Siirtyminen Mokkula-aikaan!

Mokkula tuli meille yhtäkkiä, suunnittelematta. Olen moittinut kahvilanpitäjä ja ravintoloitsijoita, jotka eivät ole rakentaneet Wi-Fi hotspotteja. Ostimme reilu viikkotapaerin mokkuloita kannettaviemme yhteyteen.

Nähtäväksi jää, miten hyvin ne toimivat eri puolilla Suomea. Rajojen ulkopuolelta roaming-maksujen pelossa lähetetään edelleen vain postikortteja.

Eilen Ericssonin johtaja totesi haastattelussa, että langaton laajakaista vie kohta Starbuckilta bisneksen, kun ihmiset valitsevat kahvilansa muitten kuin Wi-Fi hotspotien perusteella.

Läppäriporukat eivät enää tarvitse tiettyjä kahviloita vaan voivat surfata tuhatta ja sataa lähes missä vaan.

Heti tiedostin toisen ongelman. Ilman töpseliä läppärini ei pitkään huokaile, koska akun lataus kestää vain muutaman hetken, sen jälkeen kone äpisee, että tartteis saada atomivoimaa (viittaus Loviisaan).

As mobile broadband takes off, Wi-Fi hotspots will become as irrelevant as telephone booths, Ericsson Chief Marketing Officer Johan Bergendahl said Monday. Mobile broadband is growing faster than mobile or fixed telephony ever did, Bergendahl said.

Joka-paikan-tietokoneilu on kohta jokaisen ulottuvilla. Mokkuloita myydään kuin häkää, muutos on ollut nopea ja en oikeastaan kiinnittänyt asiaan suurtakaan huomiota. Mokkula oli pitkään pelkkä, „ahaa tuollainenkin on, ja näyttää kätevältä, mutta emme tarvitse…“

Mokkulalla pääsee 1M yhteyksiin…whatever that means. Näin tämä kehitys kehittyy ja langaton surffailu pelittää nyt paikassa kuin paikassa.

Onko kokemusta?

5 Kommentare zu „Siirtyminen Mokkula-aikaan!

 1. Kokemusta on joo. Toimii, kun 3g puhelinkin toimii. Ainakin 384 nopeudella. Tämä uusi olikohan HSDPA siirtää sitten aika haipakkaa mikäli linkit riittää. Eli kiinteällä esim. 30 MB siirtomäärällä liikahtaa max. nopeutta 8M? Nonnalla taisi olla aiheesta juttua.

  Tosin mikäli käytössä on uudempi 3g puhelin voi kysyä mihin mokkulaa tarvitsee. Olen käyttänyt puhelinta modeemina läppärissäni mökillä ollessa. Itseasiassa aika siistiä markkinointia vaikka sinkulle jolla on jo kyseinen puhelin ja myydään lisäksi mokkula. Miksi?

  Mielestäni suurempi kysymys on mitä tapahtuu, kun mokkuloita on tarpeeksi samalla alueella. Nopeudet kasvaa ja sitä myötä siirrettävän tiedon määrä. Oletko yrittänyt lähettää sms-viestiä uudenvuodenyönä, kun vuosi vaihtuu. Valitettavasti data siirtyy linkeille edelleen maakaapelia pitkin. Todennäköisesti tulevaisuudessakin. Olisi kiva, jos kapasiteetin riittävyydestäkin puhuttaisiin välillä. Toivottavasti strategisella suunnitteluosastolla pomot ei totea yhteen ääneen remakasti nauraen “ mihin me niitä kaapeleita tarvitaan, kun meillähän on langattomat yhteydet“.

 2. Jousimies, markkinanmiehet vaikenevat usein vaikeuksista ja puhuvat mieluummin uuden tuotteen parhaista puolista. Bloggaajien on syytä toimia vahtikoirana.

  Langattomalla yhteydenpidolla lienee rajansa. Seuraavassa vaiheessa varmaan „wi-fi“-puolue joutuu lyömään tiskiin parempia vaihtoehtoja ja lisää vauhtia.

 3. 3G verkot on tarkoitettukin juuri tällaiseen käyttöön. Ihan ekana arvauksena on että vääntöä pitäisi riittää aika pitkälle tulevaisuuteen.

  Kaikista tukiasemista data siirtyy kaapeliverkkoon. Valokaapelia voi kaivaa maahan tai vetää kaapelikanaviin ihan rajattomasti. Kapasiteettia rajaa käytännössä ilmarajapinta. Puhelimille varattu radiokaista on rajallinen resurssi mutta solukokoa pienentämällä samaa taajuuskaistaa voi käyttää yhä uudelleen. Kaupungeissa 3G tukiasemia voi olla tosi tiheään. Tulevaisuudessa ne ei enää ole kaappeja vaan pieniä laatikoita joita on siroteltu ympäri kaupunkia.

  3G joutuu kilpailemaan elintilasta erilaisten hotspottien kanssa, joissa datansiirto on usein ihan ilmaista. Jos hotspotit pääsee niskan päälle 3G palvelee entistä kauemmin, tai sitten ajetaan alas kannattamattomana. Aika näyttää.

 4. Tällä hetkellä Suomessa 3G on lähes ainut vaihtoehto, koska hotspotteja ei juurikaan ole tarjolla (maanlaajuisesti, ei edes Helsingissä).

  Amerikassa tilanne on toisin päin. Wi-Fiä on tarjolla runsain mitoin.

  Mitenköhän pitkässä juoksussa käy? Markkinaosuustaistelun tulokset näyttävät.

 5. „Tosin mikäli käytössä on uudempi 3g puhelin voi kysyä mihin mokkulaa tarvitsee. Olen käyttänyt puhelinta modeemina läppärissäni mökillä ollessa. Itseasiassa aika siistiä markkinointia vaikka sinkulle jolla on jo kyseinen puhelin ja myydään lisäksi mokkula. Miksi?“

  Tätä minäkin aloin miettimään kun itse jo melkein ostin tuon „hilavitkuttimen“. Minulla on 3G-puhelin ja Elisan datapaketti eli ei pitäisi olla tarvetta. Tästä voi vetää johtopäätöksen että ollaan onnistuttu markkinoinnissa. Mokkula on kivan näköinen „gadgetti“ ja vetosi varmaan minuun senkin takia.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s