Obama, Clinton ja McCain

Kenestä tulee Amerikan seuraava presidentti? Onko sillä väliä meidän kannalta? Eurooppalaiset ovat perinteisesti ajatelleet Demokraattien lailla. Muistan haastattelun, jossa Esko Aho ennusti senaattori McCainista sotaisan Bushin seuraajaa.

Emme osallistu valintaan, joten voimme lähestyä asiaa vain tarkkailijoina ja ennustajaeukkoina. Barack Obama on nuorten suosiossa. Rouva Hillary Clinton vetoaa yli kuusikymppisiin. Ehdokas John McCain, 71, olisi voittaessaan historian vanhin presidentti. Onko iällä väliä? Ronald Reagan on historian valossa noussut USA:n presidenttien kärkikaartiin. Ronaldin „tähtien sota“ uuvutti Neuvostoliiton.

Amerikan yliopistot ovat demokraattien linnakkeita. Yliopistojen mielipidetiedusteluissa Obama on nuorten suosiossa. Ylipäätään alle kolmekymppiset tukevat Obamaa.

Obamaa kehutaan ehdokkaaksi, joka on oivaltanut nuorten tarpeet ja merkityksen. Sen voi aistia hänen hurmoshenkisissä tilaisuuksissa. Yhdysvalloissa vallitsee kuitenkin järkyttävä ja vakava kuilu kouluttamattomien ja ja nuorten opiskelijoiden välillä. Republikaanien kannatus yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa on erittäin vähäinen, mutta myös Hillary Clinton on tilastoissa kaukana Obaman takana.

Obaman ideana on vetää 18-24 -vuotiaat mukaan politiikkaan. Tässä ikäryhmässä on potentiaaliset 29 miljoonaa äänestäjää, joten he voisivat innostuessaan ratkaista marraskuun vaalit.

Demokraattien kamppailu jatkuu ja leirit heittelevät lokaa toistensa päälle ja jakautuminen kahteen leiriin edesauttaa John McCainin asemaa tulevassa vaalissa. Hillarylla on puolueensa establishmentin hiljainen tuki. Lopullinen ratkaisu selviää ehkä vasta puoluekokouksessa.

Clinton ja McCain asetelma loppukahinoissa tekisi kisasta seniori-kamppailun, jolle nuoret viittaisivat kintaalla. Presidentiksi valittaisiin EVVK-henkilö.

Tässä vaiheessa ei tiedetä, mihin suuntaan taala lähtee uuden presidentin valinnan jälkeen. Heikko kurssi edistää amerikkalaisten suuryritysten vientiä, mutta vaikeuttaa tavallisten ihmisten elämään. Käynti tankilla maksaa entistä enemmän ja tuontituotteiden kallistuminen vähentää Walmartissa käyntejä. Moni joutuu myymään kiinteistönsä pilkkahintaan velkojensa vastineeksi.

Amerikka tarvitsee johtajan, joka vetää kansakunnan irti kiinteistö-, pankki- ja luottokriisistä. Kuka näistä on paras? Mies vai nainen? Musta vai valkoinen? Nuorekas vai seniori? Kuka pelastaa Amerikan? Osallistumme joka tapauksessa laskun maksamiseen, joten tällä on väliä myös eurooppalaisten kannalta.

3 Kommentare zu „Obama, Clinton ja McCain

  1. Obama johtaa, joten on yksinkertaisinta ajatella hänet loppukisoissa. Juuri hän pystyy haastamaan McCainin Irakin sodalla. Jos vastassa on Clinton, debatti on samanlainen kuin 4 v. sitten: demokraatit tukivat Irakin hyökkäystä siinä kuin republikaanitkin.

    McCain lienee omapäinen mies ja itsenäinen ajattelija, hän on kulkenut omia polkujaan politiikassa. 8 vuotta sitten hän olisi ollut varmaankin hyvä presidentti, ainakin parempi kuin valituksi tullut. Ikää alkaa olla ja pitkät vuodet sotavankeudessa eivät liene nuorentaneet.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s