Anaika Group Kemijärvi

Anaika Groupin hallituksen puheenjohtajaa Jaakki Kilpeläistä haastateltiin YLE:ssä Kemijärvelle tulevan liimapalkkitehtaan rakentamisesta, paikallisesta parjauskampanjasta, kirjelmöinnistä ja Anaikan tavoitteista. Onko tavoitteena hankkeen torpedointi?

Kemijärven sellutehdas käyttää puuta 1,4 miljoonaa m3. Anaika Groupin tarve on 0,4 miljoonaa kuutiometriä. Silti kilpailevat sahat ja liimapalkkituottajat ovat ärtyneet äänekkäisiin vastatoimiin.

Paperituotanto lakkaa tänään Kymenlaakson Summan tehtaalla ja työ loppuu 450 työntekijältä. Anaika Group on luvannut palkata 2/3-osaa Kemijärven sellutehtaan lakkautuksesta (200) vapautuvasta työvoimasta eli toistasataa työntekijää.

Jaakko Kilpeläinen selosti YLE:n haastattelussa selkeästi hakkeen rahoituksen. Omarahoitusosuus on 60 %. Yritystuet ovat 30 – 35 %, mutta saman saavat muutkin pk-yritykset. Anaika Groupille ei myönnetä erityisetuja. Stora Enso on esisopimuksessa myöntänyt 7 miljoonan euron halpakorkoisen pääomalainan.

Lapin Kansan päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula runttasi kuitenkin asiallisessa kommentoinnissaan Anaikan aikomuksen „epävarmaksi, velkarahalla pyöriväksi toiminnaksi, joka tähtää vanhoille markkinoille“. Päätoimittajan mielestä Anaikasta ei ole „Lapin pelastajaksi“. Mutta uutta liukosellutehdasta suunnitteleva massaliike saa päätoimittajalta täyden tuen. Sitäkö ei tarvitse rakentaa velkarahalla?

Päätoimittajan Heikki Tuomi-Nikula mielestä pelissä on paljon enemmän kuin Kemijärven tehdas. Kemijärveläiset hakevat vimmatusti uutta suuntaa. Kiukun syvyyden saattaa ymmärtää, kun tarkastelee Kemijärvellä lakkautettujen yritysten listaa. Mutta miksi kritiikin pitää kohdistua tuiki tavalliseen pk-yrittäjään?

Päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula

– Tämä on mielenkiintoinen tämä Anaika Group
– Siitä ei tule Itä-Lapin talouden pelastajaa
– Liimapalkkituotannon markkinat ovat „tällä hetkellä“ tukossa
– Anaika Group toimii pelkästään lainoilla
– Puuttuu varmuus ja vakaus joka tarvitaan
– Uuteen toimintaan tämä ei avaa
– Tullaan vanhoille markkinoille pelkästään sellutehtaan jälkihoitajaksi

Kemijärvi on kokenut rajuja pettymyksiä. Kerta toisensa jälkeen on tullut huonoja ja vielä huonompia uutisia:

 1. Suomutunturin matkailupalveluihin on pitkän suvantovaiheen jälkeen vihdoin saatu vauhtia
 2. Vuotos on jälleen nostettu otsikoihin, epävarmuus altaan rakentamisesta jatkuu
 3. Urheiluvaatteita valmistanut Torstai lopetti toimintansa
 4. Salcomp siirtyi Kiinaan
 5. Soklin kaivoshanke on yhä jäissä

Massaliike on irtisanoutunut kolmen sivun „häväistyskirjelmästä“, jota on kierrätetty Kemijärvellä. Kirjeen arvioidaan lähteneen liikkeelle mekaanisen puunjalostuksen sisäpiiristä ja sisältää Jaakko Kilpeläisen mukaan Anaika Groupiin omistajiin kohdistuvaa kritiikkiä ja väärää tietoa.

Anaika Group ei ole vielä heittänyt pyyhettä kehään. Helmikuun 2008 aikana yritys selvittää työvoiman tarjonnan, haastattelee sellutehtaan työntekijöitä ja hakee tarvittaessa lisävoimaa tehtaan portin ulkopuolelta.

