Kemijärvi Radikalisoituu

Kemijärven tehdas ei suostu kuolemaan. Siellä se sätkii ja puskee höyryä taivaalle. Kankaan paperitehtaan pyörät pysähtyivät. En ole kuullut suurista mielenilmaisuista, vaikka Paperiliiton suurin pomo on Kankaan tehtaan kasvatti. Summan tehtaaltakaan ei kuulu kummia. Voikkaalta ei hiiskahdustakaan.

Poliisi filmasi tänä aamuna Kemijärvellä sataa luvattomassa kulkueessa kulkijaa. Radiosta välittyi kuva, että tehtaanjohtajan päreet olivat palaa, kun kemijärveläiset metelöivät tehtaan portilla kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Sanoiko toimittaja oikein, että „tehtaanjohtaja oli vähällä ajaa autollaan mielenosoittajien sekaan?“

Olemmeko palaamassa „Täällä Pohjantähden alla“ tunnelmiin? Vastakkainasettelun mielikuvat vahvistuvat, kun pohjolan miehet ja naiset eivät asetu ruotuun.
Massaliike ilmoittaa avoimesti vastustavansa Anaikan lupaamaa liimapuutuotantoa, koska vaarana on, että „valtion tukema“ Kemijärvi-hanke kaataisi Sodankylässä ja muualla Lapissa toimivaa tuotantoa.

Otteet ovat koventuneet. Massaliike profiloituu entistä uhmakkaammaksi medioissa. Liukosellutehtaan rakentamisesta ei ole luovuttu. Lappilaiset eivät aio antaa periksi. „Tämä on rahvaanomainen liike“, Heikki Nivala kertoo. Massaliikkeen „sodanjulistus“ ei Nivalan mukaan johda uuden puolueen muodostamiseen, mutta bulkkituotantoa he eivät tule hyväksymään.

Kemijärvellä tehdään nyt myös uutta politiikkaa. Alan tutkijat ennustavatkin jo uusvennamolaisuuden nousua. Johtomies Heikki Nivala kommentoi keskustapuolueen politiikkaa: „Puolueen johto ajattelee, että jäsenet ovat puoluetta varten, kun kemijärveläisten mielestä puolueen olemassaolon lähtökohtana ovat ihmisten tarpeet.“

Herra- ja johtajakeskeiset puoluekoneistot saavat hiljaisilta ja poispotkituilta huutia. Demareidenkin piirissä etsitään demokraattisia menettelytapoja suurennuslasin kanssa. Heinäluoman ennustus puolueen siirtymisestä „pari piirua ihmisten suuntaan“ näyttää toteutuvan yli odotusten.

Heiluri liikkuu lipposmaisesta yrmeästä „minä määrään missä kaappi seisoo“ johtamisesta avoimeen ja keskustelevaan suuntaan. Ennen oli yksi iso mies ja ääni, nyt demareiden joukosta nousee puoluejohtajakandidaatteja kuin sieniä sateella. Mistä nämä tulla tupsahtivat? Onko kaapin paikkaa vahingossa siirretty? Penkin allako nämä ehdokkaat lymysivät? Miksi nyt? Mitä he pelkäsivät? Demokratiaako?

Mitä sillä demokratialla tehdään? Kemijärveläiset vihjaavat toiminnallaan uudesta toimintamallista. Aluekehityksen vastuuta ei enää anneta heslaisille, eikä suuriyrityksille. Ainakin puheiden tasolla he ovat valmiita ottamaan alueen kehittämisvastuun kokonaan omille harteilleen. Junan tuomia etelän yrittäjiä ei kaivata. Tämä on rohkeaa politiikkaa.

Maaherra Hannele Pokka ennakoi, että Lappi – Lappland haluaa Ahvenanmaan kaltaisen itsehallinnon. Ollaanko Suomen kehitystä viemässä Belgian suuntaan? Etelä – pohjoinen vastakohta-asetelman kärjistyminen tuo varmuudella uutta vipinää aluepolitiikkaan, jollei Kemijärven duracelleista lopu virta.

Minulta kysyttiin eilen, miksi pohjoiskarjalaiset ovat olleet Perloksen lähdön jälkeen hiiren hiljaa? Johtuuko Kemijärven massaliikkeen aktiivisuus johtajiensa karismaattisuudesta? Olemmeko kaikki lopulta lampaita, jollei keskuuteemme tule evankelistaa, vahvaa johtajaa, joka saa tunteet liikkeelle ja veret kiehumaan.

Odotan mielenkiinnolla lappilaisten seuraavaa liikettä. Millaisia lööppejä tulemme näkemään? Ministeri tönäistiin lumihankeen. Uhkailiko tehtaanjohtaja rähisevää massaliikettä autollaan? Onko Esko Ahon keksimät ensiharvennusleimikot kaatokunnossa? Milloin tulee ilmoitus seuraavan tehtaan sulkemisesta?

„Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan“, lauloi protestilaulaja.

4 Kommentare zu „Kemijärvi Radikalisoituu

  1. „Olemmeko kaikki lopulta lampaita, jollei keskuuteemme tule evankelistaa, vahvaa johtajaa, joka saa tunteet liikkeelle ja veret kiehumaan.“ – Olemme. Lampaita siis.

  2. Kuuntelin uutisista: Kepussa paineet kasvavat. Kenttä kaipaa „aluepolitiikan terävöittämistä“. Kemijärveläiset ovat päättäneet pysyä julkisuudessa ja tunteiden kuumeneminen pelittää massaliikkeen pussiin. Pääministeri Matti Vanhanen käyttää aikansa tyttöystävänsä kirjan arvottamiseen oikeudessa, kun puolueen uskollisimmat tukijat Lapissa huutavat suoraa huutoa – APUA!

    Kemijärvi-ilmiö saattaa ennakoida uuden poliittisen kulttuurin syntyä. Politiikka palautetaan johtajilta joukkovoimien käsittelyyn tottuneille.

    Demareilla on oma demokratisoitumisprosessi mietittävänä. Ehdokkaita on jo kahdeksan. Mistä nämä „johtajat“ putkahtivat? Aikanaan demokratiaa oli Lipposen sana. Mies ja ääni. Näin heiluri heilahtaa laidasta laitaan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s