Sellunteko Kemijärvellä Päättyy Tänään

Kemijärven massaliike haluaa, että otsikko muotoillaan toisin. „Stora Enson sellunteko päättyy Kemijärvellä tänään.“

Massaliike on luvannut jatkaa toimintaansa tämän vuoden loppuun mennessä; ehkä pidempään. Tehtaan pakkolunastuksesta päätetään tulevalla viikolla.  Ennusteeni on, että yllätystä ei tule.

Viime viikolla Stora Enso julkaisi ensimmäisen neljänneksen tuloksen, joka on selvästi Kauppatorin toisella laidalla pääkonttoria pitävää UPM Kymmeneä huonompi.

Kemijärvellä tehtiin Urho Kekkosen aloitteesta sellua 43 vuotta. Kohtalon ivaa on, että Kekkosen perilliset – kepulaiset vetivät töpselin seinästä – ja tämän jälkeen lappalaisten pitäisi uskoa Anaikaan, matkailuun ja joulupukkiin.

Tiedotusvälineiden mukaan tunnelmat Kemijärvellä ovat tänään „apeat“. Samalla tämä saattaa symboloida yhden vaiheen päättymistä suomalaisessa metsäteollisuudessa. Moni muu pieni paikkakunta joutuu jatkossa miettimään vaihtoehtoa „Suomi elää metsästä“ sloganille.

Puupula, Venäjän tuontitullit, dollarin alamäki, punnan aleneva arvo ja ylituotanto pakottavat metsäjättimme uusien selviytymisstrategioiden rakentamiseen. Suomalaiselle metsäteollisuusosaamiselle saattaa olla kysyntää maailmalla, mutta kotimainen mekaaninen ja kemiallinen metsäteollisuus joutuu järjestelemään pelikorttinsa uuteen uskoon.

Pääomaintensiivisen teollisuuden muutosta jarruttaa myös se, että pienten pelureiden sisääntulo kaatuu tai hidastuu, kun takataskussa ei ole riittävästi pätäkkätä.  Pelkillä ideoilla  uusia prosesseja ei kehitetä. Edessä on pitkä tie: onko meillä malttia raaka-ainelähtöisen teollisuutemme uudistamiseen?

Lyhyellä aikavälillä ainut toivo on siinä, että metsäjättimme selviävät tulevasta myllerryksestä ehjinä ja pysyvät pystyssä. Uusia juttuja on kehitteillä, mutta niistä ei melskata julkisuudessa. „Toivotaan, toivotaan, toivotaan…“. sanotaan laulussa.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s