Metsäteollisuuden Puutullisulkeiset Alkavat

Tällä viikolla kuulemme kansallisilta metsäjäteiltä ensimmäiset madonluvut. Kovia Arvoja käsittelee tämän päivän blogissaan samaa teemaa. Suurimpana huolena on, miten M-Real ja Metsäliitto siirtyvät tästä kurimuksesta tulevaisuuteen. UPM on firmoista tervein. Kovat uutiset kuullaan todennäköisesti Stora Ensolta. Monelleko tehtalle tulee „taakse poistu käsky?“

Sitran harvennusintoa lisäävän raportin vaikutuksista kenttätasolla tietää Reijo Lahtonen, joka ennakoi blogissaan „Kohta alkaa tuulemaan„. Reijo antaa taustatietoja Sailaksen raportista ja Metlan kommenteista.

YLE 1 uutisissa kerrottiin muutama päivä takaperin, että metsäyhtiöt ovat lisänneet raakapuun hankintaa Ruotsista ja Baltian maista. Muistaakseni ulkomainen tuonti, muualta kuin Venäjältä, on jo noussut 6 miljoonaan kuutioon. Ruotsista tuodaan myrskyjen kaatamaa ylijäämäpuuta. Baltiassa ei vielä ole merkittävää sellu- ja paperiteollisuutta.

„Teollisuus on tuonut Venäjältä Suomeen vajaan viidenneksen käyttämästään puusta. Tuotavasta puusta suurin osa on ollut sellaista, jonka käyttö on Venäjällä vähäistä. Puuta tuodaan Suomeen, koska kotimaisen puun tarjonta ei ole ollut riittävää.  Sahainvestointien myötä hakkeen tuonti on kasvanut viime vuosina“, kertoo Metsäteollisuus nettisivuillaan.

Venäjältä on tuotu yli 15 miljoonaa kuutiota. 15 – 6 = 9!

Helmikuussa 2007 julkaistiin Venäjän hallituksen asetus (n:o 75), jonka mukaan vientiin menevältä puulta (paitsi alle 15 cm koivu) aletaan heinäkuun 2007 alusta periä vuosittain kohoavia vientitulleja.

Asetuksen mukainen korotusaikataulu on seuraava:

  • 1.7.2007            10 e/m3
  • 1.4.2008            15 e/m3
  • 1.1.2009            50 e/m3

Teoriassa alle 15 cm läpimittainen koivukuitu on siis alkuvaiheessa tullivapaata ja sen on ilmoitettu tulevan 50 euron tullin alaiseksi vuoden 2011 alusta lähtien. Tämä helpotus on kuitenkin näennäinen, eikä sillä ole käytännön merkitystä, koska se edellyttää puutavaran läpimittakohtaista lajittelua, joka ei käytännössä ole mahdollista“, Metsäteollisuuden tietopalvelu kertoo sivuillaan.

Sailaksen raportissa toivotaan kotimaisten hakkuiden kasvua 20 miljoonalla kuutiolla. Millä aikataululla tämä onnistuu? Löytyykö maastamme riittävästi hakkuu- ja kuljetuskalustoa? Miten nopeasti pystymme kouluttamaan lisää väkeä korjuu- ja kuljetusketjujen tehohallintaan? Onnistuuko tämä muutamassa kuukaudessa? Siirtyvätkö Venäjällä toimivat koneketjut Suomeen?

Reijo Lahtosella on varmaan konkreettisia ideoita puun myynnin vauhdittamiseen. Pihakoivujen harvestoinnistakin on ollut puhetta, kunhan hinta saadaan kohdalleen. Miten hyvässä kunnossa on puutavarahankinnan logistiikkaketju? Löytyykö vääntöä jos isännätä ja asvalttimetsänomistajat ryhtyvät myymään pienpuuta urakalla?

Metsäyrityksillä on lisähuolena sahateollisuuden tukkisuma. Päätehakkuista tulee paljon arvopuuta ja sahateollisuuden heikon kysynnän takia tukkipinojen kasvattamiseen ei ole varaa. Tulevassa rytäkässä myös sahojen sulkemiset ovat todennäköisiä.
Raaka-ainelogistiikan tasapaino-ongelman takia tilanne on entistä mutkikkaampi. Pitäisikö meidän viedä tukkeja Venäjälle?

Kauppalehti ennakoi kirjoituksessaan sulku-uhanalaiset tehtaat.

3 Kommentare zu „Metsäteollisuuden Puutullisulkeiset Alkavat

  1. „Suurimpana huolena on, miten M-Real ja Metsäliitto siirtyvät tästä kurimuksesta tulevaisuuteen.“

    Jos kyynisesti sanon, niin vielä enemmän murehdin sitä, miten paljon tämä hallitus on valmis käyttämään rahaa Metsäliiton pitämiseen pystyssä. Sitten on vielä sekin, löytyykö NYT sitä paljon puhuttua valtion omistajavaltaa Stora Ensosta siten, että se firma pakotetaan liittämään Metsäliitto itseensä.

  2. vanhanaikainen, M-Real pitäisi jakaa, koska osa siitä sopii mainiosti Storaan. Lisäksi „ämmällä“ on yhteisiä omistuksia UPM:n kanssa. Lisäetuna on, että järjestelyillä päästäisiin puun kuljetuksen kannlta järkevämpiin kokonaisuuksiin. Reijo ehkä kommentoi tätä.

  3. „Lisäksi “ämmällä” on yhteisiä omistuksia UPM:n kanssa.“

    Tämä on toki totta. Esim. Raumalaisten UPM:n paperikoneitten vieressä on Metsä-Botnian sellutehdas, jonka „tuoksu“ on varsin tuttu!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s