Ohittaako taantuma Suomen?

Lentoyhtiö SAS ilmoittaa vähennyksistä ja supistuksista. Kauppa käy huonommin, lentämistä on vähennetty ja lentobensa on entistä kalliimpaa. Finnair lentää tunnetusti ajallaan ja kunnossapidon ongelmia ei ole.

Daimler Benz kertoo, että luxusautojen myyminen tökkii USA:ssa. Deutsche Bank tekee tappiota. Amerikkalaisilla ei enää ole varaa neljänteen velalla ostettuun autoon. Sääli, koska ilman kulutusta tehtaiden vauhtia joudutaan hidastamaan.

Sampo Pankin tietojärjestelmä tökkii edelleen. Telia Soneraa myydään ranskalaisille tai norjalaisille. Telealan rajat ylittävät fuusiot eivät ole olleet ongelmattomia. Me saamme kaupan päälle 200 miljoonaa maksavan viranomaisverkon.

Suomalainen työvoimapula poistettiin tänään päiväjärjestyksestä. „Pulaa“ ei tule, koska jengi paiskii töitä entistä pidempään. Syntyvyydestä ei tarvitse kantaa huolta, kun mummot ja vaarit jatkavat duunissa, kunnes puupaa-auto vie saappaat jalassa.

Norjalaiset hamstraavat riisiä, elintarvikkeet kallistuvat, mutta meillä ja Amerikassa lisätään „pizzaa ja muuta sapuskaa tankkiin“. 30 000 – 50 000 euroa maksavaa autoa ei kannata pitää tyhjän panttina, mutta taalan päivässä tienaavalle (noin miljardille) ei enää ole varaa riisikuppiin, ei puhtaaseen veteen saati Nokian kännykkään.

Rakentamisen taantumaa pelätään nyt USA:n lisäksi halki Euroopassa, mutta meillä ei ole näytä olevan hätää. Rakentaminen jatkuu vilkkaana…vai jatkuuko? Mikä mahtaa olla tilanne lomien jälkeen? Todettakoon, että Amerikassakin rajoitetaan ruoan hamstrausta.

Meillä puuhataan pääkaupunkiseudun tuntumaan Vihdin Nummelaan uutta jättisuurta Ideaparkia, johon tulisi 200 liikettä. Ideaparkkeja on ollut luvassa mm:

 1. Maskuun (hanke haudattu)
 2. Kotkaan (ei ole kuulunut)
 3. Pieksämäelle (hiljaiseloa)
 4. Vihtiin (suunnitelmista keskustellaan ahkerasti julkisuudessa)
 5. Jyväskyläkin ollut tapetilla (Lempäälää suurempi)
 6. Lempäälä on valmis ja toimii (miten hyvin? kuka tietää?)

Aktiivista kauppakeskusrakentamista on ollut joka puolella pääkaupunkiseutua. On Sello, Maxi, Itäkeskus, Iso Omena, Jumbo ja liuta pienempiä. Vantaan kaupunki on ollut erityisen aktiivinen.

 • Helsingin Kamppi-keskus valmistui 2006

Kauppakeskusten rahoitus ei 28.4.2008 Hesarin mukaan ole mikään ongelma, koska „rahaa on erilaisissa rahastoissa valtavia määriä ja kiinteistöbisnekseen uskotaan“. Lisäksi moni sijoittaja on valmis ottamaan riskejä pienelläkin pääomalla suuren velan turvin.

 • Miten pankit suhtautuvat?
 • Kulutusluotot ovat kaksinkertaistuneet seitsemässä vuodessa
 • Pikavippien maksuongelmat ovat kasvaneet nopeassa tahdissa

Meilläkö ei tarvitse kantaa huolta liikekiinteistöjen rakentamisen ylituotannosta. Olemmeko tässä suhteessa väärässä? Mutta riittääkö jokaiseen keskukseen kauppiaita? Mitä tekee S-ryhmä? Lähteekö K-ryhmä kyytiin?

