Ideapark, Itäkeskus ja Vihti

Poikkesin viime viikolla sekä Ideaparkissa että Itäkeskuksessa. Tiistaina hain tietokoneeseen tarpeellisen lisälaitteen Itäkeskuksesta ja torstaina vuorossa oli neljänkymmenen minuutin pikavisiitti Lempäälään Ideaparkissa. Ehdin kiertää alakerran ja poiketa muutamassa myymälässä.

Viipymä oli molemmissa kaupoissa saman pituinen. Itäkeskus on vuosien mittaan tullut tutummaksi, koska käymme siellä aika ajoin ostoksille. Se on sijainniltaan sopivampi paluumatkalla Helsingistä Loviisaan. Ideaparkissa kävin nyt toistamiseen. Pidempään tutustumiseen ei ollut aikaa. Ensimmäisellä kerralla oli kiire kokoukseen Helsingissä ja haaviin jäi vain tankki täyteen bensa-asemalta ja pikakävely sisätiloissa. Torstaina oli puolestaan kiire lentokentälle.

Itäkeskus lienee Suomen suurin kauppakeskus. Se valmistui sopivasti Suomen syvimpään lamaan ja se sai kritiikkiä suuruudenhulluudesta. Vihdin Ideaparkista pitäisi tulla puolitoista kertaa Lempäälää suurempi ja hankkeella on vahvoja puolustajia. Asuntoministeri Jan Vapaavuori on profiloitunut Vihdin kauppakylän vastustajaksi

„Vihtiin suunnitellaan jättimäistä Ideaparkia, jossa kävisi vuosittain 10 miljoonaa ihmistä. Liikkeitä tulisi 200 ja koko hanke maksaisi 200 miljoonaa euroa“, kertoo Helsingin Sanomat 7.5.2008.

Liikemies Sukarin mielestä Vihti on sijaintipaikkana oivallinen.

Vapaavuori tyrmää Vihdin Ideaparkin „yhdyskuntarakennetta hajottavana ja ilmastopoliittisesti kestämättömänä, koska kauppakeskukseen pääsisi vain autolla“. Ministeri Jan Vapaavuoren mukaan Vihti onkin poikkeuksellisen huono paikka: kauppakeskusten pitäisi sijaita mieluummin Helsingissä tai pääkaupunkiseudun aluekeskuksissa.

„Tilanne on juuri päinvastoin“, Sukari vastaa.

„Tämä on Suomen paras paikka Ideaparkille.“

Toivo Sukarin mielestä Espoosta tai Helsingistä ei löydy viidenkymmenen hehtaarin tonttia, joten hankkeet joudutaan viemään maaseudulle.

„Vastakkainasettelun aika“ ei ole ohi. Vihdin Ideapark jakaa mielipiteitä hallituspuolueiden sisällä. Jan Vapaavuorella ei ole näkemyksilleen sataprosenttista kannatusta Kokoomuksen sisälläkään. Oppositiossa olevat Demarit nauravat partaansa, ja hallituksessa viihtyvät Vihreät tukevat tietenkin viherpipertäjäksi kääntynyttä asuntoministeriä sataprosenttisesti.

Päätöksentekoprosessista tulee monimutkainen, koska peliä ei suinkaan ole puhallettu poikki. Nelosen uutiskanava arvioi: „Vihdissä uskotaan Ideaparkin tuloon arvostelusta huolimatta.“ [Päivitetty 3.5.2008 21:05]

Nelosen mukaan „Vihdin kunnanjohtaja Petri Härkönen uskoo vakaasti Suomen suurimman kauppakeskuksen syntymiseen Nummelaan, vaikka asuntoministeri Jan Vapaavuori on ilmoittanut vastustavansa hanketta“.

„Kyllä tulevaisuus on se, että myös kehysalueella täytyy olla työpaikkoja ja liike-elämän palveluita, koska kehysalue kasvaa kuitenkin erittäin voimakkaasti, sanoi Härkönen Nelosen uutisille“, kunnanjohtaja Petri Härkönen tilittää.

Sen jälkeen taivas repesi, kun Toivo Sukarin ja Kyösti Kakkosen vaaliavustukset poliitikoille sekä liiketoimintojen laajennukset putkahtivat julkisuuteen. Periaatteen mies Matti Vanhanen ehti jo puolustamaan Vihdin parkin rakentamista omassa blogissaan.

