Stora Enson Valkopesu 2 Miljardia

Maksoiko Stora Enson Amerikan seikkailu kaksi (2) vai neljä (4) miljardia euroa? Mitä noista, eihän kaksi miljardia euroa eli kaksitoista (12) miljardia mummon markkaa ole hirveän paljon rahaa. Maksaahan kahvi ja munkki nykyään 2 – 4 euroa ja aikaisemmin saman verran „numeroissa“ markoissa.

Suomalainen metsäteollisuus sai halpaa raaka-aineitta Venäjältä ja kotimaan hyväkuntoiset tehtaat jauhoivat kunnioitettavasti rahaa, mutta sitten UPM ja Enso halusivat tehdä „nokiat“, kasvaa suuriksi ja merkittäviksi. Talouslehdet oikealta oikealle olivat samaa mieltä. Olimme kaikki ylpeitä „metsäjäteistämme“.

Suursuomi jäi haaveeksi, mutta sellunpilaajina olimme maailman parhaita. Emme oivaltaneet, miksi amerikkalaiset halusivat eroon omista romuistaan.

Jos pieni paskahuusipaperin valmistaja pärjää globaalitalouden pyörteissä mainiosti niin, mikä ettei alan mahtavimmat paperin ja kartonginvalmistajat voisi nousta maailman valtiaiksi. Ei kun tuulemaan. Stora Enso veti pidemmän korren ja osti itselleen ison rahareiän Pohjois-Amerikasta.

UPM:n Imperiumin rakentaminen kaatui onneksi Championiin ja firma lienee taloudellisesti hiukan paremmassa kunnossa.

Metsäteollisuus uskoi suuruuden ekonomiaan. Tuotekehitys lopetettiin aikoja sitten, uskottiin, että Metson ja Voithin koneet ratkaisevat kaiken. Jaakko Pöyry kopioi uusia tehtaita myös muille. Lopputulos nähdään: saneerattavaa riittää.

Jälkiviisastelu on tietenkin helppoa, mutta blogit ovat sarja päiväkirjamerkintöjä. Kirjoitan näitä opiksi ja ojennukseksi itselleni, koska voihan sitä omissa talousratkaisuissa sortua samanlaisiin „suuruusharhoihin“.

Pyramidiyritykset ovat huijanneet hyväuskoisilta „viisikymmentä miljoonaa euroa“ kirjoitetaan „paheksuvasti“. Montako 50 miljoonaa mahtuu neljään miljardiin? Stora Ensosta valtio omistaa edelleen 30 prosenttia. Jos 50 milliä on „pyramidihuijausta“ niin, millainen nimi pitää antaa 80 kertaa suuremmalle puhallukselle?

Pitäisikö Vennamon „rötösherrat“ kierrättää ja ottaa uudelleen sanavarastoon?

Stora Enso omistaa edelleen vajaan viidenneksen Pohjois-Amerikan toiminnot ostaneesta NewPagesta. Ehkä Karvinen saa aikaan myönteisen käänteen. Toivotaan parasta.

4 Kommentare zu „Stora Enson Valkopesu 2 Miljardia

  1. Yrityskauppa on kummaa puuhaa. Mediakin pitää suurena savutuksena, kun jotain saadaan ostettua. Jos minä nyt menisin Alkoon ja ostaisin pullon Vinettoa (vieläkö sellaista on?), tulisikohan siitä suurikin uutinen? Jos kauppa syntyy, joku haluaa myös myydä. Kumpi tekee paremman kaupan, selviää vasta ajan kuluttua, kun näkee millainen krapula Vinetosta tulee.

    Ja taloustoimittajien pitäisi harrastaa tähtitiedettä, eivät menisi isot luvut USA:sta sekaisin (billion, trillion). Jotenkin tuntuu tosiaan, että pari miljardia ei nyt ole paljon mitään, kun Fed lisää likviditeettiä satakertaisilla summilla. Vielä vuosi sitten oli valtava uutinen, kun osakekohtainen tulos heitti sentin ennustetusta. Eivätkä ennusteet ratkaise, vaan todellisen tuloksen muutoksen pitkä trendi.

  2. Kvartaalitalous on pelkkää numerologiaa, jossa eri numerot ovat „merkityksellisiä“ tiettyinä aikoina. Kohta tarjotaan varmaan pedon merkkejä „666“ jaettuna 200:lla seksiviestillä: 3,67 miljardia meni USA:n seikkailussa! Olisiko tuo paras arvio tähän asti tehdyistä arvioista?

  3. „Olisiko tuo paras arvio tähän asti tehdyistä arvioista? “

    Jos saliit, niin vinkkaan islantilaista „analyytikkoa“ laittamaan taulukkolaskentaansa pedon luvun / tekstareitten määrän, niin kyllä siitä aina joku luku tulee – ja mielellään muutamalla desimaalilla, niin on ainakin eksaktia 🙂

  4. Tämä on „Creative Commons“ kaava, jota saa levittää vapaasti, jos asia edistää „modernin taloustieteen kehitystä“. Kerro myös Sinuhen „lampaanmaksasta ennustamisesta“, kunhan vain papisto koulutetaan tulkintaan. Nokian liikkeeltä saanee virka-apua.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s