 • Suuriin hypermarketeihin pääsee vain henkilöautolla
 • Kulutusluottobuumin ongelmat johtuvat ahkerasta markkinoinnista
 • Kalliita autoja kanavoituu enenevässä määriin ulosottoon (nuoret ovat yliarvioineet maksukykynsä)

Miten kriittisiksi pienemmät kauppiaat tulevat muuttumaan? Entä asiakkaat? Riittääkö ostajia? Itäkeskuksen parkkihalli on usein täynnä. Merkitseekö tämä sitä, että laajentamisen varaa on?

 • Miten käy pienempien markettien?
 • Imuroivatko suuret hypermarketit asiakkaat pienemmiltä?
 • Miltä rakenne näyttää viiden vuoden kuluttua?
 • Jaksammeko jatkaa kuluttamista nykyisellä vauhdilla?

Sahatavaran myynti on laskenut tammi-helmikuussa neljänneksen. Ovatko nämä ristiriitaiset heikot signaalit ennusteita paremmasta vai huonommasta. Lamaa torjutaan kuitenkin edelleen moni-ilmeisillä strategioilla. Mitä metsäjätit tekevät, jos ensiharvennuspuista ei saada riittävän korkeita ja pitkiä pinoja? Mitkä tehtaat ovat seuraavaksi liipaisimella?

Toivotan hauskaa vappua. Minkä aatteen puolesta marssitaan? Vai pannaanko biodieseliä tankkiin ja huristellaan ilmoja säästelleen viihdekylpylään? Pieni uutinen kertoi, että YIT ja S-ryhmä luopuvat 100 miljoonan Himos-hankkeesta. Tuleeko näitä lisää? Kallistuva energia tekee vesialtaiden lämmittämisen entistä kalliimmaksi. Matkailuala tarvitsee nyt kauppareissuilta säästyneet kolikkomme öljylaskun maksamiseen.
Vaatteet on mun aatteet, Loviisassa pärjää polvihousuissa. Onneksi ilma lämpenee. Voikaa hyvin.

9 Kommentare zu „Ohittaako taantuma Suomen?

 1. „30 000 – 50 000 euroa maksavaa autoa ei kannata pitää tyhjän panttina, mutta taalan päivässä tienaavalle (noin miljardille) ei enää ole varaa riisikuppiin“

  Nämä ovat jo niin kovia arvoja, että olen aidosti kauhuissani. Blogini nimeä valitessa ajattelin lähinnä, että Hesassa pärjättäisiin ilman musiikkitaloa.

  Missä Suomessa mennään? Realiteetti on se, että moninaisia vuosia olen seuraillut erinäisiä tyhjiä tontteja Turun keskustassa. Kyltit vaihtuvat. Ensin piti tulla toimistotalo, sitten asuintalo. Tontti vain pysyy tyhjänä. Ensin puskaradio puhui rakentajapulasta (Olkiluoto vaikuttaa), nyt alkaa uusien myymättömien kämppien varasto olla realiteetti. Vähän kun odottaa, eikähän se johonkin tilastoonkin vielä ennätä.

 2. vanhanaikainen, syötetäänkö meille rakentamisen osalta pajunköyttä? Tonttivarantoa lienee monella puulaakilla pelottavan paljon pääkaupunkiseudulla ja ongelmana on, että niille on pakko rakentaa tai tulee sanktioita. Rakennustarviketoimittajien kanssa on pitkiä sopimuksia. Kamat tulevat, joten rakentamista on pakko jatkaa. Toivottavasti olen väärässä.

 3. Ei taida toivo riittää väärässä olemiseesi. Sieltä se tulee kuin levät merelle. Edelliselläkin kerralla lainattiin jenkkikirjailijaa joka oli todennut, että maata kannattaa ostaa aina koska sitä ei tehdä lisää. Ei tehdä ei, mutta myydään milloin pakon edessä, milloin myyjän markkinoilla.

