Nokialla on Kiinailmiö

Nokia on maailman paras, tehokkain ja suurin halpapuhelinten valmistaja. Mutta kännyjätillä on vaikeuksia Kiinassa. Markkinaosuus on vuodessa laskenut 30 prosentista 11 prosenttiin. Ongelman aiheuttavat kiinalaisten omat mallit, joista meillä ei ole tietoa, mutta ne sikäläiset ostajat arvostavat niitä erityisesti kaupungeissa.

Juttelin asiasta viime vuonna Alf Stenvallin kanssa, joka on naimisissa kiinalaisen kanssa ja viettää ajoittain pitkiä aikoja Shanghaissa ja muualla Kiinassa. Hän vertaili vuosi takaperin Nokian tuotteita kiinalaisten omiin kännyköihin ja välitti huolensa: ”Nokia pärjää enää maaseudulla vahvalla brändillään, mutta City-kiinalaiset ostavat kiinalaisia ja aasialaisia tuotteita.“

Nyt tuo Alfi havainto on käynyt toteen.

Nokian asema Kiinassa kopioi „menestystä“ Amerikassa, jossa Nokialla ei enää ole paljon menetettävää. Markkinaosuus lienee jo alle kymmenen prosentin? Uskon silti Nokian tulevaisuuteen. Apple on kännykkämarkkinoiden ”sydänten kuningatar”, mutta Nokialla on alan vahvin tuotanto- ja jakelukoneisto. Mutta Nokian pitäisi teknologiafiksaationsa lisäski päästä parempaan suhteeseen yleisönsä kanssa.

Nokia hallitsee raudan tekemisen ja jakelun, mutta ohjelmapuolella ovi on vasta raollaan.
Mutta Nokia joutuu taistelemaan itselleen nykyistä paremman aseman älypuhelinten mielikuvien markkinoilla. Nokian tuotevalikoiman uusiminen on suuri tehtävä, mutta Kallasvuo lupaa, että vuoden loppuun mennessä Nokia heittää likoon sarjan kosketusnäyttöpuhelimia, joilla tähdätään rypälepommien tavoin jarruttamaan Applen tuloa.

Apple ei uhkaa Nokian maailmanlaajuista megamenestystä. Kiinassa tapahtunut nopea markkinaosuuden lasku on mielestäni paljon hälyttävämpi merkki. Kallasvuo on useita kertoja luvannut Nokian paluuta Amerikan markkinoille. Tavoitetta on tyrkätty tuonnemmaksi.

Mikä Nokialle lääkkeeksi Kiinassa, kun halvimmista halvin ei olekaan halvin ja vetovoimaisin maailman suurimmilla markkinoilla?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s