Toinen kriittinen tekijä on „raakapuun saanti“, koska ilman puuta liimapalkkeja ei synny. On arvioitu, että alueelta irtoaisi nykyisten vuotuisten hakkuiden lisäksi 2,5 miljoonaa kiintokuutiota, joten „puupulaa ei pitäisi olla“.

Eihän sitä liukoselluakaan voi lumesta valmistaa, joten puusta ei ole kyse!

Lapin Kansa kirjoittaa tänään:

 • Tehtaalaiset kiistävät mollanneensa Anaikaa
 • Kemijärven tehdas: Stora Enso vaatii lopettamaan Anaikan mustamaalaamisen

Toimitus Lapin Kansa on poliittisesti sitoutumaton maakunnallinen sanomalehti, joka on ollut osa lappilaisten elämää jo 77 vuotta. Lehden päälevikkialue peittää koko Lapin läänin.Lapin Kansan vuoden 2007 tarkastettu keskilevikki on 34 658 kappaletta. Viimeisimmän lukijatutkimuksen mukaan lehdellä on 88 000 lukijaa (KMT06).

Pekka Rytkönen

Kemijärven sellutehtaan puolesta kampanjoiva väki kiistää Stora Enson johdon väitteet, joiden mukaan Kemijärvellä on ruvettu tarpeettomasti mollaamaan Anaika Groupin toimintaa.Massaliikeen edustajien mielestä on kuitenkin perusteltua kysyä, millainen yritys Anaika Group lopulta on? Pystyykö se korvaamaan työpaikkoja, jotka sellutehtaan loppumisen myötä uhataan menettää. Taustatukea Massaliike saa ammattiyhdistysliikkeeltä.

– Se ei ole herjausta, jos Kemijärvellä esitetään epäilyksiä, kuinka pysyvää liimapalkkituotanto olisi. Ihmisillä on asiasta aito huoli, Paperirilliton puheenjohtaja Jouko Ahonen toteaa.

Ahonen muistuttaa, että liimapalkkien tuotannossa on maailmalla ylikapasiteettia. Hänen mukaansa kannattaa pohtia, lähteekö yhtiö Kemijärveltä samalla tavalla kuin Salcomp sen jälkeen, kun valtion maksamat tuet on käytetty.

Kemijärven tehtaan johtajan Tapio Ylikankaan mukaan taustalla on tehtaalla viikonvaihteessa levitetty ”häväistyskirje”. Kirjeessä esitettiin Anaika Groupista perättömiä väitteitä.

Massaliikkeen puheenjohtaja Heikki Nivala sanoo, että yhtiön edustajat ylireagoivat kirjeeseen.

4 Kommentare zu „Anaika Group Kemijärvi

 1. Olen Kemijärveä kosketellut eri yhteyksissä aiemminkin, ja päätynyt siihen, että joku tässä asiassa mättää. Mikä? Ei harmainta aavistusta.

  Asian ympäriltä kuultua, luultua ja mieleen tullutta:

  Anaika ei liene ensimmäinen nimi johon yrityksen perustaja kompastuisi? Nyt sen nimisiä on kahdessa ryppäässä – Group, johon varmaan kuuluu erinimisiä Anaika alkuisia osia ja Components, josta Groupin perustaneet lähtivät.

  Kun katson Googlesta nimelle tulee ainakin seuraava selitys:

  Jossain väitettiin, että jollain StoraEnson kehitysjohtajalla, joka oli osallistunut neuvotteluihin olisi sukulaisuusuhde ryhmän omistajiin.

  „Anaika baby name numerology, Number of Anaika – 1
  It is traditionally considered to be a masculine baby name. Its bearers are remarkable for their purposefulness, clarity and certainty of their plans as well as their adherence to one idea and one credo. They are strong characters, stubborn and sometimes belligerent. Quite often, they are individualists and sometimes even egotists. Self-confidence, intellectual curiosity, vigour and aspiration for leadership – these are their features.“

  Componentsin ja Groupin osakkaat eivät ilmeisesti ole yhdessä liikkeellä. Olen muistavinani, että ryhmän suunnitelmat tulivat ikävänä yrityksenä komponenteille.

