Kasvuyritysten rahoitusratkaisujen muutostalkoot

Uskon suomalaisten pk-yritysten muuntautumis- ja uudistumiskykyyn. Mutta muutoksen läpiviemiseen tarvitaan muutakin kuin uskoa tulevaisuuteen ja kekseliäitä yrittäjiä. Innovaatioprosessit ovat pitkiä ja ne nielevät rahaa. Muutoksen johtamiseen tarvitaan ideoiden ja oivallusten jatkeeksi riihikuivaa hynää, koska muuten uudistuminen jää puolitiehen ja markkinoille pääsy viivästyy.

PK-yritysten kehitystä tukevia sijoitusrahastoja tarvitaan. Merkit viittaavat uudenlaisten pk-yritysrahastojen tuloon. Markkinoilla tarvitaan vaihtoehtoja Sitralle, TE-keskuksella ja Tekekselle.

Tavallisissa pankeissa ei todennäkäisesti ole asiantuntemusta kansainvälistyvien, innovatiivisten ja uudistumiseen nopeasti tähtäävien pk-yritysten hankkeiden ja kehitysprosessien arviointiin.

Päätöksenteon tueksi tarvitaan yritystuntemusta, uusia välineitä ja mittareita, jotka menneisyyden lisäksi pystyvät kurkkimaan kasvuyrityksen tulevaisuuteen, mahdollisuuksiin ja uhkiin.

Aitojen innovaatioiden markkinatutkimukset eivät takaa järkeviä tuloksia, koska markkinat eivät osaa vastata järkevästi sellaisiin kysymyksiin, joista kellään ei ole aikaisempaa kokemusta.

Miten suomalainen paikallispankkiiri olisi mielestänne suhtautunut vuonna 2004 Takahikiällä testattuun ja hyväksy todettuun YouTubiin? Videoputkilosta kuultuaan paikallispankin johtaja olisi kääntynyt paikallisen TE-keskuksen yritystutkijan puoleen, kysellyt Sitrasta ja Finnverasta, että onko tässä järkeä ja vastauksen tiedämme tietenkin sataprosenttisen varmasti.

 1. Huuhaata!
 2. Ei tarvetta markkinoilla.
 3. Videokasetit ovat niin laadukkaita.
 4. Kukaan ei katsele videoita tupakka-askin kokoisesta ruudusta.
 5. Firma nurin ja yrittäjä hoitoon, muuta neuvoa emme voi antaa.

Google osti viime vuonna suomalaisen Jaikun. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten Jaikua kohdeltiin paikallisessa pankissa tai TE-keskuksessa. Muitakin esimerkkejä löytyy pilvin pimein.

Suomalaisten kasvuyritysten rakennemuutoksen läpiviemiseen tarvitaan jotain aivan uutta. Vanha raha hakeutuu edelleen vanhoihin pörssiyrityksiin, mutta todelliset voittajat löytyvät muualta, mutta niiden kasvattamiseen tarvitaan uusia otteita ja toimintatapoja.

4 Kommentare zu „Kasvuyritysten rahoitusratkaisujen muutostalkoot

 1. Hieno analyysi suomalaisen innovaatiotoiminnan rahoituksen tilasta. Vaikka Jaikun osalta ei pitäne ihan paikkaansa. Muuten napakymppi. Toisaalta täytyy kai ao. virkamiestenkin johonkin työllistyä? Ulkopuoliset arvioidessaan TE-keskuksen, Sitran ja Finnveran hyödyllisyyttä innovaatiotoiminnan edistäjän kuvailisivat ehkä:

  1. Huuhaata!
  2. Ei tarvetta markkinoilla.
  3. „Videokasetit“ ovat niin laadukkaita.
  4. Kukaan ei „katsele videoita tupakka-askin kokoisesta ruudusta“.
  5. Firma nurin ja yrittäjä hoitoon, muuta neuvoa emme voi antaa.

