Sahat Ahdingossa

Sahoilla elettiin suhteellisen hyviä aikoja kesään asti. Nyt useilla työpaikoilla käydään yt-neuvotteluja. Markkinatilanne on muuttunut ja se on näkynyt varastojen kasvuna. Normaalitilanteeseen paluusta ei nyt ole varmoja merkkejä.

Metsäliiton Soinlahden sahalla lomautukset alkavat talvilomien purkamistenkin jälkeen 5. marraskuuta ja jatkuvat vuoden loppuun asti. Lomautus koskee koko henkilöstöä vuorotteluperiaatteella niin, että loppuvuoden tuotantomäärä puolittuu.

Metsäliiton Vilppulan sahalla lomautusneuvottelut ovat vielä kesken. Lomautustarve koskee kaikkia tuotannon työntekijöitä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että 12. marraskuuta alkava lomautusjakso on venymässä pitkälle ensi vuoden puolelle.

Alan miehet kuvaavat tilannetta surkeaksi. Moni saha osti viime keväänä varastot täyteen kallista raaka-ainetta, minkä jälkeen rakentaminen laantui kansainvälisten asiakkaiden keskuudessa Euroopassa ja Aasiassa.

Itä-Uudellamaalla yksityinen Käkikosken saha on ajautunut konkurssiin ja tuotantokoneiden myynnistä Venäjälle päätettiin viime viikolla. Varastojen tyhjentymisen jälkeen yhdeksäntoista työntekijää joutuu hakemaan uutta työpaikkaa. Mutta työpaikat ovat itäisellä Uudellamaalla kortilla. Tukin korkea hinta taisi nousta Käkikosken kohtaloksi.

Novartin Forssan tehtaalla lomautetaan kaikki työntekijät kahdeksaksi päiväksi viikkojen 44 ja 51 välisenä aikana. Tehdas pyörii vuoroviikoin kolmen ja viiden työpäivän rytmissä.

Fenestran Alavuuden tehtaalla neuvotellaan 60 henkilön irtisanomisesta. Työntekijämäärä ennen neuvotteluja oli 180. Luvut viittaavat siihen, että pienistä myllerryksistä ei ole kyse.

UPM:n Keuruun viilutehtaan kysymys on edelleen avoin. Raaka-aineen saatavuus on ongelmana. Pahimpana vaihtoehtona on tehtaan lakkauttaminen.

StoraEnso timber on päättänyt supistaa Varkaudem Kiteen ja Tolkkisten sahojen tuotantoa. Viimeisten tietojen mukaan yrityksen alun perin ilmoittama 120 000 kuutiometrin supistamistarve seuraavan puolen vuoden aikana voi olla alakantissa.

Tolkkisissa, Porvoon kupeessa, viikoittaisia työvuoroja on jo päätetty vähentää marraskuun puolivälistä alkaen kymmenestä kahdeksaan. Noin 80 työntekijälle jää sen jälkeen tehtäväksi vain neljä työvuoroa viikkoa kohden. Tuotantoa supistetaan 33 000 kuutiometriä.

Varkauden sahan yt-neuvotteluissa puhutaan tuotannon puolittamisesta.

Kiteen sahalla yt-neuvotellaan niin ikään. Sahalle on tulossa 1/5 käyntimuoto ja muilla osastoilla tehdään vähemmän. Rajoitus kestää aluksi vuoden vaihteeseen asti.

Sahateollisuus on Suomessa mekaanisen metsäteollisuuden eli puutuoteteollisuuden suurin tuotantoala. Sahateollisuuteen kuuluu puun sahaus, höyläys ja kyllästys.[1] Sahateollisuuden tuotteita ovat:

  • sahatavara
  • höylätavara
  • kyllästetty puutavara
  • lastuvilla
  • puujauho
  • puiset ratapölkyt
  • yhdistelemättömät höylätyt puulaatat ja listat parkettilattioita varten
  • sahauksen ja höyläyksen sivutuotteet: kuori, sahanpuru, hake ja kutterinlastut (myös pelleteiksi puristettuna)

Sahateollisuuden tuotantolaitokset eli sahat jaetaan teollisuussahoihin ja piensahoihin. Teollisuussahat käyttävät vuosittain raakapuuta yli 10 000 kuutiometriä ja piensahat tätä vähemmän. Pienten sahayritysten lisäksi piensahoja ovat maatilojen kotitarvesirkkelit ja sahauspalveluja myyvät vuokra- eli rahtisahat.

  • Sahalle toimitetaan puita, tukkeja metsästä, niitä kastellaan, ja niistä jalostetaan erilaisia lautoja rakennusteollisuuden ja omatoimisen rakentamisen tarveaineiksi.
  • Aikaisemmin sahalle uitettiin tukkeja vesistöjä pitkin, nykyään puu kuljetetaan pääasiassa puutavara-autoilla maanteitä pitkin.

Onko sahaamisesta tulossa TEVANAKE:n kaltainen ala? Tuotantokoneet siirretään Venäjälle ja suomalainen mekaaninen puunjalostus joutuu veistämään uudenlaisia puujalkoja.

Pohdin syitä ja seuraavia vaiheita lähitulevaisuudessa. Mitä maakunnissa pitäisi kehittää sahojen tarjoamien työpaikkojen tilalle?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s