Maaherra lataa: Setran sahan lopettaminen sikamaista!

Seskarsö | Ruotsi on saanut oman Kemijärvi-ilmiön. Setran sahalla Ruotsin ja firman mainosliput roikkuivat tänään puolitangossa. Lehtitietojen mukaan yrityksen työntekijät ja metsänomistajat vastustivat sahan lopettamista voimaperäisesti.

Setran sahan sulkeminen kuumentaa tunteita Pohjois-Ruotsissa. Maaherra syyttää Setra Groupin yritysjohtoa „sikamaisesta menettelystä“. Kielenkäyttö on tylympää ja kovempaa kuin mitä olemme Kemijärveltä kuulleet. Kovista tavoitteista huolimatta kemijärveläiset esiintyvät tyynesti ja diplomaattisesti.

Ilmapiiriä sahalla kuvataan kiivaaksi, vaikka vain 60 henkilöä jää työttömäksi. Sahan lopettamista perustellaan sekä sahateollisuuden ylikapasiteetilla että puupulalla.

Tuttuja teemoja molemmat. Milloin kuulemme samanlaisia ilmoituksia Suomesta? Pelastaako perintö- ja metsäverotus? Ilmassa leijuu meilläkin 25 000 työpaikan menetys, jos puuta ei saada kulkemaan.

„Hätsk stämning inför sågnedläggning.Stämningen blev hätsk när mbl-förhandlingarna om nedläggningen av Setras såg på Seskarö skulle inledas på förmiddagen, rapporterar lokala medier. Flera hundra demonstranter mötte företagsledningen,“ kertoo TT.

Saapuessaan sahan yhteistoiminta-neuvotteluun (YT-menettely) yrityksen johto törmäsi satoihin mielenosittajiin, jotka eivät sanojaan säästelleet. Sahan lopettamisesta ilmoitettiin ensimmäistä kertaa 13.12.2007 eli Lucian päivänä (Luciadagen).

Yhteistoimintamenettely (YT-menettely) turvaa henkilöstön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet omaa työtä ja työjärjestelyjä koskevissa asioissa. Yhteistoimintamenettelyyn kuuluvat asiat on käsiteltävä laissa säädetyssä järjestyksessä ennen työnantajan päätöstä.

Setra Group tarjoaa 20 – 40 henkilölle työpaikan Rolfin sahalla Kaliksissa. Ensin työtä luvataan kahdellekymmenelle ja loput 20 työllistetään kolmen vuoden kuluessa. Tämä ei kuitenkaan kelpaa. Kemijärveläisetkään eivät ole hyväksyneet Anaikaa.

Alueen (Pohjois-Ruotsi) metsänomistajat ovat myös käärmeissään, koska kilpailun väheneminen alentaa kantohintoja. Tässäkin suhteessa kaliks-pietålaisten pelot ovat yhteneväisiä kemijärveläisten ja lappilaisten kanssa.

Landshövdingen i Norrbotten är minst sagt förbannad och kallar indirekt Setras VD Kent Torwald för ett svin! Ur Norrbottens-Kuriren: „- Setras ledning uppträder på ett sätt som inte ger förtroende.

Olämpligt

Eriksson menar att Setra uppträtt oprofessionellt, klumpigt och olämpligt.- De vill uppenbarligen inte ha någon dialog. I stället bär de sig åt som förr i världen när det rådde direktörsvälde.

Svinaktigt

Per-Ola Eriksson berättar att Setras VD Kent Torwald uppträtt på ett riktigt svinaktigt sätt mot anställda på Seskarösågen.- Det har förekommit att koncernchefen har tilltalat och tillrättavisat anställda på ett sätt som inte hör hemma i ett modernt samhället.“

Tehtaiden lopettaminen kuumentaa tunteita Bochumista Setraan.

2 Kommentare zu „Maaherra lataa: Setran sahan lopettaminen sikamaista!

 1. Jaa-a. Ikävintä tässä lienee se, että nyt ei ole kyse alun lopusta, vaan lopun alusta. Siis ainakin mitä tulee nykymuotoisen metsäteollisuuden harjoittamiseen pohjoismaissa. Mutta väliäkö sillä. mSiirrytään joko poimimaan metsistä marjat ja sienet tai elämään virtuaalimaailmassa.

 2. Metsäteollisuus sellaisena kuin sen muistamme on varmasti helisemässä. Vaivana on pääomaintensiivisyys, suurtuotantokeskeisyys, engineering lähtöisyys ja organisaatioiden hierarkkisuus ja jäykkärakenteisuus.

  Sahateollisuuden tuotteille povaan kuitenkin parempaa tulevaisuutta. Mutta se, että sahaamisen sijasta puhumme „mekaanisesta metsäteollisuudesta“ ei vielä tee asiakkaan kokemusta (Cusotmer Experience) voittopuolisesti makeaksi.

  Metsäteollisuus on maineikkaan menneisyytensä vanki. Raikkaat muutoksen tuulet eivät aina tavoita pieniä „mehtäkyliä“, jonne laitokset on sijoitettu. Asetelma tukee raaka-ainelähtöistä ajattelua (agraarinen toimintamalli), eikä tuotantoa tietenkään voi irrottaa reaalitodellisuudesta, mutta ajattelun voi.

  Meillä on paljon metsäteollisuuteen liittyvää menneisyyden osaamista, jota voidaan edelleen hyödyntää maailmanlaajuisessa toiminnassa. Tämän takia Jaakko Pöyryllä menee ihan mukavasti (huomio osaamiskeskeisen palvelutuotannon sijainti).

  Venäjä, Venäjä, Venäjä, Kiina, Intia ja Etelä-Amerikka ovat tärkeitä metsäteollisuuden tradition jatkajia, mutta, mitä tehdään Kajaanissa, Jämsänkoskella, Pankakoskella, Enossa, Jyväskylässä, Tampereella, Lohjalla ja monella muulla paikkakunnalla, kun vanhat koneet pultataan irti ja siirretään parempien kuituvirtojen läheisyyteen?

  On tehtävä tikusta asia ja keksittävä muuta tekemistä.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s