Ei puuta, ei ruokaa, kämpät sikahalpoja

Vappupuheista sai sen kuvan, että Heinäluoma ei aio lähteä Natoon. Eero ilmoittautui nostoväkeen.

Anne Brunila kerto selvin sanoin, että kohta päätetään 10 x Kemijärven sellutehtaan lopettamisesta, jos kotimaista puun tuotantoa ei saada hilattua viime vuoden 58 miljoonasta kuutiosta 70 miljoonaan.

1.1.2009 Venäjältä ei enää tule tikun tikkua… Suomen metsäteollisuus on kohta myös ihan “energiassa”, kun vähistä haloista pitää tuottaa entistä enemmän “uusiutuvaa energiaa”.

Puutullien vaikutuksesta metsäteollisuudessa on puhuttu 25 000 työpaikan vähenemisestä. Jos tuo määrä puoliintuu, silloin kyseessä on edelleen 12 500 työpaikkaa. Itä-Suomen kunnissa kansalaisten, palkollisten ja kunnan- ja kaupunginjohtajien puntit tutisevat.

Ulkomailla mellakoitiin Vapun aikana kallistuvasta ruoasta. Amerikkalaisilla ei ole kohta varaa pistäytyä tankilla. Kulutusintoa nostetaan ylimääräisillä veronpalautuksilla. Turkissa vappumarssit kiellettiin; vastaanpanijoille kaasua naamariin.
USA:ssa senaattori John McCain ehdotti polttoaineveron alentamista. Toivottavasti hän tarkoitti Suomea, koska Amerikassa ei ole mistä höylätä, koska polttoaineveron osuus on mitätön.

“Melkein republikaani” Hillary Clinton säesti McCainia toteamalla, että “hyvä idea”. Barack Obaman mielestä energiaverosta kertyviä varoja tarvitaan siltojen ja teiden rakentamiseen, että Jenkeillä olisi tulevaisuudessa edes hätäaputöitä (hän on paikallinen siltarumpupoliitikko).

Hyviäkin uutisia Amerikasta kuuluu. Talouden kasvu on pysähtynyt, mutta “laman” sijasta puhutaan “taantumasta”. Pahimmin velkaantuneille suunnitellaan satojen miljardien tukipakettia kiinteistökriisin tainnuttamiseksi. Vuoden kuluttua kuulemme, kenen taskuihin nämä “wincapitat” ohjautuivat. Köyhimmästä köyhimpien taskuissa kun on jo valmiiksi isot reiät.
Suomessa ongelmien kehitys saattaa kulkea tässä järjestyksessä:

 1. Ei puuta – useita tehtaita suljetaan
 2. Ruoka kallistuu – elämäntavat muuttuvat terveemmiksi
 3. Kämppien hinnat – kiinteistövälittäjät uskovat, että hintataso pysyy

Uskomme edelleen jääräpäisesti, että “minitaantuma” ulkoistetaan ja siirretään Ruotsin tai muualle.
Mutta mitä tekee Venäjän uusi presidentti, joka astuu valtaan tässä kuussa? Auttaako Veli Venäläinen Suomi-neitoa hädässä? Antaako Annelle armopaloja? Ja toivotan, että energian hintataso pysyy korkealla, koska samalla etunamme on, että EU:n jälkeen vetoapua viennille saadaan (Kauko)-Idästä.

7 Kommentare zu „Ei puuta, ei ruokaa, kämpät sikahalpoja

 1. Saattaa olla, että veli venäläinen pysäyttää puuntuonnin ja odottaa, että investoinnit kilpaa juoksevat puun luokse. Todennäköisesti eivät juokse, joten taipuvat myymään sitä puuta sitten lopulta.

  Mutta oiva esimerkki siitä, mitä veli venäläinen voi valtavalla koollaan tehdä. Kyykyttää Suomen kuntia tässä tapauksessa. Mutta ajatelkaa, jos Suomi olisi energian saannista riippuvainen Venäjästä? Mitä kaikkea ne voisivatkaan keksiä, ja kylminä pakkasaamuina oltaisiin aika kyykyssä!

