Epäonnistumisen pelko

Suomalainen on sielultaan vetäytyvä, omissa oloissaan viihtyvä.  Kulttuurissamme itsensä esille tuomista ei ole pidetty arvossa.

„Att tala är silver, men tiga är guld.“

Yhtenä syynä näkymättömyyden arvostamiseen on epäonnistumisen pelko. Yksityisyyden suojaa korostava pääministerimme haluaa lörpöttelevän Ruususen vastuuseen, vaikka ei ottanut „hän tanssi yli kesän“ morsmaikkuaan linnaan.

Yritysblogien ja asiantuntijablogien aloittaminen on meillä tuskallista. Monet pk-yrittäjät eivät uskalla kirjoittaa tai esittää mielipiteitään julkisesti. Suuryritysten bloggammisen esteenä ovat pörssin säädökset.

Kunnioitamme lakeja ja säädöksiä. Suomalaisen kanssa solmittu NDA (non disclosure agreement) on käytännössä kaksien lukkojen takana. Toisaalta emme puhu asioista olleenkaan ja NDA takaa sen, että idea ja/tai innovaatiot vaietaan kuoliaaksi.

Onhan meillä julkkiksia, joihin meillä on viha-rakkaussuhde. Nykänen hyppää jälleen. Vesa Keskinen esiintyi HBL:n Volta liitteessä mauttomassa kitsch-miljöössä. Hannele Lauri muuntuu vähitellen silikonilaaksoksi.

„Offentligheten är min strategi, inte min tragedi“, Keskinen myöntää avoimesti. „Julkisuus on strategiani, ei tragediani.“

Nuoret opettavat meille uutta kulttuuria. Nuorison suosimissa IRC- ja muissa gallerioissa itsensä esille tuomista „häpeäkulttuuri“ ei enää rajoita. Rajoja rikotaan. Kuvissa ollaan sillee avoimesti kuin Jörn Donner aikoinaan: istuu ja makaa, edestä ja takaa.

Bloggaan ahkerasti monella kielellä: Suomi, Ruotsi ja Englanti. Äidinkieleni on Ruotsi. Myönnän, että vieläkin häpeilen lauseitani ja pilkkuvirheitäni. Teen paljon työtä yliminäni voittamiseksi. Selitän usein englanniksi kirjoittamiani blogeja. Uskon, että yksi syy bloggaamiseeni on halu ottaa niskalenkki häpeäkulttuurista.

Olen iloinen, että Chapman kirjoitta Kauppalehdessä. Arvostan hänen rohkeuttaan. Haluaisin nähdä enemmän ulkomaalaisia kirjoittajia, jotka toisivat lisäväriä talousblogeihin. Jokainen, joka pysyy tyylissään, on hatun noston arvoinen.

helanes kommentoi, vanahanaikinen pitää pörssikurssit herra nuhteessa, Janne on modernisti, kotkat lentävät korkealla on tiukka itsensä ilmaisia, Reijo Lahtonen järjestää metsätalouden alkupäätä ja harventaa hölmöilyä, Susan kirjoitta rohkeasti perusdemarinaisena kapitalistien leirissä, Kuulaa tulee laukoo aika ajoin viisaita massaliikkeen maisemista, Takapiru personalisoi EU:ta, Jaana ja Miia tuovat naisnäkökulmaa palvelutuotantoon ja ruotivat elämän tunnepuolta, Salasvuo kirjoittaa ovelasti.

Ajatelkaa Kauppalehteä ilman bloggaajia. Kaikki kunnia ammatikseen kirjoittajille, mutta myönnän lukevani kansalaisjournalisteja useammin ja huolellisemmin kuin ammattilaisia. Taloussanomissa ohitan ammattilaisten kirjoitukset tyystin. HTT = hevosmiesten tietotoimisto on säilyttänyt asemansa ihmisläheisimpänä uutisoijana ja kommentoijana. Reuters, BBC, YLE, CNN ja Sky ovat etäisiä uutisvirtojen junailijoita. Ilman HTT:tä tiedonvälitys olisi „virallista lehteä“ tylsimmillään. Näin on näreet, siskot ja veljet. Keep up the great work! sanoo Amerikan serkku.

