Metsäteollisuuden sosiaaliturvapaketista

Nyt sitä saa. Metsäteollisuuden sosiaaliturvajärjestelmän julkistamisesta kertoivat sekä pää- että valtionvarainministeri. Huomasin Kauppalehden blogeista, että Janne Saarikko piti verovarojen kaatamista pohjattomaan tukikaivoon tarpeettomana. Näin aiheesta kirjoittaa KL.

Nokia, Metso, Wärtsilä, Outokumpu yms. saavat maassamme suurimmat tutkimus- ja tuotekehitystuet. PK-yrityksille ja mikroyrityksille jaetaan vain rippeet. Metsäteollisuus ei ole rahojaan tutkimukseen haaskannut, mutta suuret suunnitelmat ja maailmanvalloituksista on kertynyt isoja rätinkejä.

Metsäteollisuuden ydinfirmat perustettiin reilu sata vuotta takaperin. Puunjalostuksen juuret ovat sitäkin vanhemmat. Tuen kohteena on ikääntynyt toimiala, joka aika-ajoin on meillä ajautunut vaikeuksiin ja valtiovaltaa on huudettu apuun. Metsäjätit hallitsevat yhteiskuntasuhteet paljon paremmin kuin teknologiateollisuus, joka sai pakata kimpsunsa ja kampsunsa ja siirtyä „overseas“ halpatuotantomaihin ilman suurempaa meteliä.

Ennen euroa, emua ja EU:ta metsäteollisuuden ongelmat hoidettiin rankoilla devalvaatioilla. Nyt tätä keinoa ei enää voi käyttää. Paitsi amerikkalaiset: dollari sen kun luisuu alamäkeä. Vanhentuneet ja rapistuneet liiketoimintamallit halutaan pitää tekohengityksellä pystyssä, koska äkkiä ei ole tarjolla toista alaa, joka pitäisi maaseutua hengissä Kehä III ulkopuolella. Puun myynnin loppuminen vaikeuttaisi kepulaisten mahtiasemaa maakunnissa.

Elintarviketeollisuudellakin taitaa olla pienempi merkitys maaseudun asuttuna pitämisessä. Miten tähän pitäisi suhtautua? Kanavoituuhan hyöty myös asvalttimetsänomistajille, kun eivät joudu maksamaan täyttä veroa metsän myyntituloista.

Monet kaupunkilaiset pitävät todennäköisesti veroalea myönteisenä päätöksenä. Metsäteollisuuden rakennemuutosta verot eivät ratkaise, mutta ehkä tällä saadaan muutama vuosi lisää funtsimisaikaa.

Nähtäväksi jää, moniko tehdas pelastuu.

3 Kommentare zu „Metsäteollisuuden sosiaaliturvapaketista

  1. Janne, en suinkaan eri mieltä, vaikka ymmärrän hallituksen paineet. Tehtaiden lakkautukset tekisivä rumaa jälkeä Itä-Suomessa ja sisämaassa. Metsäteollisuus osaa lobata ja kelle ei kelpaisi puolisen miljardia euroa per vuosi köyhäinapua, jos rahat on tuhlaajapojan tavoin ehtinyt tärvellä muaalimalla seikkailtaessa.

    Olen tietenkin huolissani rakennemuutoksen hitaudesta. Puusta pitäisi tehdä jotain aivan muuta, mutta päältä päin katsoen mitään suurempaa ei tapahdu. UPM:n Raflatac on mieluisa poikkeus. Raflatac on kehittänyt toimintaansa määrätietoisesti useita vuosikymmeniä.

    Biotalouden mahdollisuudet ovat vielä metsäteollisuuden käytännöstä kaukana. Teoriassa biotalous tarjoaa huimia mahdollisuuksia, mutta käytännön sovellukset hakevat vielä muotoaan. Mutta näin on muuallakin. Emme ole kauhean kaukana muista, mutta emme välttämättä etukenossakaan.

  2. Metsäteollisuuden ongelma nyt, on historian lyhyys ja perusinvestointien suuri mittakaava. Kemiallisen metsäteollisuuden historia ei Suomessa paljon sataa vuotta ylitä ja yksittäinen tehdasinvestointi ylittänee nyt helposti 500 miljoonaa euroa. Pienelle 5,3 miljoonan ihmisen maalle yhtälö on myrkkyä. Varsinkin kun naapurilla on loppumattomat raaka-ainevarat.

    Porukka, joka on pitkään pitänyt itseään „sateentekijöinä“ tässä maassa, ei välttämättä helposti taivu uusien lähestymistapojen airueiksi. Ongelma syntyy siitä, että ulos pitäisi heittää ns. „vanha valta“ ja korvata heidät lähinnä nuorella porukalla (ajatuksellisesti), jolla ei juurikaan ole näyttöä sopeutumisesta vanhaan regiimiin. Ei sitä missään muuallakaan ole nopeasti tehty.

    Mutta onhan „meillä“ Nokia.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s