Tulos. Varoitus. Lopputulos!

Talouslehdet ja rahaviisaat eri puolilta maailmaa kertovat, että alas tullaan ja kriisit saavat uusia nimikkeitä.

 1. Amerikan asuntomarkkinoiden subprime.
 2. Supbrime -kuvioihin sotkeutuneet pankit vaikeuksiin.
 3. Rahoituskriisi, öljykriisi, ruokakriisi, vesikriisi.
 4. Silti Suomessa kaikki hyvin.
 5. Muutama metsäalan yritys pantiin talvella koipussiin.
 6. Meillä ongelmia yritettiin selittää Venäjän puutulleilla.
 7. Kotoista vetoapua haettiin dollarin heikosta kurssista ja öljyn hinnasta.
 8. Vieläkään suomalaiset poliitikot eivät ole menettäneet uskoaan pakettipelloille rakennettaviin kauppakeskuksiin

Kirjoitan tällä kertaa Sotkamosta. Saavuimme eilen illalla tänne todistamaan toisen kevään tuloa. Maailmalta tulevat uutiset eivät kuitenkaan ole yhtä aurinkoisia.

Amerikasta ei kuulu hyvää. Wall-Street pelkää „tulosvaroituksia“. Autot eivät mene kaupaksi, General Motors muistelee vuotta 1982. Demokraatit jatkavat esivaalejaan, ja hajottavat puolueensa McCainin hyväksi. Marsluotaimessa on sähkövika. Dollarin arvon nousua saadaan odottaa pitkään. Bushin presidenttikauden jälkien siivoamiseen tarvitaan idearikkaita naisia ja miehiä.

Amerikkalaisten onneksi Bagdadissa on nyt hiukan rauhallisempaa. Raharikas Soros arvioi eilen, että öljykupla puhkeaa ja tynnyrin hinta laskee. Metrossa nukkuja kirjoittaa kivoja raportteja Amerikasta. Pitäisikö meidän sittenkin antaa „Second Life“ Sukarille: Minäkin ostaisin Canonin järjestelmäkameran $150.

Kiinan maanjärjestykset ja muut Kaakkois-Aasian murhenäytelmät synkistävät maailman kuvaa entisestään.

Ongelmia kasautuu kotimaahankin. Nokian osakkeita saisi nyt halvalla. Kakkosesta ei tullut vuorineuvosta. Sukari ei taida saada ympäristölupaa nakkikioski rakentamiseksi Vihtiin. Politiikan puudeleita voi näillä näkymin ostaa entistä halvemmalla seuraavissa vaaleissa, koska „kauppakeskus joka maantienristeykseen“ -puolueen rahoitusta tuskin jatketaan.

 1. Vihreät eivät hyväksy Vapon kaavailemaa ekoturvedieseliä
 2. Myös meillä asuntojen myyntihinnat ovat pidentyneet
 3. Suomalaisen pystykorvan hinta on noussut 1500 eurosta jopa kolminkertaiseksi
 4. Oman poliitikon saa kohta pystykorvan hinnalla

Elämän alamäen raportoinnista huolimatta täällä on hienot kelit. Panemme potut peltoon ja ryytimaan kuntoon, ettei ruoan hinnannousun takia tarvitse lopettaa kotimaisen ruoan syöntiä.

10 Kommentare zu „Tulos. Varoitus. Lopputulos!

 1. Kyllähän suhdanteita ja niitten ennakointia mediassa käsittelevien ihmisten kannattaisi lukea pari perusoppikirjaa tai kerrata sisältö. Sekä ylös että alas meno ovat itseään kiihdyttäviä asioita. Kiihtyvän kysynnän tyydyttäminen luo lisää työtä ja varallisuutta ja siten lisää kysyntää ja sama pätee toisnpäin. Kysynnän laskiessa tarjontaa pitää supistaa ja sen mukana kysyntä vähenee lisää. Julkisen sektorin pitäisi säästää paukut oikein tosi paikkaan ja elvyttää pohjalla eikä turhaan yrittää estää suhdannekäänteen tulemista, kuten U.S. Federal Reserve on tehnyt.

