Onko halpa puu kehno raaka-aine?

Kuutio raakapuuta maksanee 30 – 60 euroa. Vertaan hintoja viinakaupan tuotteisiin. Viskipullosta ja kolmen litran viinipötikän saa samalla hinnalla.Nykyinen tuotantorakenne edellyttää käytännössä sitä, että puun kantohintaa pitäisi höylätä olemattomiin, vasta sen jälkeen teollisuudelle jää riittävästi rahaa koneiden, korkojen, palkkojen ja töppäysten maksamiseen; osakkeenomistajia unohtamatta.

 • Ruotsissa sahatukki maksaa siis (600/9,41)* x 0,88 = 56 €/kuutio kuorellisena
 • Metsälehden mukaan vuoden ensimmäisellä viikolla 2008 suomessa maksettiin n. 60€ hintaa.
 • Lähde: Metsälehti / Päivystäjä, 16.1.2008 21:11:30

„Raakapuun hinta on markkina-arvioiden mukaan noussut alkukesästä nimellisesti ja reaalisesti ennätyksellisen korkeaksi,“ kirjoitti STT 4.7.2007, 14:37.

Mutta pitäisikö meidän tuottaa „arvottomasta“ raaka-aineesta jotain muuta, jos paperin ja kartongin tekeminen ei enää lyö leiville?

Puu on oivallinen rakennusaine. Nyt rakentamisessa käytetään paljon myös muuta kuin puuta.

Onko koko arvoketjussa jokin pielessä, kun puuta kuljetetaan ympäri maailmaa, rahaa kuluu kuljettamisessa ja välikäsien voitelussa, mutta sadan vuoden kasvulle ei anneta suurtakaan arvoa.

Öljyn hinnan moninkertaistumista ja puun kallistumista ei ole verrattu toisiinsa. Jopa ruoan kallistumiselle riittää ymmärtäjiä, mutta puun kallistuminen mielletään meillä suuren katastrofin synnyttäjäksi. Kaiken pahan alku on venäläisten puutulleilla, jotka nousevat vuoden 2009 alussa 50 euroon per kuutio.

Esiinnymme venäläisen puun omistajina. Venäjän valtio haluaa puusta korkeamman hinnan. Pelätään, että hintapaine hiipuu rajan yli myös suomalaisten metsänomistajien keskuuteen. Entä jos tämä tervehdyttääkin banaanivaltiomme tuotantorakennetta?

„Puuta hakattiin toukokuussa 2008 3,5 miljoonaa kuutiometriä. Määrä on lähes viidenneksen vähemmän kuin vuosi sitten, mutta kahdeksan prosenttia enemmän kuin edeltävän kymmenvuotiskauden toukokuissa keskimäärin,“ kertoo Metsäntutkimuslaitos.

Ehkä tämän odotettavissa olevan bulkkimassatuotantokatastrofin jälkeen löydetään puun käytölle uusia tuotantomalleja ja ansaintalogiikoita.

 1. Tuotantorakenteen uudistaminen
 2. Uuden arvoketjun rakentaminen
 3. Puun hyvistä ominaisuuksista otettava enemmän irti
 4. Puusta voi tehdä paljon muuta
 5. Biojalostamoissa voidaan tuottaa muuta kuin etanolia ja biodieseliä
 6. Puu uuteen arvoon uudella osaamisella ja tieteellisemmällä otteella
 7. Osaamista on, mutta olemme nykyisen tuotantorakenteen panttivankeja

Todistamme vain metsäteollisuutemme kipeää muutosta. Eivät metsät meillä eivätkä muualla arvottomiksi muutu. Uusien metsäyhtiöiden pääkonttoreita pitää vain siirtää Helsingin kauppatorin laidalta takaisin juurille.

Puun uusien käyttömuotojen kehittäjät eivät löydy Helsingin kravattiherrojen joukosta. Tulevaisuuden puutyöntekijän täytyy tutkia arvokasta materiaalia ja sen sovelluksia syntysijoilla.