Chapman Chen Hong Kong

Amerikalainen “esiintyjä,” Obama, on niin mielikuvituksellinen etta han käyttää “siveellinen alijäämä” tuomitsemaan sydanton rikaita.

Vastoin, Hongkongilaisien poliitikkoin puhujakoroket ovat erittain tylsaa ja vaaleaa, esim.,“Edistetään yhteiskuunallista oikeutta;

poistetaan lahden koyhaiden ja rikaiden valilla.”

Obama on paljon eloisempi ja mielikuvituksellisempi

kuin Kiinalaisia intellektuellia jotka ovat tekopyhaa ja pitka-kasvoineen.

Obaman verissa on musikaalinen rythmi;

hanen mielessaan on intohimo;

hanen tunnessaan on luovuus.

Kompeloa kulttuuria kitketään pois;

voittajat ovat aina nuo jokta ovat vilkasta, elamaniloista, ja nopsaa.

7 Kommentare zu „Epäonnistumisen pelko

 1. „Myönnän, että vieläkin häpeilen lauseitani ja pilkkuvirheitäni.“

  Minä en olisi ruotsinkielisyyttäsi ikinä huomannut, jos et sitä jo aiemmin olisi itse sanonut. Kerran oikein mietin, missä se näkyisi. Ehkä käytät tiivistä ilmaisua, etkä lörpöttele niitä näitä, kuten minä teen.

  Isäni opetti aikoinaan suomea. Hän oli sotavuosina saanut monellakin tavalla epämääräisen koulutuksen, mikä huipentui siihen, että proffat eivät uskaltaneet sodan jälkeen silloisissa suullisissa tenteissä vaatia mitään 190-senttiseltä upseerilta. Lopputuloksena oli, että vielä opetusharjoittelun jälkeenkään hän ei osannut äng-äännettä, vaan puhui kenkistä, kaupunkista jne. Ennen opettajan uraa hän toimitti Nykysuomen sanakirjaa. Siellä oli muitakin nuoria sodankäyneitä miehiä, jotka panivat tulevan isäukkoni opettelemaan suomea muutenkin kuin Rauman murteella.

  Ei tämä suomi niin helppoa ole muillekaan, eikä ollut isällenikään. Murrasikäisenä odotin, että hän hankkiutuisi iltanokosille, johon sovitin kysymykseni: “ Miten kätkyt-sana taivutetaan?“ yms. Ei ollut isäukolla helppoa.

 2. Olen viime vuodesta alkaen miettinyt, miten bloggaamista voisi uudistaa. Henkilökohtaisen ja asian yhdistäminen kiinnostaa. Tavoittelen usein ajatuksissani „high-touch“ tyylejä, mutta kun asetun koneen ääreen, tulee vain ns. asiaa. Kirjoittaessa aina vähän kramppaa ja tunnustamalla, ettei itsensä ilmaiseminen helppoa ole, saatan auttaa muitakin. Suurimpana esteenä on JÄRKEVYYSINFEKTIO.

 3. Epäonnistumisen pelko taitaa olla sukua kuoleman pelolle. Onhan sanontakin, kuolla häpeään. Osaltaan tuon yrittämisen pelon mukana kuolee myös osa elämää. Sitä elämää jota ei uskaltanut elää. Aihetta on käsitellyt laulussaan Ukkonen, Maj Karma.

  Kirjoittamisessa epäonnistumisen pelko vie mahdollisuuden onnistua. Jos kirjoittaessa alkaa jo valmiiksi karsia ja editoida tekstiä ei sitä tekstiä enää kohta synnykkään.

 4. Jousimies, viisaasti kirjoitat. Päätin blogata aiheesta, koska näen näitä „pelkoja“ toki sekä itsessäni mutta myös siinä yrittäjien laajassa työyhteisössä, jonka parissa toimin. Pitänee seuraavaksi kirjoittaa „Rohkea rokan syö“. Tuntemattomassa sotilaassa rohkeuden arkkityyppinä on Antero Rokka.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s