 2. vanhanaikainen, ehkä nousun pelko on vähäisempää. Alamäessä jarrutus taitaa tulla selkäytimestä. USA:ssa ongelmat ehkä halutaan siirtää tulevalle presidentille. Toisaalta Fedin pitäisi kaiketi toimia „independent“. Tiedätkö, miten siellä sisäpiiri toimii?

 3. Onkin ihan mielenkiintoista seurata mitä paukkuja Fedillä on, sitten kun niitä tarvittaisi. Meinaan negatiivista korkoa ei liene usein tarjottu? Mitä muita paukkuja Fedillä yleensä voi olla?

 4. Greenspanille ei voi antaa kaksista arvosanaa. Moniaita vuosia sitten hän puhui DJIA:n saamisesta alas järjelliselle tasolle, kun se oli puolet nykyisestä. Käytännössä hän valoi bensaa liekkeihin, esim. arvopaperistettuja lainoja ja niitten läpinäkyvyyttä olisi pitänyt kongressin määräysten mukaan valvoa. G. ei halunnut „kahlita“. Kyllä USA:ssa on samaa seka- etten sanoisi sekoilutaloutta kuin Suomessa: voitot yksityisiä; tappiot yhteisiä.

 5. Jos pystykorvan hinta on jotain 4.000 euroa, mihin viittaat, en ihmettele, että Vanhanen ja kumppanit päätyivät 3.000 ja 6.000 euron rahoituskattoihin per edustaja.

  Kyllä kunnon pystykorvalla on oltava hajurako sekö kunnanvaltuutettuun että kansanedustajaan.

  Ja vaikka inflaatio tästä etenee, pystykorvan arvo säilyy.

 6. Kiitos kommenteista, täällä pohjoisessa pystykoirasta tai hirvikoirasta on suurempi hyöty kuin kansanedustajasta.

  Voidaanko eläimiä valita eduskuntaan, jos avustusta on tarjolla?

  Fed saattaa sotkea meidänkin asiat. Pieni maa ja pienet ympyrät edellyttävät hyperpaikallisia kriisejä.

  Mikä on seuraava miina?

 7. hakki47, „sekoilutalous“ kuulosta mielenkiintoiselta termiltä. Ruotsinkielinen epämääräinen vastine lienee „mångsyssleri“. Suomen talous on pärjännyt hyvin pitkän aikaa, jos „sekoilu on syynä“, silloin sitä pitäisi tutkia tarkemmin. Onko seko = luova talous? Olemmeko jo siirtyneet luovaan talouteen?

 8. Jos Eniro aikoinaan jäi kiinni luovasta kirjapidosta ja meillä pääministeri ja kumppanit ovat nalkissa luovasta vaalirahoituksesta, niin kai sitten luova talous on sekoilutaloutta? Vai onko se kaavoituksen luovuutta? Siis vähän samalla tavalla kun politiikan luovuus ja poliitikkojen sekoilu? Tulihan tämä nyt selväksi? 🙂

 9. Minä en osannut yhdistää poliitikkojen toimintaa „talouteen“, eikä siinä ole kysymys joko lahjonnasta tai sielunsa myymisestä. En tarkoita Vaalirahoitusta sinänsä, vaan rahan peittelyä ja pesua „taulukaupoilla“. Odotan vanhakantaista suoraselkäisyyttä poliitikolta, jotta tietää, mitä äänestää. Muuten äänestäjä tarvitsee tulevaisuudessa valheenpaljastuskoneen vaalikoneen tilalle. En vastusta yritysten puoluerahoitusta, maksakoot jokainen, mitä lystäävät, mutta poliitikon on kerrottava tavoitteensa.

  – mennään Natoon
  – rakennetaan siltarumpuja
  – ostetaan jenkeiltä suihkareita
  – rakennetaan kolme ydinvoimalaa
  – upotetaan Lappi tekoaltaaseen
  – nostetaan kansanedustajien palkkoja
  – haukutaan äänestäjät matalaotsaisiksi
  – kaavoitetaan joka kylään halpahalli
  – tähän tyyliin…

  Matkustan aamulla Pohjanmaalle. Raportoin matkakertomuksen viikonloppuna. Voikaa hyvin.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s