Nyt en ota kantaa Vihdin ideaparkin puolesta tai vastaan, vaikka Hangossa syntynyt äitini oli aikoinaan evakossa Vihdissä. Vihdin Ideaparkista pitäisi tulla Itäkeskusta suurempi eli tavoitteena on Suomen suurin kauppakeskus.

Tampereelta on mielestäni lyhyempi matka Lempäälään kuin Helsingistä Vihtiin, joten ostosmatkoihin kulutetaan Helsingistä Vihtiin kauppareissulla bensaa tai dieseliä entistä enemmän.

Vaikka alueella asuisi valkoselkätikkoja ja harvinaisia sammakoita, sekään ei vaikuta mielipiteeseeni. Ajattelen kuitenkin lämmöllä sotaveteraania, jonka omakotitalo joutuisi kauhakuormaajan ruoaksi, jos hanke toteutuu.

Vihdin Ideaparkista saattaa kehittyä suomalaisen demokratian uudistumisen symboli. Vaalirahoituksen „taulukaupat“ ja „kannatusyhdistykset“ tulevat tämän jälkeen entistä tarkempaan syyniin. Poliitikot oikealta vasemmalle joutuvat selvittämään „kenen lauluja laulavat“ ja „kenen kädestä syövät“.

Jälkiviisaasti ajattelen nyt, miten huonosti liikemiehet ja poliitikot ovat hoitaneet julkisuussuhteitaan. Kummatkaan eivät ole tiettävästi tehneet mitään lainvastaista. Tai oikeastaan, poliitikot eivät ole ilmoittaneet yli 1700 euron yrityslahjoituksia asianmukaisesti. Linnaan he eivät kuitenkaan rikkomuksistaan joudu. Olisihan siinä ilkkumista, jos neljällekymmenelle edustajalle „häkki heilahtaisi“. Suuri osa hallituksestakin johtaisi maata „kaltereiden takaa“.

Onneksi poliitikot säätivät itselleen sopivan lain. Laiton toiminta ei ole „rangaistava teko“. Poliitikot toimivat samalla harmaalla alueella kuin taiteilija, joka käyttää teoksessaan „lapsipornoa“.

Instituutioiden valta murenee, demokratian vahtikoirat, lehdistö, bloggaajat ja kansalaisjournalistit eivät jatkossa jätä kiveäkään kääntämättä. „Moraalinen enemmistö“ (moral majority) nostaa päätään. Otamme tässäkin mallia amerikkalaisilta. Suomalainen poliittinen suhmurointi ja selän takana junaileminen saavat väistyä, kuten pakettipellot ja mustikkamaat kauppakeskusten tieltä.

Suomi muuttuu, urbanisoituu, poliitikot ja liikemiehet verkottuvat, rahalla ostetaan ääniä ja vaikutusvaltaa, nuhteeton sinivalkoinen Suomi-neito nöyrtyy ja on valmis „palvelemaan rahasta“ paremman palveluyhteiskunnan synnyttämiseksi.

Olemme siirtymässä sosiaalitanttojen ja -setien hyysäämästä hyvinvointiyhteiskunnasta julkikaupalliseksi, punaisten,vihreitten ja sinisten lyhtyjen palveluyhteiskunnaksi. Sellun pilaamisen tilalle tulee t-paitakasojen selaaminen; elämän sisältö ja onni löytyy kulutuksen temppeleistä ja halpahallista.

Mikä on demareiden uuden puheenjohtajan vastaus tälle kehitykselle? Miten SAK jatkossa rahoittaa omia poikia ja naisiaan, jos tehtaat suljetaan ja duunia on tarjolla pieninä pätkinä kaupan kassalla tai trukin kuljettajana kulutuksen riemuliiterissä? Onko duunareilla silloin enää varaa maksaa jäsenmaksuja?

Ehkä vastakkaisasettelun aika on sittenkin ohi. Politiikan, moraalin, etiikan ja muun hömpän tilalle tulee „vahva euro“. Voimme edelleen tehdä valintoja, koska kolikolla on kaksi puolta: „kruuna“ tai „klaava“.