  „Ryhmä“läiset irtosivat komponenteistä, koska olivat kiinnostuneita koneen valmistamisesta ja markkinoinnista.

  Tekes lienee rahoittanut Anaikan liimapuukonetta? Silloin voisi toivoa, että siinä on jotain erinomaista. Saattaisi myös ajatella, että ao. yritys on hankkinut rahoitusta esimerkiksi TE-keskuksilta, Finveralta, Suomen Teollisuusrahastolta,… On ehkä mukana hautomoissa ja osaamiskeskuksissa.

  Voisiko esimerkiksi koneen ominaisuutena oleva jatkuva liimapuutuotanto mahdollistaa poikkeuksellisen pienet kustannukset? Silloin voisi kuvitella tavoiteltavan esimerkiksi ylivoimaista kilpailuetua ja tai katetta.

  Ryhmällä 11 aputoiminimeä, viimeisimpänä Pellets

  Auttaisiko eteenpäin?

 2. hakki47, kiva kun ruodit samaa asiaa. Minusta on kiva kirjoittaa juttuja pienemmistä yrityksistä. Kemijärvi-asiassa pienet ja suuret asiat lepattavat julkisuudessa.

  Anaika Group ja Components ovat eri yrityksiä. Anaika tuli aikoinaan Mikkeliin japanilaisten toimesta. Olen vieraillut yksikössä, kun omistus oli vielä japanilaisilla 2000-luvun alussa.

  En tunne AG:n nykyisiä omistajia, mutta tunnen ihmisiä, jotka tuntevat hyvin, mutta sillä ei mielestäni ole suurta merkitystä. Olettaisin, että asiallisia pk-yrittäjiä. Rohkeitakin.

  Liimapalkkituotannon kuninkuusraveissa on ilmeisesti tapahtunut muutoksia viime vuosien aikana. Kunigaspalkin asema on ymmärtääkseni muuttunut.

  Anaika Groupin liikevaihdoksi ilmoitettiin jossain „kaksi miljoonaa euroa“ ja siihen nähden Kemijärven investointi on merkittävä. Muistaakseni sahan ja liimapalkkitehtaan investoinnit ovat parikymmentä miljoonaa euroa.

  * Sahan vuosituotannoksi kaavaillaan 135 000 kkm
  * Liimapalkkitehtaan tuotanto 100 000 kkm

  Liimapalkkikoneiden kehitys ja valmistus lienee ohjelmassa. „Paremmalla Konelinjalla“ voi olla vaikutusta tuottavuuteen ja laatuun, mutta kyllä raaka-aineen hinta on määräävin kustannustekijä.

  1. Konelinjan pääomakulut
  2. Sahalta tulevan raaka-aineen laatu ja hinta
  3. Liimat ja lisäaineet
  4. Kuivauskustannukset ja energiakulut (kuivaamo)
  5. Tuotannon palkat
  6. Myynti ja markkinointi
  7. Valmiiden tuotteiden jakelukustannukset (logistiikka)
  8. Voitto!

  Liimapalkkien tuotanto on „tarkan markan toimintaa“. Anaikan japanilaisomistuksen peruja voinee olla hyvät suhteet Japaniin, jonne mm. Stora Enson Itävallan yksiköt ovat toimittaneet sahatavaraa ja ilmeisesti myös liimapalkkeja.

  Rakentaminen on Euroopassa ja Amerikassa laskusuunnassa. Vauhti hiipui viime kesänä ja siksi tässäkin yhteydessä puhutaan „ylitarjonnasta“.

  Minulla on sellainen hytinä, että mekaanisen puunjalostuksen yritysjärjestelyjä on tulossa. On mahdollista, että Stora Enso myy koko toiminnan euromittakaavan pk-yritykselle (miljardibisnes) ja keskittyy paperin ja pakkauskartongin valmistamiseen. Stora Ensolla on myös biodieselohjelma Neste Oilin kanssa Varkaudessa.

