Köyhät Pitävät Nokian Nousussa

Nokia on omituinen firma. Se tekee rahaa siellä, missä ihmisillä hädin tuskin on varaa riisikuppiin tai siedettävän puhtaaseen veteen. En moralisoi tällä, koska kännykän hankkija saattaa parantaa kylänsä elämää merkittävästi. „Connecting People“ on valuuttaa myös syrjäkylissä.

Nokian kännykkä on monissa maailman nurkissa „ensimmäinen infrastruktuuriin viittaava väline“. Kylistä, joihin ei ole maanteitä, ei sähköä, ei vesijohto- tai jätevedenpuhdistusta voi lähetellä tekstiviestejä ja soitella maailman ääriin. Kyläläiset saattavat kännykällään löytää uusia asiakkaita tuotteilleen ja palveluilleen.

Olen surkutellut Nokian heikkoa menestystä Amerikassa. Applen iPohe-uhkaakin on saanut huomioita osakseen. Nyt Nokian heikko asema Amerikassa pelastanee yrityksen pörssikurssin. Kohta maailman ICT-pörssissä ei ole toista yhtä hyvää „riskin hajottajaa“. Nokia on aidosti globaali toimija.

Nokian rahoitusjohtaja Nick Simonsonin mukaan kysyntä Brasiliassa, Venäjällä, Intiassa ja Kiinassa on noussut – kaikki ovat Nokialle tärkeitä markkinoita, missä yhtiön markkinaosuus on korkea.

Nokia on oivaltanut, että pienten purojen yhdistymisestä syntyy valtava virta.

Simonson myöntää, että „Yhdysvalloissa kännykkämarkkinat ovat hiljentyneet“. Nokian onneksi juuri Yhdysvallat on yhtiön heikoin markkina-alue: Nokia on vasta neljäs Atlantin takana. Yhdysvalloissa Nokialla on lähinnä voitettavaa. Viime vuonna maa oli vasta Nokian viidenneksi suurin liikevaihdon tuoja, Kiinan, Intian, Saksan ja Ison-Britannian jälkeen.

Nokian „rugs to riches“ eli rääsyistä rikkauksiin strategia toimii myös pitkällä tähtäyksellä. Intian kännykänostajien ostopäätöksiin pörssikurssit eivät vaikuta. Puhelin on internetiäkin tärkeämpi yhteydenpitoväline. Pellolla töitä tekevälle ei ensimmäisenä tule mieleen YouTuben katsominen tai turhanpäiväinen Jaikuminen tai Twitteröinti.

Meillä on varaa heittää läppää ulkoministerin seksitekstiviesteistä, mutta ensimmäisen kännykän ostaja Kiinana maaseudulla ehkä parantaa perheensä elämänlaatua aikaisempaa pienemmällä vaivalla.

Nokia tekee rahaa auttamalla globaaltitalouden heikoimmassa asemassa olevia. Bochumin tehtaan siirtäminen Romaniaankin sopii tähän köyhyydentorjuntastrategiaan. Romanian syrjityt mustalaiset pääsevät noksulle hommiin ja meidän ei tarvitse kävellä nokka pystyssä „ammattikerjäläisten ohi“ Helsingissä.

Suomalainen kännykkäjätti ja maailman köyhimmät tukevat toisiaan menestykseen. Ei huono!

2 Kommentare zu „Köyhät Pitävät Nokian Nousussa

  1. hakki47, piti lukea toistamiseen, mitä „kaaheeta“ olin möläyttänyt, mutta tekstin tarkistettuani ajattelin, että Mara ei Nobelia saanut, mutta ehkä Kallasvuo olisi tämän mukaan hyvä kandidaatti.

    Lähetellään sähkäreitä Nobel-komitealle!

    Tähän kirjoitukseen liittyy tietenkin epävarmuustekijänä, „pysyykö Nokian paketti kasassa“?

    Lue lisää amerikkalaisten karikapitalistien ahdingosta. Se ainakin lämmittää kateellisen mieltä,joka ei vielä ole ansainnut ensimmäistäkään miljoonansa…
    http://www.omasana.fi/digitalvillages/129443

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s