Suur-Loviisasta Pannkukakku

Paikalliset pikkuvirkamiehet junailivat itselleen sopivasti laatikon paikkoja uudessa Suur-Loviisassa, joka kaatui ruotsinpyhtääläisen kunnallispoliitikon ratkaisevalla äänellä. Nyt täällä ihmetellään, miten tässä näin pääsi käymään?

Virkamiesten omien työpaikkojen jatkuminen tuntui organisaatiouudistuksen valmistelussa (1½ vuotta) päällimmäisenä tavoitteena, muita ideoita oli vaikea havaita.

Itä-Uudellamaalla järjestettiin kansanäänestyskin, johon oma mielenkiintoni ei riittänyt. Lapinjärven kunta irtosi ensimmäisenä viitosista kansanäänestyksen tulosten takia. Jäljellä jäi neljä.

Ruotsinpyhtääläiset olivat kansanäänestyksessä lievästi kuntaliitoksen kannalla. Neljän pienen muodostamaan Tynkä-Suur-Loviisaan uskottiin vielä, kunnes Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston puheenjohtaja ratkaisi pelin äänellään.

Taustalla olevia syitä voi vain arvailla, mutta hyvältä ei ole näyttänyt operaation valmistelun virkamiesvetoisuus ja omien etujen ajaminen. Tavallisia kuntalaisia viranhaltijoiden virkajärjestelyt eivät juurikaan kiinnostaneet. Asiantuntijoiden mukaan paikat olisi pitänyt laittaa kuntauudistuksen jälkeen avoimeen ja uuteen hakuun.

Operaatio kaatui myös kielipolitiikkaan. Uljaassa Suur-Loviisassa RKP:lla olisi ollut määräenemmistönä, vaikka väestön enemmistä on suomenkielistä. Loviisalaisia on myös syytetty ylimielisyydestä. Puheet pienistä ja „heikoista lenkeistä“ ei ole parantunut Loviisan attraktiivisuutta. „Vi svenskatalande“ olemme pitäneet valtaa Itä-Uudellamaalla iät ajat ja kuntarakenteen hajanaisuus on säilönyt RKP:n ylivaltaa.

Mitä uutta kuntafuusiolla olisi saatu aikaan? Entiset virkamiehet olisivat jatkaneet entiseen tyyliin. Palvelujen parantamisesta olisi puhuttu, jotta niitä olisi voitu vähentää. Kustannussäästöjen sijasta olisimme saaneet veronkorotuksia. Operaation talousmatematiikasta kuntalaisilla ja kansalaisilla ei ole harmaata aavistusta.

Ruotsinpyhtäällä vitsaillaan, että „mieluummin Fennovoiman ydinvoimala Ruotsinpyhtään saaristoon kuin liittyminen RKP-vetoiseen Loviisaan“. Pyhtäällä sama vitsi toimii muunneltuna: „Mieluummin ydinvoimala kuin venäläisten lomakylä Munapirttiin.“

Kirjoitin eilen Uppsalan kielipolitiikasta. Osataan sitä meilläkin.

4 Kommentare zu „Suur-Loviisasta Pannkukakku

  1. Toki osataan. On aina osattu. Ja niin kauan kuin mahdollisuus annetaan, osataan jatkossakin. Kokemushorisontti, johon viittaan kommentissani GranpaIgorille omassa kirjoituksessani, määrittää toiminnan reunaehdot.

    Taustalla olevia syitä ei suinkaan tarvitse arvailla.

    Milloinkohan toteutuu: „But not all of the people all of the time“?

  2. Ao. henkilön poliittiset taidot ovat minullekin aika tuntemattomia. Yhteiskunnallisessa ajattelussa hänellä on vähemmän vikaa kuin monella muulla. Jos haluat tutustua löytyy Googlella. Nimi on englantilaisvenäläinen vastine sanoista Isoisä Igor.

    Oma osuuteni oli lähinnä kiinnittää huomiota virkamiesten/kunnanpoliitikkojen intresseihin. Nyt kun näyttää olevan Loviisassa ja sen ympäristössä ensimmäiset „hyvät ajat“ pitkään aikaan, ei yhteistyötä enää kaivata. Siitä sitä paitsi vaaraantuu oma asema.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s