Itä-Uusimaa Tuhannen Päreiksi

Susiraja kulki aikoinaan Itäkeskuksesta eteenpäin. Nyt Sipoon takamaat ovat kohta pääkaupunkiseutua. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi eilen Sipoon pakkoliitoksesta tehdyt valitukset ja vahvisti näin valtioneuvoston kesäkuussa 2007 tekemän päätöksen kuntajaon muutoksesta.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori ja Helsingin johto tuulettavat, sipoolaiset haukkovat henkeään. „Sipoon-metron valmistumiseen tarvitaan enää rahaa, rahaa ja rahaa“, kirjoittaa Kauppalehti.

Odotan innolla Metron vetämistä Viirilään. Syntymäkuntani Ruotsinpyhtää päätti jättäytyä hurrivetoisen Loviisan-seudun ulkopuolelle Lapinjärven, Pukkilan ja Myrskylän tavoin. Lopputuloksena on, että muutenkin pieni maakunta repeää moneen suuntaan „tuhansiksi päreiksi“.

RKP:n valta-aseman murtaminen lienee yksi „hajota ja hallitse“ -strategian tavoitteista. Toinen lienee Itä-Uudenmaan maakunnan lyhyen historian päättäminen ja sulauttaminen pääkaupunkiseutuun.

Ruotsinpyhtään kunnassa on kolmisentuhatta asukasta. Nykynativiteetilla 20 000 asukkaan kunnaksi kasvaminen vie satoja vuosia. Yleistrendinä on ollut väestön väheneminen. Kohtalona saattaa olla Ruotsin- ja Ryssänpyhtään liittäminen Kotkaan, jossa vierailimme eilen. Minun kannalta se on yhdentekevää.

Ruotsinpyhtään keskussairaalapalvelut Ruotsinpyhtää ostaa Kotkasta ja terveyskeskus, jota leikillisesti „karjakunnaksi“ kutsuttiin, sijaitsee Loviisassa. Ilkeämielinen nimitys (laatuluokitus) viittasi aikoinaan siihen, että potilaalta edellytettiin hyvää terveyttä, jos mieli palata elävänä sairaalareissultaan. Ikääntynyt äitini kuoli siellä näihin aikoihin vuonna 1997.
Ruotsinpyhtää toivoo vetoapua ydinvoimasta. Fennovoima on jo vuokrannut 600 ha (muistaakseni) tontin rikkaalta ruotsinpyhtääläiseltä kartanonherralta. Ahlströmit nostivat aikoinaan Ruotsinpyhtään ruukin teollisuuspitäjäksi. Nyt Fennovoiman tehtävänä lienee perusterveydenhuoltoon tarvittavien pennosten tuottaminen ydinvoimalla, jota 2020 myydään Keski-Eurooppaan, koska siellä siitä maksetaan paremmin.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s