissa puuhastelu saattaa olla ainut vaihtoehto, koska biodieseltislaamoja ei tule joka niemeen ja notkelmaan.

Iiro Viinanen tietää, että ”taantumalta emme välty enää mitenkään”. Iiron mielestä herääminen on myöhäistä tälläkin kertaa. Vältä lainanottoa kuin ruttoa ja säästä pahan päivän varalle. Amerikassa pankkeja kaatuu sillä vauhdilla, että rahat lienee paras piilottaa sukanvarteen. Iiron mielestä nyt punnitaan myös, ovatko korkeapalkkaiset optiojohtajat palkkapussinsa arvoisia. Pystyvätkö johtajat luotsaamaan yrityksensä yli vaikean virran (torubled waters)? Tässä Viinan puhuu järkeä ja siirtää vastuun menestyksestä huipulle.

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen ei ole paniikissa.  Hänen mielestä Suomi selviää ilman paniikkiratkaisuja. Ja tällä ohjeella selviätte varmuudella! Katainen uskoo, että suomalaiset selviävät lamasta luottamalla terveeseen järkeen. Mutta, miten käy heikkopäisten?

Suvi-Anne Siimes panostaisi tuotekehitykseen. Jaakko Kiander vaatii veroja alas.

Mikä näistä konsteista sopii sinulle? Onko tarjolla parempia ehdotuksia?

PS:

 1. Ciscon pääjohtajalla on erittäin hyvä neuvo Wikiajattelu-kirjoituksessa.
 2. Pekkarinen ei pidä professori Esko Niemen piristävästä aluetuen purkupuheesta.

4 Kommentare zu „Miten selviät taantumasta julkkisten ohjeilla?

 1. Eiköhän taviksille ole riittävästi ohjeita tarjolla? Miten hän voi vaikuttaa verotukseen, tuotekehitykseen, johdon optioihin on minulle kyllä enemmän epäselvää. On aika vähän ratkaisuja minkä varaan tavis enää tässä vaiheessa selviytymisensä rakentaa.

  Valtion ja kansantalouden tasolla kyllä on. SAS:n entinen toimari, taisi olla Carlzon nimeltään ilmaisi sen kahdella sanalla: „Riv pyramider“. Ciscon John Chamber kuvailee samaa näin: „Arvokkain pääoma oli komentohierarkian purkaminen. Sen pohjalta syntyi visio.“

  Valtion ja kansantalouden tasalle siirrettynä se tarkoittaa: Poliittisten puolueitten tasasuuntaajat on saatava pois valtiollisesta päätöksentekoketjusta.

  http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2007/03/08/tulosvastuuta-demokratiaan-ehdotus-perustuslain-muuttamiseksi/

 2. hakki47, kirjoitat: „On aika vähän ratkaisuja minkä varaan tavis enää tässä vaiheessa selviytymisensä rakentaa.“

  Sitä minäkin jäin pähkäilemään. Siinä ei iltapäivälehden neuvot auta, kun on velkainen talo… ja juna hiljaista miestä kuljettaa.

  Totta, SAS Carlzonin opeista puhuttiin 80-luvulla. Yritysjohtamisen opitkaan eivät muutu. Vaikeina aikoina pyydetään pyramidin pohjalta (rivimiehiltä, duunareilta, ruohonjuurilta) apua. Optionjakotilanteessa pyramidi tietenkin suosii huippuja.

  Muistat, miten KOPia pelastettiin. Tavikset ostivat osakkeita, jotka eivät fuusiovaiheessa olleet kummoisessa arvossa.

  Olen silti John Chambersin kanssa samaa mieltä Wiki-kulttuurin tarpeellisuudesta.

 3. hakki47, sinäkö et menisi Tarjan kanssa marjaan? Viittaan kirjaan „Herrojen kanssa marjassa“.

  Vanhasen puutarhakaupunki-ideapark-joka pellonlaitaan visio on runtattu maan rakoon. Mä en tästä kaverista oikein jaksa innostua. Pekkarinen sentään yrittää sulkea professorilta suun. Innovaatioylopistossa proffat ovat hiljaa ja kusi sukassa tai budjettiin tule ammottava kolo.

  Nämä vallan väärinkäyttäjät on saatava framille, jotta vaalit eivät mene kokonaan taulukaupan puolelle.

  Vanha laulua muuntuu muotoon „Juna hiljaista proffaa kuljetaaa“ Joensuun yliopistoon luennoimaan. Eikö se Tarjan mies siellä lentele. Hän moitti hiljattain vaimoaan, halosten [heidän perheen] suuresta ekologisesta jalanjäljestä.

  – lentomatkat
  – kesäpaikka Naantalaissa
  – maakuntamatkat
  – raskaat turva-autot

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s