Nokian tahko pyörii yhä

Nokia tekee rahaa kehittyvillä markkinoilla. Suuri suomalainen valmistaa, myy ja jakelee tehokkaasti halvimpia puhelinmalleja, joiden hinta laskee edelleen. Kännykkäjättimme on joutunut perääntymään hiukan markkinaosuustaistossa. Kuka sen prosentin kaappasi?

Nokian tulosta ei voi pitää huonona, silti kurssista pyyhkäistään pois kaikki turhat odotusarvot. Nokian perusasiat ovat edelleen kunnossa, mutta tuotevalikoiman yläpäähän tarvitaan radikaalisia uutuuksia.

Applen iPhone ja kosketusnäyttö on Nokialla entistä selvemmin tähtäimessä. N95:stä tuli melkein hitti, mutta „tappajatuotteeksi“ siitä ei vielä ollut. Nyt pitäisi keksiä, jotain, joka mullistaa kännykän ja internetin käytön viideksi vuodeksi eteenpäin.

Post-PC aikakauden alku ei ole edennyt Steven Jobsin julistuksesta piiruakaan pidemmälle. Kännykät ovat edelleen kännyköitä ja kunnon duunit tehdään edelleen läppäreillä. Tietokoneen ja älykännykän välimaastoon tarvitaan huippumobiili jokapaikan työkalu, jonka käyttö on helppoa, käyttöliittymä jokaisen tajuttavissa ja sillä pystyy tekemään enemmän kuin nykykännyköillä.

Sellaisen hinta on ehkä 300 – 400 euroa, kulkee mukana, pokkarin kokoinen, ohut, lujarakenteinen ja siinä on kätevä näppäimistö ja terävästi piirtävä näyttö. Patterin pitää kestää 4 – 6 tuntia.

 1. verkkokone
 2. google appsit
 3. ei mitään turhia lisäohjelmia
 4. skype
 5. 3G laajkaista
 6. wifi
 7. näppäimistö
 8. pokkarin kokoinen näyttö
 9. ohut
 10. helppokäyttöinen

Siinä on one-laptop-for-child piirteitä, mutta viimeisen päälle hiottu. Sitä ei saa hinnoitella pilviin. Sen pitää iskeä massojen tajuntaan. Se on yleiskone, joka asettuu kannettavan ja älykännykän välimaastoon. Kameraksi riittää webbikamera. Se on keikkailevan ihmiselle sama kuin passi ja hammasharja.

 1. helppo käyttää
 2. kaikki valmiina
 3. ei turhia ominaisuuksia

Nokialla on tarvittava teollinen osaaminen ja jakeluvoimaa tällaisen yleiskoneen tekemiseen. Ihmettelen, miksei tällaista ole vielä kukaan keksinyt. Niitähän tarvitaan satoja miljoonia. iPhone ei ole sitä. Siinä täytyy olla nopeatoiminen näppäimistö.

2 Kommentare zu „Nokian tahko pyörii yhä

 1. Työkaverillani on Asus Eee PC, jota kehui käteväksi. En ole itse testannut tai nähnyt laitetta livenä, mutta se vaikuttaa olevan lähellä kuvaustasi. Käyttöjärjestelmänä on Linux. Se avaa PDF:t, Word-dokumentit ja webbisivut ilman lisäohjelmia.

  http://en.wikipedia.org/wiki/ASUS_Eee_PC

  Uusi malli tulee toukokuun alussa. Siinä on 1024 pikselin yhdeksäntuumainen laajakuva, gigan keskusmuisti ja SSD-levy, ts. se on äänetön ja toimii nopeasti. Hinta on 399 euroa. Akkukesto on tosin vain 3 tuntia. Erikoisuutena multitouch-trackpad.

  http://digg.com/hardware/Unboxing_the_Asus_Eee_PC_900

  Itselläni on Macbook Air, ja se on osoittautunut hyväksi hankinnaksi varsinaisen pöytäkoneen kumppanina.

  Airille voi opettaa lisää viittomakieltä asentamalla Multiclutch-lisäkkeen: http://wcrawford.org/2008/02/28/everytime-i-think-about-you-i-touch-my-cell/

  Multitouch eli monen sormen ohjaus ei suinkaan ole turha ominaisuus. Esim. webbiselaimessa täbien avaus ja sulkeminen, peruuttaminen, tekstin suurentaminen, näytön vierittäminen jne. onnistuu yhden käden sormilla ilman erillistä hiirtä tai edes hiirennappia.

  Smart scroll laittaa näytön vierimään pehmeästi iPhonen tapaan, mikä helpottaa pitkien sivujen lukemista ja PDF-tiedostojen selailua:

  http://www.marcmoini.com/sx_en.html

  Nämä ovat sellaisia pikku apulaisia, joiden arvon hoksaa vasta kun kokeilee itse ja yrittää sen jälkeen tulla toimeen ilman. Etukäteen ne tuntuvat turhalta hömpötykseltä, vähän kuin tekstiviesti, mikrouuni tai yli 640 kilotavua keskusmuistia…

 2. Kiitos hyvistä vinkeistä.

  Näihin pitää tutustua kunnolla. Näitä välivaiheen välineitä ei ole kovin yleisesti tarjolla kaupoissa, siksi ajattelin Nokian kaltaista tehokasta jakelukoneistoa.

  Pitäisikö tulkita, että markkinat eivät ole vielä kypsyneet?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s