 4. Gryndaaminen on maapohjan jalostamista. Jos maata on liikaa ja rahat ja resurssit eivät riitä (asiakkailla) jalosteiden eli kiinteistöjen ostamiseen, silloin käy kuten musiikkitalon montulle, jonka täyttämisestä höylättiin toisella kierroksella muistaakseni 40 miljoonaa euroa. Tuo summa olisi muuten mennyt ns. viivan alle.

 5. Taantumasta nyt kukaan ole huolissaan. Niitä tulee ja menee. Mutta sitä vakavimmissa asioissa tapahtuu nyt muutoksia, joiden vaikutus on vain arvailuiden varassa. Kovin paljon tapahtuu nyt kovin lyhyessä ajassa ja joka puolella samaan aikaan.

  Ja eikun vaputtamaan.

 6. hakki47, totta vappuja tulee ja menee. Manta lakitetaan nyt sadannen kerran. Perinne alkoi 1908. Mitä muuta? Pelkosenniemeen, Pyhätunturin kupeeseen tulee 12 x Ideapark suuruinen matkailukeskus. Investoinnin arvoksi arvuutellaan 2 miljardia euroa. Atomivoimalan saa 3 – 4 miljardilla. Niitäkin haluttaisiin 3 kappaletta, ettei saunassa tarvitsisi puuta polttaa. Mutta onko ilmastomuutosta? Johtuuko se meistä ihmisistä? Vai onko vain „setä aurinkoinen“ harvinaisen säteilevällä tuulella?

  Hauskaa Vappua! Loviisassa kaikki hyvin. Atomi halkeaa ja jäätelökioski tuotiin torin laidalle. Torilla on hiukan enemmän vilskettä tänä aamuna. Ambulansseja pillit vinkuen jonnekin. Pienen kaupungin arkea täydentää kaunis sää.

 7. Joo ja taitaa niitä tulla ja mennä niitä IdeaParkkejakin. Mielenkiintoista nähdä mitä niille tapahtuu sitten, kun kauppa ei enää vedä. Tuskinpa ulkolaiset sijoittajat, joille ne on myyty, niitä repimäänkään lähtevät. Ne suomalaiset, joille ne on jääneet käsiin eivät välttämättä riemuitse.

  Kävisiköhän tässä yhtä hyvin kuin viime laman aikaan? Silloinhan passelin golfkentän olisi voinut lunastaa yhdellä eurolla. Toisaalta voi tietysti olla niin, että tällä kertaa varallisuutta omaavat ovat osaneet olla varovaisempia. Silloinhan tässä kävisi ihan hyvin. Häviäjät kuuluisivat taas yksinomaan siihen surkimusten ja luuserien kasvavaan kuoroon. 🙂

  Paras vappumainos on mielessäni eräästä pikkupioneerien kulkueesta jostain vuonna 1 ja 2. Ilmeisesti ohjeena eduskunnalle säätää uusi laki: Paistakoon Aurinko Aina. (Silloin taivaalta tuli vaakasuoraa räntää.)

 8. En todellakaan seuraa ylpeänä kun Vantaan vastaava ap. kaup. joht. suunnittelee kolmen itäkeskuksen kokoista ostoskeskusta. Ei ei hyvänenaika ei! Trendi on kääntymässä pois keskuksista kohti elämyksellisiä (+nopeita ja halpoja) pikkukauppoja!

 9. miamagia, kiitos kommentista, mikä ihmeen suuruusharha meihin suomalaisiin on iskenyt? Miksei ihmisenkokoinen kelpaa? Pohdimme näitä juttuja aika ajoin arkkitehtituttavan kanssa. Tässä suuruudessa on jotain, josta emme saa otetta, vaikka yritämme lähestyä kehitystä analyyttisesti. Viiden miljoonan kansakunta ja hypermarket joka nimeen ja notkelmaan. Jossain on pilkkuvirhe. Tai sitten laskelmiin on tullut ylimääräisiä nollia. Ehkä viiden vuoden päästä joutuu toteamaan, että olin (olimme) väärillä jäljillä.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s