Suurvallat Venäjä ja Kiina astuvat areenalle

Suurvallat Venäjä ja Kiina pakottavat meidät uudelleenarviointiin. Olemme pitkään kuvitelleet, että olemme pitkän rajalinjan takia Venäjä-asiantuntijoita. Kiinasta emme tiedä juuri mitään. Olympialaiset ovat opettaneet meille jotain uutta nousevasta maailmanmahdista, joka panosti 30 miljardia euroa Bejing 2008 kisajärjestelyihin.

Venäjä järjestelee itselleen näkyvämpää asemaa suurvaltojen joukossa. G7/8 maat ovat pitkään pitäneet Venäjää taantuvana poliittisena voimana, joka ei kelpaa länsimaisten demokratioiden kärkijoukkoon.

Georgia on my mind, osoittaa, miten poliittiset asetelmat saavat uusia sävyjä huolellisen suunnitelman kautta. Venäjä valtasi entisen Gruusian salamahyökkäyksellä ja kohta maahan valittanee sopivampi presidentti.

Nato katsoi kiikarilla sivusta, kun Venäjä teki selvää jälkeä poliittiseen ansaan saapastelleesta Georgiasta. Venäjän takapihalla tahtipuikkoa heiluttavat ”Venäjä on suuri” aktivistit, jotka eivät eurooppalaisten huuhailusta välitä.

Suomalaisten kannalta Gruusi-invaasiolla on sisäpoliittisia vaikutuksia. Niinistö kertoi eilen, ettei lähde mukaan presidenttikisaan. Stubb on kokoomuksen nouseva tähti, joka pyöräilee itsensä politiikan eliittiin alta aikayksikön.

Mutta mitä tekee Kiina? Kiinalaisten kansallistunnosta olemme saaneet esimakua Peking 2008 kisojen aikana. Millaisiin poliittiisiin kuvioihin Kiina tähtää tulevaisuudessa? Meillä ei ole yhteistä rajaa, mutta syytä lienee opiskella kiinalaisia kirjainmerkkejä tulevaisuudessa.

5 Kommentare zu „Suurvallat Venäjä ja Kiina astuvat areenalle

 1. Niin, piti ihan vilkaista tuota karttaa. Ei siinä rajalla satu oleen ketään mitä pitäis lähteä aktiivisesti auttamaan. Tuo Venäjän koko tosin on aikas vakuuttava. Eihän niiden tarttis kuin kaavoittaa tontteja kaikille itsenäisyyttä havitteleville ja toivottaa tervetulleeks. Vähän niinkus vuokratontteja.

 2. Niin. Meillä ei ole yhteistä rajaa Kiinan kanssa. Vielä? 😉

  Mielenkiintoista, että annat ymmärtää Venäjän Gruusian eskapaadin aiheuttaneen Niinistön „luopumisen“ presidenttiehdokkuudesta. Olisiko mielestäsi mahdotonta ajatella, että kyseessä on koepallo? Halu testata kuinka suuri kansanliike syntyy vaatimaan Saulia osallistumaan? Ei muuten ole kansanliikkeestä vielä merkkejä.

  Omasta mielestäni Sauli kyllä laittoi epäröinnillään niitin omaan arkkuunsa. Sääli.

  Mutta nyt sitten kannattaa miettiä jäljelle jääviä vaihtoehtoja vuoden 2012 vaaleihin. Kiirettä kannanmäärittelyyn ei siis ole.

 3. jousimies, Venäjälle liikeidea: myykää lomaosakkeita pikkuvaltioille, sillä ehdolla, että Nato pysyy takavasemmalla Puolassa ja Tshekinmaalla.

  hakki47, ehkä Niinistö tahtoi ulkoministeriksi, mutta fillaristi ohitti rullaluistelijan. Stubbilla oli strategisesti nopeampi väline. Toisaalta, Niinistö saattaa olla viisas mies, miksi hän lähtisi olemattoman vallan takia rehkimään turhanpäiväisiä ulkomaanreissuja. Suomalainen pressa joutuu tulevaisuudessa syöttämään lokkeja ja puluja kauppatorilla. Muuta virkaa ei ole. Siksi pari pressaa on taistellut toisesta lautasesta EU-kokouksissa. Vapaalla puolivallattomalla poikamiehellä on mielenkiintoisempi elämä, jos ei väksin halua linnaan. Tylsäksi muuttu toimeliaan Stubbinkin elämä linnassa. Linnareissua pitäisi tarjota koti-uskonto-isänmaa kristillisille. Siellä voisivat järjestää raamattupiirejä.

 4. Olennaisinta olisi saada kansa edellyttämään sitä, että Tasavallan Presidentin valtaoikeuksia ei saa vähentää.m Vaan milläpä saisi kansan toimimaan etujensa mukaisesti?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s