  Mutta saahan valtiovalta niillä rahoilla ostettua oikeuden todeta „tehty on“ ja toimintaan kaadettujen verorahojen kautta näennäisen oikeuden väittää edistävänsä kansallista innovaatiota ja kehitystä. Ja elinehtojemme tulevaisuutta.

  Ainoa toimiva tapa olisi organisoida toimintaan yrityssektorin vapaaehtoinen yhteistyö- ja vertaisverkko, josta poliitikot ja virkamiehet pitäisivät näppinsä erossa. Mutta sen he kokevat uhaksi, kuten kaiken muunkin josta eivät itse pääse nyppimään vähintään pisteitä, mieluiten euroja.

 2. Kirjoitat, „Ainoa toimiva tapa olisi organisoida toimintaan yrityssektorin vapaaehtoinen yhteistyö- ja vertaisverkko, josta poliitikot ja virkamiehet pitäisivät näppinsä erossa.Ainoa toimiva tapa olisi organisoida toimintaan yrityssektorin vapaaehtoinen yhteistyö- ja vertaisverkko, josta poliitikot ja virkamiehet pitäisivät näppinsä erossa“.

  Jos rahoituspalvelu organisoituu yksityiseltä pohjalta, silloin virkamiesmäisyys ulkoistuu automaattisesti. Pienten paikallispankkien mahdollisuus on vain kiinteistörakentamisen lainoittamisessa. Yritystoiminta edellytää uudenlaista osaamista. Suurissakaan pankeissa ei välttämättä ole kasvuyritysten arviointiin tarvittavaa osaamista.

 3. Hauskinta on, että se on tehtävissä. Ja helposti. Edellyttää vain yhtä visionääristä, nimekästä rahamiestä – korjaan henkilöä – jolla on sydämmen ja aivojen kohdalla muutakin kuin kassakone ja kukkaro. Eikä tarvitsisi käydä edes hänen rahojansa kuluttaman.

 4. hakki47, hyvinkin on tehtävissä. Selkänojaa tällaiselle teolle antaa pankkien tarve löytää uusia tuottavia sijoituskohteia. Rakentaminen (asunnot, kaupat ja logistiikka) on kupattu tyhjäksi. Etenkin Britanniassa, Espanjassa, Baltiassa ja hiipumaan päin se on meilläkin. Pankit haalivat asiakkaita korkolupauksilla, jostain on saatava rahaa kustannusten peittämiseen.

  Suuryrityksissä on toki rahareikiä, mutta nopeita tuottoja niissä ei pääse tekemään. Metsäteollisuusyritysten pelastaminen nielee sekin rahaa. Valtion tukipäätöksistä huolimataa pankitki ovat niissä saamamiehinä. M-Realisointikeskuksia saattaa syntyä myös rakentamisen rintamalla, kun kiinteistöjen arvot lähtevät luisuun. Vapaata pudotusta ei vielä ole meillä näkyvissä, mutta siltä varalta on keksittävä uusia rahantekokohteita tai muuten rytäkässä menevät rahamiesten ja -naistenkin sukanvarsisäästöt.

  Tule mukaan tänne juttelemaan näistä asioista: http://kknetwork.ning.com/ Suomalainen yrityselämä joutuu uudistamaan. Nyt tarvitaan suunnan näyttäjiä ja oikeiden kohteiden selvittäjiä. Rakennemuutos on välttämätön, vaikka Suomi pääsisi luottolamasta ehjin kolhiintumatta. Nokian rinnalle kaivataan jotain uutta. Metsäteollisuudesta ei siihen ole. Konepajateollisuudessamme on kiinnostavia osaamisalueita, mutta harva konepaja on valmis kansainväliseen kisailuun. Meillä on sadoittain alihankkijoita myös ICT- ja ohjelmistoaloilla, joiden on pakko kehittää omia tuotteita ja palveluja suoramyyntiä varten. Suurten varaan ei kannata jäädä ikuisesti roikkumaan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s