Yuan nousussa ja dollari laskee

Vahvistuvasta yuanista Yhdysvaltain talouskasvuvaikeuksista huolimatta Kiinan talous kasvoi yhä voimakkaasti alkuvuonna. Ensimmäisen neljänneksen vauhdiksi ilmoitettiin viime viikolla 10,6 prosenttia, mikä on yli ekonomistien odotusten.

Onneksi meidän kannalta, tai ainakin Nokian kannalta, koska kännykkäjättimme tuloksesta saamme kiittää kiinalaisia, intialaisia ja brasilialaisia.

Kiinan valuutta yuan on vahvistunut ennätyslukemiin suhteessa dollariin puolessa vuodessa. Suhteessa euroon yuanin arvo on kuitenkin jatkanut luisuaan. Tästä on etua eurooppalaisille kuluttajille, jotka voivat ostaa „halvalla“ kiinalaisia tuotteita.

Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on alkanut osittain valuuttakurssimuutoksen vuoksi hidastua, mikä helpottanee amerikkalaisten huolia alijäämäisestä suhteesta.

Edullisen euro-dollari-suhteen takia emme koe $120 per tynnyri öljyn hintaa täysimääräisenä.  Miltähän nyt amerikkalaisesta tuntuu, kun hän ajaa tankille. Tynnyrihinta on noussut 19 dollarista 120 taalaan muutamassa vuodessa. Vauhti on huima. Ihmekö tuo, että jenkit polttavat maissia ja muuta sapuskaa menopeleissään.

Nokialle ruoan hinnan kallistuminen saattaa muuttua painajaiseksi vuoden 2008 aikana. Kehittyvillä markkinoilla ihmiset tarvitsevat 1) vettä ja ruokaa 2) kännyköitä. Jos raha riittää vain ensimmäiseen, jää halvinkin kännykkä hankkimatta.

Olympialaisten alla vahvistuva yaun on valuuttatulojen kannalta viisasta politiikkaa. Länsituristeille Kiina on edelleen halpa maa.

Yhdysvaltain taantuma ei juuri nyt Nokiaa hetkauta, koska markkinaosuus on siellä olematon. Mutta Apple iPhone tappaja tarvitaan kohta myös Euroopassa, jossa Nokian älypuhelimet ovat liipaisimella.

Nokian tuotantokoneisto toimii ihailtavalla tehokkuudella, mutta jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että S60 alusta on menneen talven lumia (vähäluminen). Nokian OVI on vielä arvoitus. Ovatko GPS ja karttapalvelupanokset oikeita?

Nokian pitäisi kirjoittaa huoneentauluunsa „Käytettävyys, käytettävyys, käytettävyys!“ Hardware-valmistajan pitää oppia tekemään hillittömän helppokäyttöisiä palveluja. Apple ei kaappaa suuria markkinaosuuksia pitkään aikaan, vaikka iPhonesta on tullut yläpään trendsetteri, mutta siihen tiivistyy opetus tulevaisuuden post-PC kehityksen suunnasta.

Nokian haasteet eivät ole loppuneet. Markkinajohtaja voi tehdä mikrosoftit ja jämähtää omaan erinomaisuuteensa. Google hiipi verkon kautta Microsoftin uhkaajaksi. Nokia joutuu alan johtajan vahtimaan idän ja lännen innovaattoreita. Tappaja-applikaatioita kehitellään muuallakin kuin Keilaniemessä.

Uutta suoleen, kun vanha kuolee!

2 Kommentare zu „Yuan nousussa ja dollari laskee

 1. Olipas pirusti asiaa. Ensiksi, mihin Kiina saa tungettua sen tavaran mikä jenkeiltä jää yli? Paljonko tulevat urheilujuhlat ovat vaikuttaneet kaupankäyntiin ja mitä tapahtuu pippaloiden jälkeen. Painaako kaikki jarrua.

  Mitä puhelimen sovelluksiin tulee niin aika pahaan soppaan siinä lusikkansa työntää. Puhelimessa pitäisi kuitenkin säilyä alkuperäinen käyttötarkoitus vaarantumatta. Mitä enemmän sälää siihen aletaan työntää sitä haavoittuvammalla pohjalla ollaan perustoimintojen suhteen. Voi vain kuvitella tilannetta jossa ohjelmavirhe lukitsee puhelimen niin ettei hätäpuhelu onnistu.

  Se kahvi tarkoitti meriveden rusehtavaa sameutta. Lentävä naapuri kertoi olevan aikamoista soppaa Virolahdelle asti.

 2. jousimies, kiitos kommentista, mietin mielessäni, onko enää olemassa asia-aiheita, kun tiedotusvälineitä syytetään kaiken personalisoinnista.

  1. maailmantaloudessa Kiinan teollinen ylituotanto on tulenarka ongelma
  2. mihin ylimääräiset kamat työnnetään?
  3. ehkä Venäjä ja Brasilia jaksavat kuluttaa nykyistä enemmän (öljy)
  4. Nokia joutuu paiskimaan töitä tulevaisuutensa turvaamiseksi

  Lähden kävelylle vaimoni kanssa, rapoan palattuani. Ilmeisesti tilanteen näkee paremmin lentokoneesta. Toimitan mäyräkoira-näkökulman.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s