 2. Mia ja vanhanaikainen, ehkä kansanviisaus „lypsävää lehmää ei kannata tappaa“ pätee tässäkin tapauksessa. Mutta ainahan „rehun hintaa“ voi korottaa lähes kohtuuttomalle tasolle.

  Suomalaisia investointeja siirtyy Venäjälle, mutta Venäjän etuna ei ole jos suomalaiset yritykset menevät täysin rapakuntoon, koska silloin niistä ei ole sijoittajiksi. Maariskit huomioiden siellä pitäisi tehdä rutosti rahaa ja puutulleilla tuo „ero“ saadaan syntymään. Ruukki Groupin Excel-taulukot osoittivat varmaan aivan oikeita asioita, mutta se on sitten toinen juttu.

 3. En ole ikinä ajatellut Suomea lehmänä, jota joku lypsää, mutta totta tosiaan niinkin Venäjästä voi ajatella! Itse olettaisin heidän junailevan omilla (kaasupohjaisilla) pääomillaan sinne tehtaat, mitä nyt houkuttelevat Pöyryn konsultit paikalle tekemään sähkötyöt isolla rahalla. Sitten katsovat, jääkö puuta vientiin. Jos jää, niin etsitään se hinta, jonka suomalaiset ovat maksimissaan valmiita maksamaan.

  Itse asiassa näin ollen siis Venäjän hallitus määrittelee suomalaisen paperimiehen palkan. Näin ehkä on aina ollut. Vasemmistovetoinen paperiliitto ja SDP:n (esim. Tuomiojan) hyvät suhteet Venäjän hallitukseen, ei niin kaukaa haettua yhteyttä.

  Joten siis itse asiassa SDP on menettänyt hyvät suhteensa Venäjään. Tai sitten paperiteollisuus on menettänyt välinsä SDP:hen. Hmmm 🙂

 4. miiamagia, „Suomi-neito lehmänä“ metaforasta sen verran, että usko Venäjän kaipaavaan modernia metsäteollisuuden pyörittämisen osaamista. Pöyry huitaisee äkkiä tehdassuunnitelmat ja junailee rakentamisen, mutta sellun keittäminen, paperin ja kartongin tekeminen vaatii korkeaa kulttuuriosaamista, nippeleiden sekä säätöjen hanskaamisen käsityötaitoa. Suomalaisilla sitä on, mutta firmoissa pohditaan varmaan otsa rypyssä, miten se siirretään kulttuurista toiseen.

  Metsää venäläisillä riittää. Puusta ei ole pulaa, mutta he tietävät tietenkin eurooppalaisen hintatason ja hilaavat hinnan mahdollisimman korkealle houkutellakseen ulkomaiset metsäjätit investoimaan rajan toiselle puolelle.

  Venäjä tavoittelee itselleen uutta mahtiasemaa raaka-aineiden jalostajana. Se on ymmärrettävää, emme mekään hyväksyisi tukkien ja sellupöllien rahtaamista Ruotsiin. Siitä se haloo! syntyisi.

  Venäjän suhteet hoidetaan Brysselistä. EU neuvottelee puutulleista. Suomalaiset poliitikot yrittävät toki vaikuttaa neuvottelujen aikatauluun, mutta puu ei ole pääasia, pelissä on myös energia, öljy ja kaasu. Tässä pelissä puu on sivuseikka.

  SDP:n Venäjä-suhteista en tiedä. Aikoinaan „äijät sopivat keskenään“, mutta nyt olemme osana suuremmassa blokissa ja yksilötason neuvottelutaidoilla (Kekkonen) ei ole enää samaa merkitystä. Pienen maan yli on neuvoteltu aikaisemminkin: nyt ei sentään puhuta, kenen etupiiriin Suomi kuuluu. Isot maat määräävät EU:ssa tahdin, mutta kapuloita rattaisiin heitetään Baltiasta (Liettuan ydinvoiman lopettaminen ja energiariippuvuuden kasvu), Puolasta (liha ja elintarvikkeet), mutta Saksa yrittää tietenkin turvata oman energiansaantinsa.

  Tässä „tennispelissä“ suomalaiset ovat katsomossa ja seuraavat pallon liikettä.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s