  Varkauden biodiesel-pilotti sai joulukuussa 2007 KTM:stä, Pekkarisen superministeriöltä, 7 miljoonan euron tukirahoituksen. Omaa rahaa Stora Enso ja Neste Oil sijoittanevat toistakymmentä miljoonaa.

  Varkaudessa on tarkoitus tuottaa sellupohjaista biodieseliä. Sekään ei ole erityisen ihmeellistä. Biojalostamo 3.0 on jo toinen juttu, mutta sen parissa ovat vasta keksijät.

 3. Voisivatko „Lujuuslajittelija Anaika Timgrader ja Sormijatko Anaika F1“ yhdessä mainitsemiesi Japanin kontaktien kanssa olla jokin avain ymmärtämään miksi mainitsemallasi taustalla olevat yrittäjät ovat

  uskottavia Karvisen kirjoissa
  uskottavia Pekkarisen, Väyrysen ja Vanhasen kirjoissa

  ja herättävät kysymyksiä niin monessa muussa?

 4. 1. Lujuuslajitteluja tekee moni
  2. Anaika Timgrader viittaa siihen
  3. Sormijatkolinjojen tekijöitä on useita
  4. Japani-kontaktit ovat tärkeitä, mutta on osattava myös EU-markkinat

  Minulla ei ole vielä tarkkaa kuvaan Kemijärvellä tuotettavista Anaika tuotteista. Jos pienpuuta käytetään, silloin „lujuus“ ei ole pääpointtina välttämättä. Oletettavasti Anaika Group ei tule tuottamaan Liimapalkkeja vaan Liimapuuta, jolloin käyttöalue on rakentamisen lisäksi vaikkapa Ikean kaltaisessa alihankinnassa.

  Anaika Group tekee yhteistyötä UPM:n kanssa Porin kupeessa. Olettaisin, että taito toimia yhteistyössä suurten firmojen kanssa ehkä on sitä kulttuurista osaamista, joka tässä painaa eniten. Pitäsikö sitä kuvat kumppanuus- tai liikemiestaidoksi?

  Business-to-Business osaamista AG:llä näyttää olevan. Anaika Engineering on osa toimintaa ja siinä paketissa on / voi olla mukana useita mekaanisen metsäteollisuuden kone- ja laitevalmistajia.

  – Tuotantolinjojen rakentaminen on „systeemi-integrointia“
  – Anaika Engineering on muutaman vuoden ikäinen yksikkö
  – Ilmeisesti sen ydinosaamista on nimenomaan „hyvin tuotantolinjojen rakentaminen“
  – Tarvitaan myös sahan rakentaja 135 000 m3
  – Kuivaamokapasiteettia tarvitaan runsaasti 100 000 m3 puusepänkuivaa
  – Tarvitaan myös bioenergialaitos, koska sellun energiayksikkö on liian suuri ??

  Yritysosaamista, integrointitaitoa, laadun tekemisen taitoa, projektiosaamista ja kykyä säilyä ehjänä suurten puristuksessa. Liimapuun tekeminen on sikäli taitolaji, että jos tekee paljon „sutta ja sekundaa“ ei viivan alle jää fyrkkaa lainojen, palkkojen ja toimintakulujen maksamiseen.

  Vaihtoehtoja Stora Ensolla oli useampia. Ruukki Groupkin yritti omaa konseptia tosissaan. Suomi on pieni maa ja kyllä Stora Enso on taustat tarkistanut, olettaisin. Anaika Group ei tavoitellut „strategisest tärkeää“ asemaa. Stora Enso ja UPM kaipaavat mekaanisen puunjalostuksen kehittämiseen Nokian kaltaisen alihankintaverkoston. Suuret keskittyvät sellun, paperin ja kartongin tekemiseen. Yksityiset mekaanisen metsäteollisuuden osaajat ottavat tuotanto- / alihankintavastuun varsinaisesta tekemisestä. Suuret hoitelevat kaupan, rahoituksen ja jakelun. Ikeasta mallia!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s