Näin tehtiin sata vuotta sitten, kun metsäteollisuuttamme ryhdyttiin rakentamaan. Puun uusia sovelluksia ei keksitä pörsseissä eikä piireissä. Tarvitsemme tuhansia uusia puualan yrittäjiä, joilla ei ole peukalo keskellä kämmentä.

2 Kommentare zu „Onko halpa puu kehno raaka-aine?

 1. Terve Helge!

  Maailmassa mikään ei ole pysyvää – paitsi muutos ja oppiminen. Sama tilanne kuin pojan kossina kun olin kaatunut polkupyörällä. Hymyssä suin päristelin menemään. Parkkosenmäentieltä kurvasin Jyskän ostoskeskukselle johtavalle tielle – ja silloin se tapahtui. Opetus.
  Asfaltilla oleva hiekka on petollista. Hiekka toimii liukkaalla kitkan lisäävänä – kuivalla kitkaa vähentävänä tekijänä. Ihmeellistä – sama aine – kaksi eri käyttötarkoitusta. Tuo oppi teki kipiää. Nyt, 37, vuotta myöhemmin tiedän varoa moisia tilanteita. Oppi meni kerralla perille – en yrittänyt pyristellä tuota luonnon voimaa vastaan. Lukuisat ovat ne hetket jolloin olen tuota tietoa pystynyt hyödyntämään.

  Metsäalalla on vastaavanlaista oppia vaikka kuinka – mutta kovassa kiireessä ei ole aikaa luonnon lakeja hyväksyä. Kaikki mikä menee ylös – tulee alas. Kaikella on aikansa. Aika aikaansa kutakin – sanoi pässi kun päätä leikattiin. – Vuosisataisia sanontoja on syytä hiljentyä miettimään. Niissä piilee viisauden siemenet.

  Tiedätkö Helge, yksi sanonta on, joka sotii tajuntaani vastaan. „Ei raha puussa kasva“ – Missäs ihmeessä se kasvaa jos ei puussa?

  Mitä olisi raha ilman paperia?

  Miksi 5 euron seteli on arvokkaampi kuin 50 euron? Varmasti sama materiaali menee molempien tekoon – yksi numero pystyy kymmenkertaistamaan paperin arvon. Nollalla on nolla – ainoastaan kertotaulussa ja politiikassa.

  Tuolla esimerkillä johdattelen lukijaa kohti markkinointiviestintää…..

  „Oleellista ei ole paperi – vaan se, mitä siihen on kirjoitettu“ – notta HPP – kirjaani hieman markkinoin tässä ohessa – sähköisesti. Tietysti, En halua haaskata puu raaka-ainetta markkinointiviestintään. Se on tarpeetonta, jopa tuomittavaa.

  HPP – totuus metsässä -Kirjan on tarkoitus nähdä päivän valo 28.8.2008.

  Haluan osaltani kantaa korren kekoon metsäalan keskusteluun – avoimesti ja rehellisesti

  Ollaan Helge kontaktissa

  Kesäterveisin

  Reijo

 2. Reijo, „Ollaan kontaktissa“ sopii minulle. Metsäklusteri tarvitsee nyt uudistajia, jotka osaavat ja uskaltavat mennä metsään. Uudet toimintamallit syntyvät metsässä ja uusissa tehtaissa, joita en käy tässä määrittelemään.

  Helsingin pääkonttorit ja poliitikot ovat irtautuneet todellisuudesta. Luonto iskee takaisin. Nyt on tarvitaan rohkeaa uutta ajattelua ja käytäntöön viemistä.

  „Kiireessä ei ehdi ajatella“, pitää paikkansa. Pikaruoan korvaajaksi nousee „Slow Food“. Metsäkeskusteluun tarvitaan myös „Slow Woodia“.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s