Turistivetoinen Suomi Lomien Jälkeen

Suomesta tuskin tulee matkailun mallimaata. Matka halki Suomen tarkoittaa paljon samanlaista, tasaista metsien reunustamaa polkua. Pienet kahvilat ja ruokapaikat ovat kadonneet, tilalle ovat tulleet laitosruokaa tarjoavat ABC- ja muut bensaketjut, jotka puolestaan ovat kokonaan luopuneet autojen huoltamisesta.

Suomalainen kotiruoka on muuttunut laitoskeittiöiden hallitsemaksi latteiden makujen maailmaksi. Ala tarvitsee ABC-kirjan. Mistä löytyisi ruokakulttuurimme uudistaja? Tarvitsemme tienvarsikuppiloiden Mikael Agricolan…tai miehen, joka keksi Coca-Colan!

Tapahtumia maassamme järjestetään muutaman kesäviikon aikana reippaasti. Vierailijoita näihin tulee muutamasta tuhannesta Kotkan Meripäivien pariinsataan tuhanteen. Monen tapahtuman juuret juontavat 60-luvulla, jolloin suuret ikäluokat loivat nuorisokulttuurin. Nyt samat asiakkaat ovat kiertäneet samoja rientoja neljäkymmentä vuotta.

Uuttakin luodaan, mutta TUSKAA se tietää tapahtumien taloudesta vastaaville.

Kävimme toissapäivänä Kotkassa ja Langinkoskella ulkomaalaisten vieraitten kanssa. Meripäiviä rakennettiin ja ensi viikolla tiedämme, miten riehakkaiksi kemut äityvät. Kotkan Meripäivillä on ollut remujuhlan maine. Tätä kirjoittaessa ilmat suosivat silmin nähden ja ihoa hivellen kotkalaisten juhlintaa.

Suomen suurimpiin festivaalitapahtumiin lukeutuva Kotkan Meripäivät järjestetään tänä kesänä jälleen vanhalla tutulla paikallaan, Kotkan Kantasatamassa, heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtuma alkaa torstaina 24.7 perinteisellä avajaisparaatilla ja päättyy sunnuntaina 27.7.2008.

Lähdemme tunnin kuluttua perinteiselle kesäretkelle Sotkamoon. Matkan varrella on Savonlinnan Oopperajuhlat ja Kainuussa odottavat Kuhmon kamarimusiikki ja suopotkupallo. Sotkamossa järjestetään Pipe, josta en osaa kertoa muuta kuin, että nuoria humalaisia olen Vuokatissa nähnyt, mutta hyvin ovat kaljapattereiden kantajat ovat käyttäytyneet. „Aitien pienistä kullannupuista“ eivät aina „dagen efter“ ole mahtuneet ahtaaseen mielikuvaan tulevaisuuden toivoista. Maailmankuulua akankantoa harrastetaan Ylä-Savossa.

Satoja tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea. Kaikista on vaikea pitää lukua, mutta viimeistään elokuussa jälkirätingit kertovat usein pitkistä miinuksista ja uudistumisen tarpeesta. Silti kohtaamme samat kemut lähes samanlaisina, vuodesta toiseen.

Pitäisikö kulttuurin ja matkailun näyttää suuntaa vaikkapa uudistuvalla metsäteollisuudelle? Jotain koskettavampaa kaipaa myös kännyjättimme tulevaisuudessa. Ohjelmissa on senkin tulevaisuus. Jätetään OVI auki keskustelulle.

Uusi Suomi odottaa meitä lomien jälkeen.

1.    Mitä sanoo Karvinen Enosta?
2.    Sulkeeko Pesonen Kajaanin?
3.    Lähteekö Vanjoki Nokiasta?
4.    Selviääkö M-Real vai myydäänkö köyhtyneille?
5.    Myyvätkö asvalttimetsänomistajat puuta ja Suomi pelastuu?
6.    Taipuuko Venäjä WTO:n tahtoon ja avaa koivurallin?
7.    Mitä maksaa tynnyrillinen öljyä lomien jälkeen?
8.    Rakennetaanko vielä hulppeita tienvarsiostospaikkoja?
9.    Kuka voittaa syksyn kunnallisvaalit?
10.    Onko Suomella malttia vaurastua?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s