Plasmalaajennettua hiihtämistä Vuokatissa

Sotkamon Vuokatissa hiihtämistä ja urheilua on tutkittu pitkään ja perusteellisesti verisoluja myöden. Viime aikoina ei ole puhuttu Vuokatin alppimajasta, jossa simuloitiin muutakin kuin korkean paikan kammoa. Ehkä majalla vain peiteltiin paljon verisempiä jälkiä.

Kari Pekka Kyrön mielestä 90-luvulla hiihdettiin veren maku suussa. Mutta ilmeisesti ohjelmien juuret ulottuvat 80-luvulle. Jo silloin „veriarvot“ olivat urheiluvalmennuksen erityisen mielenkiinnon kohteena.

Miksi huippuhiihtäjien „täyttä verenkuvaa“ piti tutkia ja analysoida päivittäin? Miksi matikaiskan matkassa kulki laboratoriohoitaja? Miksi veren kuvasta oltiin kiinnostuneita aamusta iltaan asti?

Kulttuuriministeri Isohookanan aikaista Vuokatin urheilututkimuksen tukeakin kannattaisi tonkia. Vuokatin urheiluopistosta saattaa löytyä toinenkin pitkä hiihtoputki, jonka tunnelin päässä näkyy hiukan valoa.

Urheiluopiston rehtorit tietävät varmaan enemmän kuin mitä nyt tekee mieli muistella. Hiihtovaikuttajat ovat uusien paljastusten edessä kovin hiljaisia. Verimanipulaatiosta tiedettiin paljon.

Verisoluja mitattiin päivittäin 80-luvulta alkaen ja nyt on vielä tämä immunologisen passin kehittäminen ja muukin farmakologinen yhteistyö venäläisten kanssa.

Suomea hiihdetään uudelleen maailmankartalle korkeilla hemoglobiiniarvoilla.

  • Epoillaanko?
  • Peitelläänkö plasmanlaajentajilla?

Vuoden 2001 jälkeen hiihtäminen on Jari Piiraisen mukaan ollut puhdasta.

2 Kommentare zu „Plasmalaajennettua hiihtämistä Vuokatissa

  1. 1970-luvulla Suomen kehuttiin olevan urheilulääketieteen edelläkävijämaita. Myöhemmin määritelmästä on oltu hiljaa, tiedä mistä moinen vaatimattomuus johtuu.

    Minulla on ikävä taipumus muistaa vanhojakin asioita. Jätetään nimi pois, mutta eräs raumalainen urheilulääkäri nauroi samoihin aikoihin TV:ssä niin peevelisti, ettei hormoneissa mitään vikaa ole, miehellä vaan seisoo koko ajan. En tiedä, olisiko sivuvaikutuksia löytynyt enemmän. Vähän outoa, miten sairaita urhelijat ovat. Moni on nuorella iällä kuollut sydäriin, äänenkorkeus on erikoinen ja veritankkausta on käytetty anemiaan. Astmaa taitaa sairastaa vähän kaikki urheilijat. Meikäläinen kaljamaha se vaan porskuttaa…

  2. vanhanaikainen, minkä urheilussa voittaa, sen terveydessä menettää. Veritankkauksista on aika ajoin puhuttu. Yhdessä vaiheessa Iisalmi oli tapetilla. Meillähän voitettiin kultaa yllättävän usein nimenomaan kestävyyslajeissa. Suomi juostiin maailman kartalle useita kertoja (meidän omasta mielestä). Ulkomaalaiset eivät välttämättä nimimiehiämme muista. Urheilun tärkein kohderyhmä on kotimaa. Siksi poliitikot ovat pyörineet urheilupiireissä „veret seisauttavan vaalivoiton toivossa“.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s