4 Kommentare zu „Ideapark, Itäkeskus ja Vihti

 1. Joka tapauksessa Suomeen on jo rakennettu ja rakennetaan aivan liian paljon liiketilaa, kauppakeskuksia. Se on saletti. Kuka sen kuprun aikanaan maksaa, me taas.

 2. helanes, kysymyksesi „kuka sen kuprun aikanaan maksaa?“ on varsin aiheellinen. Elämme edelleen kotikutoista kulutusjuhlaa, kuten 80/90-luvun taitteessa ja vähän ennen „vahvan markan“ romahtamista. Amerikassa, Britanniassa, Baltiassa, Espanjassa jne. rakentaminen on vahvassa laskussa. Meillä uskotaan lineaariseen kasvuun.

  Nyt tiedetään, että pankit ja yrityselämä sysäsivät poliitikkojen kautta „pankkikriisin maksun“ 30 000 pk-yritykselle ja veronmaksajalle. 2000-luvulla „kansalaisten rahoilla saneeratut pankit“ ovat yksi toisensa jälkeen siirtyneet ulkomaalaisten omistukseen.

  Kauppakeskuksissa ideana on sama. Yrittäjät rakentavat keskuksia ja -ketjuja, ja myyvät ne edelleen ulkomaisille kiinteistösijoittajille.

  – Itä-Keskus on Brittien omistuksessa
  – Kampin liikekeskus on ulkomaalaisomistuksessa
  – Katinkulta on ulkomaalaisten omistuksessa

  Tässä „uuden ajan kaupallisen hyvinvoinnin yhteiskunnassa“ kaikki laskut siirtyvät automaattisesti kuluttajien ja tavisten maksettaviksi. Mutta sama totuus pätee tietenkin edelliseenkin „hyvinvointiyhteiskunta-projektiin“. Silloin maksajana oli ns. „veronmaksaja“.

  Liikemiesten tehtävänä on nyhjäistä rahakasasta mahdollisimman monta rahapaalia ennen „vedenpaisumusta“. Näinhän tämä ekosysteemi toimii, eikö?

 3. Kävit, Helge, jo kahdesti Ideaparkissa Lempäälässä !
  Oliko hauskaa ? Menetkö vielä ?

  Sukarin mittelössä taannoin Vapaavuoren kanssa hän perusteli Vihtiä muun muassa kehityksellä Ruotsissa, missä vastaavia „elämyskeitaita“ on suhteessa väkilukuun huomattavasti enemmän.

  Olen pitänyt ruotsalaisia parhaina naapureinamme. Ehkä he ovat edelleenkin, mutta ovat sitten yhtä lailla perseestä kuin oma kansamme, joka tulee vaatimaan lisää näitä ideaparkkeja.
  Usko vain, ne lisääntyvät Vapaavuoren epäuskottavista kommenteista huolimatta eikä niiden johdosta.
  Tyhmä kansa parveilee jatkossa luonnon taikka vaikka jalkapallokenttien tai huvipuistojen sijasta näissä kauppahalleissa läskiinnyttämässä lapsiaan rankalaisilla ja chipseillä.
  Toivon hyvää jatkoa Sinulle ja kansalle ja suokoon Herra Ideaparkin Sukarille, mutta vain Pieksänmäelle, sillä sen mainetta maan tylsimpänä paikkana ei yksi kauppahalli voi huonontaa.

  Kiitos, kun veit seuraavan blogiaiheeni.

 4. merikhe, jatka vain kertomusta. En usko, että tästä teemasta on kerrottu „koko totuutta“.

  Ideaparkissa käyntini selittyvät työmatkoilla. Minun ostoksilla ei yksikään pysyisi pystyssä. Eka kerralla ostin tankillisen bensaa automaatista ja toisella kertaa synttärilahjan, jonka hintaa ei tietenkään voi kertoa, mutta rahat menivät kaiken lisäksi Ruotsiin.

  Ideoiden parkkihalleja on väkilukuun nähden mielestäni riittävästi, mutta uskon, että niitä rakennetaan siitä huolimatta lisää „vaikka väkisin“.

  „Innovaatioyliopistomme“ kouluttavat prekariaattia ja kassanhoitajia.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s