Kirvesmies Karvinen Karsii

Kirvesmies Karvinen tekee sen mitä mieheltä vaaditaan. Stora Enso ja muut joutuvat vähentämään kapasiteettia ja keskittämään toimia rannikolla sijaitseviin suurempiin yksiköihin.

Venäjän puuntuonnin vaikeutuminen saattaa pakotta lisäkarsintaan. Sieltä on sentään tuotu toistakymmentä-miljoonaa kuutiota. Sitä määrää ei hetkessä isketä kumoon meidän omista metsälöistä.

„Ilmastomuutoskin“ tekee tepposensa.  Pehmeäpohjaisista metsissä on vaikea tehdä ensiharvennustöitä tuhoamatta koko kasvustoa. Metsäpomot kamppailevat vaikeiden ja uusien ongelmien kanssa.

Keskustelemme alla olevista asioita pienessä piirissä:

  • hienopaperin tulevat markkinaongelmat (= eurooppalainen ylikapasiteetti) havaittiin jo 90-luvun alussa, mutta niistä uskottiin selvittävän uudistamalla koneita ja parantamalla laatua – nykyään ei huippulaatukaan auta, jos paperia tuotetaan kerta kaikkiaan enemmän kuin sitä tarvitaan.
  • kymmenien…satojen miljoonien markkojen koneuudistukset 80-luvulla saivat uskomaan tekniikan tuomiin etuihin (ainakin esitteiden värikuvat olivat upeita, ja silloisen Valmetin rakentamia paperikoneita ihailtiin viime vuosikymmenen alussa)
  • 90-luvun loppupuolelta lähtien pidettiin yllä kilpailutilannetta muiden eurooppalaisten ja amerikkalaisten paperifirmojen kanssa: vallitsi vahva usko, että pelkkä ylivoimaisuus ratkaisee, mutta tämä tilannehan oli verrattavissa 60-luvun kilpavarusteluun U.S.A.:n ja CCCP:n kesken! Ja vallassa oli molemmissa tapauksissa “pelimiehiä”, joita suuretkaan panokset eivät pelottaneet.
  • Esimerkiksi Stora Enson “Profit 2007” (jota Juha Siltala käsittelee kirjassaan “Työelämän huonontumisen lyhyt historia” oli epätoivoinen ele leikata kuluja: koneiden ajettavuuden parantaminen oli järkevä tavoite, mutta avainryhmien osaamisen väheksyntää henkilöleikkauksilla ei voida puolestaan pitää muuna kuin ajattelemattomuutena.

Tässäpä “soppa” on sitten valmiina: henkilöstövähennysten rasittamat tehtaat (joissa mm. ylläpitoon ja R&D:een ei riitä voimavaroja) joutuvat tuottamaan mahdollisimman hyvää paperia, enemmän kuin kilpailijan tehdas, kunnes pörssiyhtiön ekonomistit (tai taktikot, vrt. Ruotsin ja Suomen sellutehdasongelmat) päättävät sulkea koko tehtaan.

Tulee muistaa, että SE asetti muutamia vuosia sitten “Profit 2007”-ohjelman päätepisteeksi vuoden 2007, jonka jälkeen kuulemma tullaan tekemään päätöksiä. Johan noita onkin tullut, mutta kenties niitä tehdään vielä lisääkin. Odotellaan…

Analyysi jatkuu…

Uskon Helgen analyysiin: rannikon suuret, hyväkuntoiset hienopaperitehtaat ja SE:n Kaakkois-suomalaiset nestepakkauskartonkitehtaat tulevat säilymään tulevaisuuteen. Mekaanisen massan valmistuksen suuri energiatarve saattaa iskeä esimerkiksi Kymijokivarren paperitehtaisiin pahasti (Summa!). Erikoiset pikkutehtaat, kuten Tervakoski (vesileimallista kirjoituspaperia, raamattu- ja koraanipaperia, savukepaperia yms.) ja Pankakoski (laaja skaala kartonkeja ja pahveja) säilynevät myös. Pankaahan ei enää rahoitakaan SE, joten nykynäkemys tehtaan merkityksestä voi olla avarampi kuin ennen.

Tässä vähän „think-thankia“ metsäteollisuuden kujanjuoksusta. 90-luvulla yritettiin vanhaa ideaa „investoidaan ala ulos ongelmista“. Kun sitä kautta ongelmat pahenivat, vaihtoehtona on kirveen ja vesurin ottaminen käteen. „Ymmärrän“ kirvesmies Karvisen tehtävää. 90-luvun päätökset joutuvat nyt uuteen valoon. Puupula on pelkkä keppihevonen, mutta tärkeä sellainen, koska nyt jos koskaan suomalaiset metsäjätit tarvitsisisvat „halpaa puuta“.

Muistatteko „devalvaation“? 90-luvun alun „kulutusjuhla“ katkaistiin devalvaatiolla. Nyt poliitikot ovat aseettomia. Tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja. Metsäyhtiöiden kulutalkoisiin ei voida valjastaa koko kansakuntaa. Nyt pitäisi pärjätä „johtamistaidolla“ ja eihän se helppoa ole.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s