Tietoyhteiskunnasta kohti kivikautta

Osallistuin tänään tietoyhteiskuntatilaisuuteen ”XL Bisnestreffit: Kotimaani ompi Suomi 15.8.2008” ja jäin miettimään tilaisuudesta palattuani, miten saisimme innovatiiviset pk-yritykset maailmankartalle.Raflaavalla otsikolla yritän herättä mielenkiintoa ja keskustelua. Bisnesstreffi oli kaikin puolin onnistunut ja siellä puhutiin asiaa. Mutta kannettiin myös huolta tulevaisuudesta. Kiitän takapiru Kurre Linderoosia eli Mr. Personal EU:ta kutsusta.

Maassamme on paljon pieniä ja lupaavia yrityksiä, jotka eivät löydä epäbyrokraattista rahoittajaa. Meillä on keksijöitä ja innovaattoreita, jotka eivät luota suomalaiseen innovaatiosysteemiin ja EU:n rahoitusmalleihin pätkääkään.

EU:n puiteohjelmat ovat kuin Neuvostoliitosta repäistyjä. Tarkkasilmäiset byrokraatit valvovat meillä pienten kehityspennosten jakoa niin, että useimmat päättävä luopua kasvusta ja taantuvat näpertelyyn ja riskien välttämiseen.

Blogissa syyllistyy usein karkeisiin yleistyksiin. Muutoksen tuulet ovat aistittavissa, mutta amerikkalaisesta nopeudesta ja dynamiikasta olemme vielä kaukana.

 • Luotamme liiaksi valtioon
 • Meiltä puuttuu nopea ja oivaltava riskiraha
 • Pörssi heijastelee nykyistä menoa: sijoitukset menevät rakentamiseen ja perinteisiin liiketoimintoihin
 • Euroopplaista Nasdaqia ei ole, joka tajuisi, miten raha pannaan poikimaan innovaatioilla

Uskomme edelleen suuryrityksiin, veturiyrityksiin, klustereihin ja Nokia-malliin, vaikka metsäteollisuutemme innovaatioherkkyys tiedetään ja Nokian menestyksen juuret rakennettiin 20-40 vuotta sitten.

Meidän pitäisi nyt miettiä, miltä yritysmaiseman pitäisi näyttää 20 – 40 vuoden kuluttua. Vanhojen ja kokeiltujen mallien varaan emme voi jäädä. Suurkiitos niille, jotka aikoinaan näkivät tai sulkivat rohkeasti silmänsä ja antoivat rahan palaa tuotekehityksessä.

Nyt tarvitaan uutta otetta. Entisaikojen eväskorissa on aineksia historian ja kompostien tutkijoille. Nyt on aika keksiä jotain vallan uutta. Peliä ei vielä ole menetetty, mutta unilukkareita tarvittaisiin nyt eri puolilla maata.

Seuraavassa miitissä sossumedia on fokuksessa. Mukana on hyviä ja oivaltavia ihmisiä.

Helge

http://kknetwork.ning.com/

2 Kommentare zu „Tietoyhteiskunnasta kohti kivikautta

 1. „EU:n puiteohjelmat ovat kuin Neuvostoliitosta repäistyjä.“

  Olen saanut palkkaa eräästä EU-hankkeesta ja kuunnellut juttuja eräistä muista, jätetään yksilöimättä.

  Kokemukset:

  1) Hirveä byrokratia
  2) Älä hosu tai muutoin käy niin kamalasti, että työ tulee valmiiksi
  3) Rahat pois EU:lta – vaan kukahan ne on sinne laittanut
  4) Kun tieteelliseksi tarkoitetussa tutkimustyössä on kaksi välitutkinnon ihmistä ja yksi vääpeli evp. tohtoreitten ollessa työttöminä, niin rekrytointi ei taida olla kovin avointa. Puskaradio minutkin sinne kutsui.

 2. Euroopassa byrokraattisuus on hyväksytty. Ranskalainen hallintokultuuri voi täällä [Suomessa] hyvin. Mutta suhteessa USA:n hukkaamme mielettömästä aikaa turhien asioiden, kiemuroiden ja kommervenkkien käsittelyyn. Tätä ei tietenkään Suomessa laajemmin ymmärretä, koska haluamme toimia mallioppilaana. Täyttäkää paperit viimeisen päälle, vaikka innovaatio menisi lapsiveden mukana. Tärkeintä on, että pilkut ovat kohdallaan. Elämän tarkoitus on byrokratian ylläpitäminen!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s