Vielä on kesää jäljellä ydinvoimakaupungissa

„Sommaren är kort“, sanotaan laulussa. Olemme matkalla sienimetsään karhuja ja hirvikärpäsiä hätyyttelemään. Marjoja en ole tänä kesänä poiminut, kun on sadetta tullut ropisemalla ja kaatamalla, mutta tänäaamuna Loviisa paljasti aurinkoiset kasvonsa ja kohta ollaan kanttarelleja poimimassa. Sormiharjoittelen kuitenkin ensin käärmeiden varalta, että eivät pääse iskemään huomaamatta.

Paikallisena huolenaiheena on, tuleeko tänne yksi vai kaksi ydinvoimalaa. Yksi Loviisaan ja toinen Ruotsinpyhtäälle. Hitsareille, betonimylläreille ja hanttihommien tekijöille on kohta töitä. Bloggajakin saa uusia hyperpaikallisia aiheita, jos Paavo Lipponen tulee tämänkin työmaan valvojaksi.

STUK joutuu täällä harjoittamaan diplomaattista kirjeenvaihtoa kahdella kotimaisella kielellä ja jos voimala tilataan entisestä Neuvostoliitosta, pitänee vielä opetella Venäjän aakkosetkin.

Venäläisten kanssa on tulevaisuudessakin helppo neuvotella, koska suurvallan totuus kasvaa tykin suusta. Nythän suomalaiset opiskelevat vaikenemisen taitoja Georgiassa. Stubb hymyilee ja esiintyy tyylikkäästi hampaattomien ja huonosti stailattujen pakolaisten joukossa. Miksi lehtikuvaajat näyttävät matalaksi pommitettuja taloja, kun voisivat kertoa tarkemmin Stalinin syntymäkodista?

  • Georgia = Gruusia
  • Stalin
  • Stuk

Loviisan majoituspaikat ovat täynnä, koska Loviisan ydinvoimalassa tehdään suurta vuosihuoltoa. Remonttimiehiä on paikan päällä 950 henkilöä. Paikallisten lisäksi ydinvoimalan korjausporukoita (revision tekijöitä) tulee Venäjältä, Virosta ja Espanjasta. Huoltohommelit jatkuvat lokakuuhun asti. Sen jälkeen atomi halkeaa turvallisesti ja suomalaiset saavat sähköä saunoihinsa. Viimeistään joulukinkun paistajat tajuavat, että maa tarvitse kolme uutta ydinvoimalaa – ja helvetin äkkiää!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s